Депутатът, единствен гласувал против анексията на Крим

"Няма място за самостоятелно мислене", заяви Иля Пономарьов
Обновена: 26 мар 2014 18:38 | 26 мар 2014 18:21, Елка Василева
82
Депутатът, единствен гласувал против анексията на Крим
Иля Пономарьов. Снимка: архив, Reuters

Иля Пономарьов се оказа доста самотен в руския парламент, след като стана единственият депутат, гласувал против анексирането на Крим, пише Ройтерс.

Либерално-демократическата партия на популисткия лидер Владимир Жириновски иска 38-годишният депутат да бъде изгонен от долната камара на парламента заради "антидържавния" си вот.

Наложи се впоследствие високопоставен парламентарист да напомни на Жириновски, че депутатите не може да бъдат изгонени заради начина, по който гласуват.

Пономарьов каза, че гласуването миналата седмица и враждебността към него показват, че няма място за самостоятелно мислене в един парламент, който е доминиран от лоялната на президента Владимир Путин десноцентристка партия "Единна Русия".

Още по темата
"Всеки сега се страхува да действа против десноцентристите, защото се бои да не стане жертва на политическа репресия", каза Пономарьов, който е представител на центристката партия "Справедлива Русия", но се обявява за независим.

Пономарьов получи твърде малка подкрепа, когато се опита да обясни решението си в Тwitter. Потребител с ник "studenth" отвърна, че той е "изплюл отрова" и че 99 процента от населението биха искали да го разпънат на кръст.

Всички други гласували в четвъртък в долната камара на парламента 443 депутати подкрепиха анексирането на черноморския полуостров от Украйна, а след това застанаха прави за националния химн. Горната камара на парламента единодушно одобри присъединяването на Крим към Русия - процес, довел до най-дълбоката криза в отношенията между Москва и Запада от Студената война насам.

Пономарьов каза, че е гласувал против анексирането на Крим, защото то би могло да предизвика "широкомащабни кръвопролития в Европа".

"То дестабилизира цялата установена система на международни отношения и международна сигурност. Сегашните ни действия предизвикват война", каза той.

Това не е първият случай, в който физикът и бизнесмен Пономарьов, работил за вече закритата петролна компания "Юкос", се е противопоставял на волята на Путин.

Той организираше улични протести срещу Путин през зимата на 2011-2012 г. и бе порицан от парламента през 2012 г., защото нарече "Единна Русия " "партия на крадци и мошеници" - израз, въведен от друг лидер на протестите. Той имаше неприятности и затова, че не е идвал достатъчно официално облечен в парламента.

Пономарьов казва, че анексирането на Крим не е в интерес на Русия, защото ще хвърли Украйна в прегръдките на бившия враг от Студената война НАТО, а лидерите в Киев печелят от враждебността на Москва.

"Единственият начин за тях да оцелеят във влошаваща се икономика е вълна от патриотични настроения. Колкото повече има доказателства за руска агресия, дори и фалшиви, толкова повече подкрепа могат да наберат", каза той.

Извън парламента Пономарьов не е съвсем сам. В понеделник престижен руски държавен университет заяви, че е уволнил преподавател по философия (историка и политолог Андрей Зубов - б.ред.), който сравни действията на Москва с анексирането на Австрия от нацистка Германия през 1938 г.

Бившият собственик на "Юкос" Михаил Ходорковски, който прекара повече от десетилетие в затвора и изгуби компанията си, след като си развали отношенията с Путин, също критикува Кремъл за политиката му към Украйна.

Пономарьов каза, че Русия няма ясна стратегия, откакто миналия месец бе свален подкрепяният от Москва украински президент Виктор Янукович.

