Парламентът в Крим реши: Влизаме в Русия!

Референдумът за статута ще се състои на 16 март
Обновена: 6 мар 2014 17:04 | 6 мар 2014 12:25,
973
Парламентът в Крим реши: Влизаме в Русия!
Снимка: Reuters

Парламентът на Крим прие принципно решение за влизане на автономната република в състава на Руската федерация, съобщи вицепремиерът Рустам Темиргалиев.Върховният съвет на Крим реши още да отправи молба до ръководството на Руската федерация с оглед "започване на процедура по влизане на Крим в състава на Русия".

Според пояснителна бележка към постановлението, разпространена от Върховния съвет, "събитията от февруари 2014 г. в Киев рязко изостриха обществено-политическата ситуация в Украйна", "националистическите сили, заграбили властта чрез антиконституционен преврат, грубо нарушават конституцията и законите", а "екстремистки групировки направиха ред опити да проникнат в Крим с цел изостряне на ситуацията, ескалация на напрежението и незаконно заграбване на властта".

Събралите се пред сградата на кримския Върховен съвет посрещнаха решението му с ликуване и викове "Русия!", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Референдумът за статута на Крим ще се състои на 16 март. Това съобщи първият вицепремиер на автономната република Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс. Първоначално предложената дата за референдум беше 25 май, впоследствие го насрочиха за 30 март, а сега датата става още по-ранна.

Гласоподавателите ще трябва да отговорят на два въпроса. Първият е дали желаят Крим да се присъедини към Руската федерация, а вторият - дали са за връщане на конституцията от 1992 г., според която Крим е част от Украйна, предава БТА.

Идната седмица Държавната дума може да приеме законопроект, даващ възможност част от чуждестранна държава да бъде приета в състава на федерацията по опростен ред, съобщи пред ИТАР-ТАСС авторът на документа Сергей Миронов, лидер на партията "Справедлива Русия". "Казано открито, внесох този законопроект заради Крим", заяви той.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще опрости процедурите за придобиване на гражданство от хора с майчин език руски, които са живели в Русия или в бившия Съветски съюз. Медведев поясни, че това ще важи за хора или техни роднини, които в миналото са живели постоянно в Русия - на територии, която някога са били част от Руската империя или от Съветския съюз.

Сегашният закон от 2001 г. предвижда създаване на субект от Руската федерация на присъединяваната територия по споразумение с държавата, от която тя в момента е част. Поправката предвижда възможност Русия да приеме част от друга държава като свой субект, дори да няма сключен международен договор за това, в два случая: ако жителите на територията са гласували на референдум за присъединяване към Русия или ако легитимното държавно ръководство на част от друга държава приеме съответното обръщение към Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

От 28 февруари автономната украинска република Крим с двумилионно население предимно от руснаци де факто е под контрола на руски сили, напомня Франс прес.

По-рано днес украинският премиер Арсений Яценюк обвини днес Русия, че увеличава напрежението и извършва провокации в страната му, предаде Франс прес.

"Готова ли е Русия да уреди този конфликт и да започне истински дебат за начина за стабилизиране на ситуацията или все още има резерви и се опитва да засили напрежението, нещо, което прави в последните няколко часа, блокирайки украинските сили", попита Яценюк след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Шулц също засегна въпроса за евентуални руски провокации в Крим и добави, че ако тази информация се потвърди, ситуацията наистина ще е драматична.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


973
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
747
2
 
4
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Очаквано решение.Обама си чупи китките,НАТО си трае заради газта.Газпром потрива доволно ръце ще продава горива на Развитите демокрации на цени каквито каже и с право.За САЩ остава надеждата,че Русия ще продължи да се разплаща с долари иначе и при тях ще има сътресения.С надежда,но без мечти.САЩ би следвало да решат собствените си проблеми с правата на човека,а те не са малко.
746
1
 
1
 
! Отговори
ръс преди 10 години
До Народна воляало шефе не може братче да сме независими, нема такъв филм. Сами нищо не можем да направим , щото нема кой!!! За никакъв *** не ставаме ние. За това да изберем лагер ама твърдо. До сега все сме избирали губещата страна в дългосрочен план и сега май пак ще е така.
745
0
 
5
 
! Отговори
рус преди 10 години
До Рашки , пис оф!абе пич тебе хич те няма. Такива глупости да посееш. ХахахахахАбе *** измий си очите бе някой те е урчасал. Може ли да си толкова заблуден бе , ти си готов за Америка- такива тикви примити като теб са идеални за пушечно месо във войните. НАправо оставяй БГ паспорта и бегай в ЮС посолството с този си постинг и си готов. Сериозно ти казвам.
744
3
 
9
 
! Отговори
Руси Русев преди 10 години
Няма да е само Крим а цяла Украйна майна!В Русия съм...
743
1
 
10
 
! Отговори
неутрален преди 10 години
Давай народе плюйте Русия и доволно си пуснете CNN само там е истината как Америка си призна че финансира алкайда, пред белия дом са задържани стотици протестиращи но за това няма да говорим как им важи още смъртната присъда но няма да говорим а пък тия маскирани от майдана с автомати и бронежилетки три месеца на площада са мирни жители те не са наемници не са дрогирани и пияни и без да иска министъра на Естония си призна за разговора по тел. в който казва за снайперистите
742
12
 
