Москва: Не даваме съвети на Украйна

ЕС призова за незабавно прекратяване на насилието
19 фев 2014 15:00, Елка Василева
164
Москва: Не даваме съвети на Украйна
Снимка: Reuters

В Кремъл случващото се в Украйна се третира като опит за държавен преврат, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия Владимир Путин.

Песков поясни, че в Украйна се превземат сгради и оръжие.

„В Москва решително осъждат насилието от страна на екстремистки елементи, които се възползваха от изпълнението на условията по амнистията и веднага пристъпиха към насилствени действия“, каза Песков.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Виктор Янукович са провели телефонен разговор през изминалата нощ, каза още прессекретарят на руския държавен глава.

Той обясни, че Путин не е давал и не дава съвети на украинския си колега как и какво да прави. „И не възнамерява да дава съвети и в бъдеще“, каза Песков.

Още по темата
Позицията на ръководството на Русия, на президента на Русия за събитията в Украйна е да се постигне възможно по-скоро урегулиране на ситуацията, но „по какъв начин и за сметка на какво ще бъде постигнато урегулирането е изключително прерогатив на легитимните власти“, добави Песков.

Властите в Киев обявиха събитията от последните дни за опит за завземане на властта. Според изпълняващия длъжността премиер Сергий Арбузов властите са изпълнили задълженията си пред опозицията, но радикално настроените протестиращи са провокирали безредици.

От Кремъл засега не дават отговор за възможността на Украйна да бъде преведен вторият транш от кредита от 15 милиарда долара в настоящия момент.

Руското външно министерство днес обаче публикува съобщение, в което се казва, че Москва "ще употреби цялото си влияние", за да може в Украйна "да се възцари мир и спокойствие". Кремъл настоява опозицията да прекрати кръвопролитието и незабавно да възобнови диалога със законните власти "без заплахи и ултиматуми", се казва в съобщението, цитирано и от Ройтерс.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че е шокиран и крайно поразен от обстановката в Украйна.

Няма обстоятелства, които биха оправдали подобни сцени, допълва Барозу в свое изявление. Осъждаме най-решително употребата на сила в търсенето на изход от политическата и институционалната криза. Политическото ръководство на страната е отговорно за осигуряването на защитата и основните права и свободи, заявява Барозу.

Призоваваме всички незабавно да прекратят насилието и да започнат смислени разговори в отговор на демократичните очаквания на украинците, посочва председателят на ЕК.

ЕС предлага искрено своето сътрудничество за улесняване на политическия диалог между страните, както и за спадане на напрежението, се посочва в изявлението. Продължаваме да вярваме, че конституционните промени, съставянето на ново правителство на широка основа и създаването на условия за демократични избори
са единственият изход от тази дълбока и продължителна криза, допълва Барозу.

Той заявява, че се очаква предприемането от страна на ЕС на целенасочени мерки срещу отговорните за причиненото насилие и употребата на прекомерна сила, в съответствие с предложението на върховния представител по външната политика и сигурността Катрин Ащън. Според Барозу подобни мерки следва да бъдат утвърдени в спешен порядък.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън съобщи междувременно, че е свикала тази сутрин извънредно заседание на Съвета за политика и сигурност по повод обстановката в Украйна. Ще бъдат разгледани всички възможности, включително налагането на ограничителни мерки срещу отговорните
за репресиите и нарушенията на човешките права, пише в съобщение на пресслужбата на Европейската служба за външно действие.

С оглед на трагичното влошаване на обстановката в Украйна Ащън призовава всички отговорни страни незабавно да прекратят насилието, се посочва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Дядо Либенrusiq e velika...
134
2
 
7
 
! Отговори
dasda преди 10 години
putin vednaga da prati voyskata v ukrayna i da iz4isti amerikanskite plateni zadnici ot tam
133
4
 
4
 
! Отговори
Пън Де Хуй преди 10 години
До ПУТИН--136 ;Абе Путин голям си ***
132
3
 
3
 
! Отговори
Пън Де Хуй преди 10 години
До Анонимен--134 ;И ще го направи,бе *** русофилски.По--кротко че плюнките ти ми зацапаха екрана.Русия ще я напъхат в *** гъ*.
131
2
 
2
 
! Отговори
Пън Де Хуй преди 10 години
До Анонимен--128 ;От къде си толкова сигурен бе Русофило--***.Всички злини които са сполетяли Б--я са дошли от Рашите.Те са и на дъното на събитията в КИЕВ.
130
2
 