"Путин заложи на Янукович, Янукович бе свален, и той сега иска да покаже, че е имал право като извърти нещата в своя полза. Отговорът на Русия на тези събития не е част от обмислена стратегия, а по-скоро реакция на събитията в Украйна. Една предимно емоционална реакция", каза Пономарьов.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 10 години
Ето как се постига известност . Кой преди това е чувал за тоя човек?
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До Анонимен 75Украински Криме е станал формално след 1964 г. когато неуравновесеният *** Хрушчов го е предал на Украйна, за да се подмаже на украинците и да се откупи за злочинствата терор и убийства, които са извършени там под негово ръководство. Нещо повече, и Одеса, е Херсон са исконно руски. Историята го доказва. Но сталинизмът, част от който е Хрущов, не признават нито история, нито воля на народа, както сега правят новите незаконни управници на Украйна и нейните покровители и подбудители Западна Европа и САЩ.
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма анексия, Йелке, има възстановяване на справедливостта и историческата истина, има възвръщане, толкова ли си невъзприемчива към истината и правилните понятия. Злоба ли унищожава професионализма ти, избери, какво искаш да бъдеш индиго или честен журналист. Щото хората имат вече мнение, но ти избери, какво ще бъдеш.
45
4
 
7
 
! Отговори
до уните ... преди 10 години
Логиката на тези събития е много противоречива.Има много фактори които се самоизключват.Твърдението че Крим е руски има донякаде своито право.Макар и с някои нюанси.По интересна е позицията на запад и най-вече САЩ.По днешната тяхна позиция може да се съди за двуличието на САЩ- тяхната логика може да се обърне срещу законноста на Американската държава--спокойно можем да кажем че САЩ не съществуват,защото по същият начин са се отделили от Британската Корона.Тяхната логика е такава....
44
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 10 години
Крим е бил заселен с таврийци и кимерийци доколкото е известно от древността, бил е български, хазарски, татарски... Много отдавна е станал руски, но е официално руски от 1783 година след подписването на манифест от Императрица Екатерина II благодарение на спечелена от Суворов битка в която турците по брой са доминирали многократно. Понеже той вече е имал най-високите степени отличия, от благодарност тя му е дала неин собствен, уникален и единствен орден с брилианти. Украински е станал 1959 год
43
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крим бил "изконно руски"????И уай, бе джанъм? Щото след кримската война е станал руски за около половин век? Или защото е бил на СССР, а всичко в СССР принадлежи на Русия? Или, защото *** у нас мълчат като о.рани ***, че в продължение на стотици, а вероятно и хиляди години е принадлежал на предците на българите? Е, смачкани сме, малки сме, слаби сме, и ако си го поискаме обратно, ще ни се изсмеят от сърце. Най-вече ***.
42
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имало значи и разумни руснаци. Дано бандитите да не го ликвидират каквато е съдбата на всеки кадърен там.
41
9
 
7
 
! Отговори
Опомнете се преди 10 години
И немците са приветствали масово анексирането на Судетите и Австрия, а останалата Европа и Щатите тогава си траят. Знаем резултата. С какво сега е по-различно?! Пак са изсконни територии и прочее имперски локуми!!! Опомнете се, хора!
40
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само като му видя мутрата... поредния Яйценюк - може директно да отива да работи за превратаджиите в киев...
39
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Депутатът, единствен гласувал против анексията на Крим,nali zatova mu plastat
38
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
67 Може и да не си прав , но да имаш различно мнение в путиновия парламент означава че си безрасъдно чк смел , това не е като да пишем тук глупости
37
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен--53 ; Най добре ще е такива като теб да заминат за Русия че да си отдъхнем
36
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПравилно,това че останалите 443 депуати имат различно мнение от Пономарьов не означава,че са прави.
35
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да имаш различно мнение по даден въпрос не означава че си прав.
34
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 65Един човек,щом е в парламента,не може да си изказва свободно мнението,щото ако беше така,нямаше да стигне до парламента :)))
33
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горкият Пономарьов!Сега дежурните антисоросоиди ще го обвинят,че е ***,толераст,либераст,еврогей и какво ли още не от опорните им точки!А човекът просто си е изказал мнението свободно.
32
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 61..62 : Можеме си и БЕЗ АРАБСКИ БЪЛГАРИН !
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Rusia shte e silna durjava I bez vasheto slaga4estvo ,gospoda bulgarofobi.
30
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да е за очудване ако Пономарьов е единственият в руския парламент който не е апаратчик от КГБ или военен !....Браво за куража !
29
19
 
19
 
! Отговори
Истина е преди 10 години
Ако България беше още 4-5 граници по-далече от Русия, щеше да е една прекрасна държава. Заради Русия сме на това дередже.