Обама ще уговаря Меркел за по-сурови санкции срещу Русия

Американски анализатори наричат германския канцлер "руски говорител"
30 апр 2014 21:04, Елка Василева
88
Обама ще уговаря Меркел за по-сурови санкции срещу Русия
Ангела Меркел и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Украинската криза и ролята на новите възможни санкции срещу Русия ще бъдат основната тема в преговорите на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на САЩ Барак Обама по време на визитата на германския лидер във Вашингтон тази седмица, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

Обама ще притисне Меркел за налагане на по-сурови санкции срещу Русия, защото според САЩ Руската федерация не спазва условията на Женевското споразумение от 17 април. Освен това Обама иска да сключи с германския лидер и споразумение за това какви по-строги санкции може да предизвикат нови стъпки на Москва по украинския въпрос. Западът ще е готов да реагира с още по-тежки икономически мерки, съобщава пред изданието високопоставен представител на американската администрация.

Още по темата
Меркел обаче ще има едно наум заради дълбоко разделения по темата и политически разпокъсан Европейски съюз, което ограничава готовността ѝ да обещае такава строгост към Кремъл, каквато някои критици в САЩ биха искали да видят.

Президентът Обама планира да прекара общо четири часа с канцлера в петък - за разговори, за пресконференция и за обяд. Освен това Меркел планира да се срещне и с американски политически и бизнес лидери и с директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, с която да обсъди бъдещата финансова помощ за Украйна. Меркел ще посети и търговската камара на САЩ, за да се опита да спечели подкрепа за трансатлантическото споразумение за свободна търговия, което се посреща с твърда опозиция в Германия.

Срещите може да послужат и като напомняне за американските дипломатически предизвикателства в Западна Европа, пише още „Уолстрийт джърнъл“. Повече от десетилетие, след като Берлин се противопостави на ръководената от САЩ инвазия в Ирак, продължаващите арести в Гуантанамо и станалите известни подробности за програмите за наблюдение на Агенцията за национална сигурност продължават да натежават в европейските нагласи към САЩ. В резултат на това Меркел се сблъсква с все по-сериозна политическа опозиция в Германия, където много избиратели се опасяват от растящото американско влияние и са скептични по отношение на санкциите срещу Русия по инициатива на Америка.

САЩ подчертават координираната си с Европа политика по отношение на санкциите срещу Русия, но някои представители на администрацията са били разочаровани от колебанието на европейските лидери "при приемането на по-строги мерки“. Белият дом например забави съобщаването на въвеждането на санкции в петък, отлагайки го за понеделник, за да даде на европейските си колеги повече време за вземане на решение, заявява старши представител на администрацията на Обама.


Останалата част от материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
batevale преди 9 години
"Американски анализатори наричат германския канцлер "руски говорител" " -- Както и да я наричат ,да я мразят или не ,Меркел е достоен държавник на Германия -- една от най-стабилните икономки в света.
70
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Дано да не му се впрегене на акъла и да му бие шута ...
69
0
 
3
 
! Отговори
румбо преди 9 години
Наскоро четох статия от дойче веле където немски журналист се възмущаваше как може германците да не харесват и даже да мразят американците(според някакво проучване).Ами явно може и причината не е в германците!То пък кой ли ги обича,освен косоварите!
68
2
 
3
 
! Отговори
srg преди 9 години
Ne si li zadavate elemntarinqt vupros,dragi sunarodnici, za6to Angela Merkel otiva v USA a ne idva Obama v Germaniq!"Ami mnogo prosto i elementarno! Za6tot Grmaniq e edna BAZA na USA edna kolonialna teritoriq s edno podstaveno lice,nare4eno Bundeskanzler, i edin totalno manipuliran i izlugan NAROD!Germaniq ot 1945 nasam ne e istinskata Germnaiq!
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOGOVORI NA TYMNO PODPISVAT SAMO BYLGARSKITE POLITICI GLUPAKO I TE OBRI4AT NA MIZERIQ ZA 100 GODINI.
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DO 73 A TI XODI6 DA SVET6 NA PODPISVANETO I ZNAE6 Q SE RAZKARAI GERMANIQ SI E V ES I NATO I SLMEDVA POLTIKATA IM KAKTO I VSI4KI 28 STRANI DA NEE KOLONIQ KATO BG NA KOITO Q XVANE.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA JIVEE GERMANIQ DURJAVATA DAVA6TA I DALA NI NAI MNOGO I TERITORII RESYRSI
64
3
 