6
 
! Отговори
бат Здравко преди 10 години
Немедлено да се арестуват Кличко и другите главатари на тези терористи
129
0
 
6
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
До Анонимен 126Да СССР наби фините! С цената на много жертви. Неподготвени бойци, всички годни генерали - разстреляни от Бащата на народите и жидовската смрад около него. И все пак побди! Защо мислиш посло се установи политиката Паасикиви-Кеконен? Защо досега Финландия е мирен съсед на Русия и няма териториални претенции към Выборг и Карелия? Така че не острей, *** неграмотен. Преди немците други са строили там летища за нападение над СССР, ама фрицовете им объркаха сметките.
128
1
 
3
 
! Отговори
Малко бесен преди 10 години
До Аноним 38Къде набърка тук Апостола (пише се с ГЛАВНА БУКВА, когато се отнася за Левски!)? Кое е дребнотемие? Че в братска Украйна става нещо страшно, братоубийство или че на изкуфял дядо телефонни измамници взели 1400 лв? Или нещо за лявата цица на Ким Кардашян? Или за новия Опел Инсигния? Да мълчиш, ***! Ще трябва да направят закон, по който на *** да не се продават компютри! Да се изисква психиатричен тест при продажбата на такава техника!Украйна трябва да излезе от тресавището!
127
2
 
3
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
A ти Кaгaнович си луд зa връзвaне ***..., жaлкa кaртинкa *** ли сa те нaдилвaли многоктчрaтно, кaкво ли? И кaкво е ***, кой ти кaзa, че ги имa, много ли се стрaхувaш от чичко жидко хa, хa, хa същност мaй не е толковa смешно
126
2
 
7
 
! Отговори
Каганович преди 10 години
Ноланд е *** ,Маккейн е ***,Рампой е *** и тази *** в ЕС загрижена за украйна също е жидка.Готвят поредния голодомор за украйна.Изпращат им такива като кръстю Раковски евреин естествено да ги подготвят за поредния геноцид,Всъщност това което се случва и в българия.Янукович е полуивер и му нямат доверие за подготвения геноцид над гойте в украйна.
125
3
 
15
 
! Отговори
З.Бжезински преди 10 години
" За да се лиши Русия от шанс за възраждане й като "империя", трябва да се откъсне от нея Украйна." ЕТО КЪДЕ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО НА МЕГДАНА. Американското куче
124
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БАЛГАРИТЕ НЕ МРАЗЯТ РУСНАЦИТЕ ТУРЦИТЕ И ПОМАЦИТЕ ИМАТ УМРАЗА КЪМ РУСИЯ
123
4
 
8
 
! Отговори
Каганович преди 10 години
До Бай Иване спомни си за божйите наказания над египет и ще разбереш какво се случва в света Чакаме Мошиаха Княза на този свят.Защото в Украйна от край време живеят ***.Майдан на иврит е робски пазар там са продавали синеоките гойки шикси(*** )по света.Шамбат е старо име на Киев. Хазарите никога не са изчезвали.Кличко и лидерите на опозицията са ***
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох сега влизам във форума и искам да попитам -успя ли матушка Рассия да бие онези лоши империалисти от Финландия.Колко е резултата ?Някой знае ли?
121
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отдавна не съм се забавлявал така.Усещам как всяка секунда тук по някой червен *** получава инфаркт и започва да хърка задавен в злъч. Да не е пръскал някой с Raid,срещу червени ***.
120
2
 
1
 
! Отговори
Дядо Либен преди 10 години
До АнонименЗа това почти всеки по -образован и читав човек гледа да емигрира там нали ...моля ви, стига с този non sence
119
8
 
5
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До емо--115 ; Искаш да кажеш --Край на Руския бандитизъм.Внучката на Хрушчов каза ;За да стане Русия нормална държава--ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПАДНЕ.
118
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До емоИ как дойде краят "американския бандитизъм",нещастен ***?.Я по-добре се скрий в позитанската тиня помиярче.Да не се пръснеш от яд че ще изцапаш всичко наоколо.Колко е жалко всеки път действителността да се гаври с мечтите ти нали? Ха ха ха ха
117
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еврейско американските шпиони правят всичко в украйна.това са туморите на света ;сащ израел и ес
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hora vie izvanzemni li ste ili choveci ???? to e qsno che vsichki sme genetichno chipnati ot razni rasi sutrudnici na energiino parazitirashti sushnosti .... nqma nujda ot materialni inplanti .... chiposvat ni samata aura na energiino nivo ..... ama vie ne go osuznavate