3
 
! Отговори
Не на империализма! преди 10 години
Най -новата форма на империалистическа агресия е пълзящата путкинизация !Под същия предлог за защита на немците Хитлер окупира Судетс и Австрия.Европа не го спря в началото и плати скъпо за това. Приликите на Хитлер с Путин не свършват с това - и двамата използват армия без отличителни знаци.Сетете се кой от кого се е учил...
741
2
 
6
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Всеки истински комунист трябва да е беден и усмихнат,да носи две ризи,куртка или шинел,да има два чифта обувки,летни и зимни,да е винаги обръснат и сресан,и да не носи повече от пет лева в джоба си.Всички останали са за затвор,особено тези на които раздадоха куфарчета с милиони долари и разпродадоха държавата за жълти стотинки
740
1
 
7
 
! Отговори
Народна воля преди 10 години
Въпросът е как ние , Българите, ще регираме пред новите предизвикателства ?Не искаме някоя сутрин да се събудим и видим, че сме я ''обединени'', я ''освободени'' от руско говоряща армия без отличителни знаци .Нужно е да си подредим къщичката - ако на някого му е по-мила чужда държава от нашата родина България, нека се чувства свободен да замине за там. Тук чужди агенти няма търпим - било то турсли, ли руски!
739
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
Do evreiskite sataninski svine-Ne "Vlizame v Rusia",a "Vrushtame se v Rusia",zashtoto Krim vinagi e bil chast ot Rusia.
738
0
 
10
 
! Отговори
WTF? преди 10 години
Толкова им липсваше студената война.Разбраха че без нея няма стимул за овцете и сега си я правят на ново.Няма никакви единоборства и различия.Всичко е игра на MONOPOLI без край.Генерират огромни пари,които генерират власт която се поддържа чрез страх.Страх ли ви е като гледате новини драги TV зрители?Така и трябва.Да се насирате от страх.Тогава доброволно ще се отказвате от свободите си.
737
2
 
8
 
! Отговори
Поживём увидим преди 10 години
Парламентът в Крим реши: "Мечка страх, мене не !"
736
9
 
22
 
! Отговори
До руснак преди 10 години
Ей а дано! Пак ще ходим по 2 седмици на море , по 2 седмици на планина и по2 седмици на ски!Пак ще ядем био плодове и зеленчуци за стотинки, пак ще имаме права, пак ще има закони и милиция, няма вече да изнасилват бабите и да колят старците, пак ще има адекватно образование, пак ще си копуваме коли от магазина, пак на 35 г. ще имаме жилище вила и кола- без да сме роби на банки, пак децата ще могат да си играят пред блока без наркотици,без страх от изнасилване, отвличане или грабеж!
735
22
 
12
 
! Отговори
руснак преди 10 години
Българи, не радвайте се за Крим. Мислете ли, че Путин ще спри агрессия след аннексия на Крим? Той е абсолютно луд. Вие сте следващи. Приеди вас ще бъде Молдова и Румъния. Това ще бъде ново робство, но вече не турско.
734
3
 
12
 
! Отговори
от фолклора преди 10 години
''Откъдето дошло, там отишло!'' ''Да би мирно седяло, не би чудо видяло!'' ''Който нож вади, от нож....'' ''На лъжата краката са къси!''''На гол тумбак чифте пищови!''''Дето всички турци, там и гол Хасан!''............
733
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде е другаря СТАЛИН да ви покаже среден гойско -евреиски пръст и да ви прати в бибирджистан.Отровихте го на Пурим.Бог да го прости а Крим *** вам.Вчера гледам евреина АСЕН Агов архи комунист дядо му взривявал свети крал и архикомунистката евреика капон,да обвиняват бе4ркут за стрелбата на майдана.ТЕХЕН БОГ Е ДЯВОЛА И ЛЪЖАТА
732
3
 
22
 
! Отговори
eu uberalles преди 10 години
По-добре да се отделят. Как не разбраха украинците, че ако Крим остане в Украйна, ще имат големи проблеми и непрекъснато напрежение. А Европа не приема в ЕС държави с вътрешни междуетнически конфликти.
731
0
 
6
 
! Отговори
Salajadin преди 10 години
До Анонимен 820Zashtoto gospodariat im e kravozadnia evrey-cionist Rodshild,prababata na tazi sataninska familia e kazvala ako moite sinove ne iskat da ima voini niama da ima voini,no te vse poveche iskat da ima voini.
730
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По същата логика очаквам шжна България да се самоопредели като част от турция
729
3
 
45
 
! Отговори
outsider преди 10 години
Населението на Крим има право на самоопределение. Не може на албанците от Косово да се признава правото да се отделят от Сърбия, а руснаците от Крим да са длъжни да пазят териториалната цялост на Украйна. Стига двойни стандарти.
728
11
 
8
 
! Отговори
От Запада преди 10 години
до 841.....та ние винаги сме били Руска провинция в очите на запада.....и за това си останахме бедни