1
 
! Отговори
за 70 преди 9 години
Всеки германски канцлер, преди да поеме властта, минава през САЩ и преподписва този протокол. Защо си мислиш, че знаеш всичко?
63
3
 
13
 
! Отговори
важно е да се знае преди 9 години
Който е бил срещу Русия,винаги след това е съжалявал! тежко и горко на ***!!!!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EI MNOGO GLUPCI TUK DA JIVEE GERMANIQ TYPUGERI RAVNETE SE PO NEQ I Q STIGNETE?AMA MISIQ NEVYZMOJNA TE NE SPIRAT VYRVQT VSE PO NAPED I NAGORE.AZ PUK SYM GERMANOFIL OSTALITE SE GRYMNETE.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 68 da be umnik to4no germancite ne si znaqt politikata i ne6tata tova da nee ti skapanoto BG s 3 miliona *** q mlykvai 80miliona narod upravlqva merkel i e Germaniq e motora na ES.V BG moje da lyje vseki orex i za vyn6iqt dylg i za vsi4ko .
60
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел като канцлер е подчинена на американците и не е самостоятелен политик по силата на специална клауза, подписана в края на втората световна война. Малко хора знаят този факт, дори в Германия не подозират за истинското състояние на нещата. Ако германците се откъснат от тази зависимост, Европа ще дръпне, САЩ ги спасява само трета световна война, организирана от Ротшилд и сие по схемите на първата и втората- финансират и двете биещи се страни, те са в разруха, САЩ на върха.
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MERKEL DA NEE PLEVNELIEV.OBAMA O6TE NE OTVORIL USTA I PLEVNIO VEDNAGA AZ PODREPQM POZICIQTA NA USA.EI TOVA BEZGRYBNA4IE NA BYLGARSKITE POLITICI VINAGI ME E OTVRA6TAVALO.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MERKEL DA NE E LUDA DA SPRE GAZTA NA GERMANCITE I BIZNESA IM S RUSIQ I DA 4AKA USA DA ZAMESTI VSI4KO TOVA.TQ E PRAGMATIK I OBI4A6T NACIQTA SI 4OVEK I NIKOGA NQMA DA PRI4INI DISKOMFORT NA GERMANCITE 6TOTO MAIMUNYT TYI KAZAL.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русский медвед из крайнево севера:-Мужик, а верна ли в белом доме обезяна живьот?
56
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борбата не е за Украйна , не се заблуждавайте. Борбата е за Европа. На САЩ не им харесва отдалечаването на ЕС от сферата на влияние на САЩ и все по-тесните връзки с Москва - както икономически така и политически. За това Обама прави всичко възможно да скара ЕС с Русия. Загуби ли ЕС САЩ губи световната хегемония. Украинците са само машата с която Обама бърка огъня.Време е вече ЕС да се оттърси от ролята на послушник на САЩ и да си гледа собствения интерес.
55
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама иска с един коршум да олучи и двете - Германия и Русия !А те да гледат отстрани !Меркел да не свърши в някой бункер !
54
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ, какво така отстъпва и притиска Европа да е серщу Русия.Я се изправете сами , как Русия стои сама , маймуни гадни !
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама ще натиска Меркел за по строги мерки . Обаче не всички германци харесват намесата на САЩ !Става въпрос за икономическия интерес на Германия и разпокъсаната вече Европа !
52
2
 
30
 
! Отговори
БЪЛГАРСКА ГРАЖДАНКА преди 9 години
Нашия президент, ако наистина е президент на бългрите трябва много внимателно да наблюдава действията на Меркел.Тя е изключителен политик.В Европа решаващо е мнението на европейските политици- Обама не трябва да решава нашата съдба и онтошенията ни с Русия и Украйна.