Краят на неочакваните бедствия?

Учени напредват по пътя към безценните прогнози
4 яну 2014 21:35,
11
Краят на неочакваните бедствия?
Снимка: архив, Reuters

Революционна система за предупреждения за земетресения, цунамита и наводнения е в процес на сериозни изпитания в реална среда, съобщава БиБиСи. Екип на британската медия представя един по-детайлен поглед към тази система и екипът от специалисти, който седи зад нея.

Учените използват GPS технология и други сензори, за да засичат предстояща опасност от природни бедствия.

Тази високотехнологична мрежа, която може да спаси милиони човешки животи, е инсталирана в Южна Калифорния и вече помага на изследователите да предупреждават властите за рискове от внезапни наводнения.

Един от специалистите, участващи в проекта, споделя, че системата може да е от голяма полза в опитите за намаляване на риска за обществото. “Информацията може да е достъпна за всички в реално време”, уточнява той.

От БиБиСи посочват, че ранното известие, дори когато става въпрос за минути и секунди, е от ключово значение при екстремни ситуации.
 
Тестовата система използва данни от съществуващи GPS инсталации, които чрез детайлни измервания от сателити улавят всяко раздвижване на земната повърхност. Освен това се засичат и всякакви промени в климатичната условия.

Комбинирайки всички данни от различните източници учените могат да предвидят настъпването на природно бедствие.

Сензорите, например, засичат много леки трусове, които почти винаги предхождат голямото земетресение. Също така много бързо и прецизно може да се измери силата на труса и възможността той да предизвика цунами.

GPS системите помагат и за проследяване в реално време на промените във влажността на въздуха, което дава възможност за навременно предвиждане на опасно проливни дъждове.

При тестове в Сан Диего резултатите са наистина окуражителни – щетите от неочаквани наводнения са намалени значително през месеците, откакто системата е в действие.

След получени данни от системата дежурният оператор може да сигнализира в реално време до съответната служба с натискане на един бутон. Предвидени са и известия чрез мобилно приложение за хората със смартфони.

Екипът, който разработва технологията, е категоричен, че тази система е сравнително евтина и би била достъпна за почти всяка държава по света.

А това вече е повече от добра новина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: бедствияземетресения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
хммм преди 10 години
Геоинженерство в действие. Вижте как става в понеделник от 12ч. ще повторят предаването "граждански контрол" на тема геоинженерство и химически следи!Някой с технология от години променя времето и климата... ...
7
6
 
12
 
! Отговори
Смяяяях преди 10 години
Ха на бас,че ще почнат да експериментират на неудобните им страни.А някой държава се опъне на щатите ще предизвикат наводнения,земетресения,опустошителни бури.И ще кажат програмата работи съвършенно ,улови предстоящите бедствия 15 минути преди да се случат!!!!!
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това че ще разбереш 1 минута по-рано че ще умреш едва ли е от някаква полза.Човешкият ро д е обречен и всякакви опити да се предотврати това са БЕЗМИСЛЕНИ.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-скоро да удря да се свършва с този грешен и нещастен свят
4
3
 
11
 
! Отговори
не вярващ преди 10 години
Това не е лошо ако е истина но много е малка вероятноста да могат да познаят.защотот една част от земетресенията и най вече цунамитата са направени умишлено. И защо остава съмнението,че тези високо технологични системи се създават за да може някой умишленно да прави земетресения,цунами или да изменя метерологичмите условия .
3
5
 
6
 
! Отговори
znae6t преди 10 години
do kraja ima o6te malko.14 04 2029.6e zapo4ne s preminavaneto na asteroida apofis.sledva porednia potop.inak savsem skoro 6te potane RIM
2
7
 
27
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Абсолютни глупости!!Даже не ми се коментира защо!!Едни гъски и кучета и котки ще предвидят по-добре от тези системи дори!!!
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като ни предупреди,КАКВО? Не ставайте смешни.Това е като с охранителните камери.Не виждаш крадеца, а движеща се качулка.