Ядреното оръжие е зло, което не трябва да съществува!

Япония отбеляза 69 години от нападението над Хирошима
Обновена: 6 авг 2014 15:16 | 6 авг 2014 07:42, Красимир Ангелов
108
Ядреното оръжие е зло, което не трябва да съществува!
Снимка: Reuters

Япония отбеляза днес 69-ата годишнина от атомната бомбардировка над град Хирошима. Около 45 000 души присъстваха на церемонията в "Парка на мира" в града, който се намира близо до епицентъра на атаката от 1945 година, убила между 70 и 100 хиляди души.

Хиляди други впоследствие умират от лъчева болест. Оцелелите до ден днешен страдат от заболявания, свързани с облъчването. По данни на правителството броят им в страната сега надвишава 201 000 души, предаде ИТАР-ТАСС.

Възпоменателната церемония започна в 8,15 ч. (23,15 по Гринуич вчера) – в момента на взрива на бомбата, с едноминутно мълчание, отброено с ударите на камбани. Минутата мълчание бе спазена в цялата страна.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи прикани световните лидери начело с американския президент Барак Обама да посетят Хирошима и Нагасаки, за да видят с очите си белезите от атомната бомба. 

Той помоли президента Обама и всички лидери на страни, въоръжени с ядрено оръжие, да отговорят на този призив да посетят бомбардираните с атомни бомби градове възможно най-скоро, за да видят с очите си какво се е случило. "Ако го направите, ще се убедите, че ядрените оръжия са абсолютно зло, което не бива да се допуска да съществува повече", каза кметът,  цитиран от Асошиейтед пре.с.

Премиерът Шиндзо Абе, който също присъства на церемонията, заяви, че като единствената страна, понесла атомни удари, Япония има мисия да се бори за премахването на ядрените оръжия. На церемонията присъства и новият американски посланик в Япония Каролайн Кенеди, както и дипломати от още 67 страни.

Вижте още във видеото:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ядреното оръжие е предотвратило повече войни и е спасило повече животи от всички носители на нобеловата награда за мир заедно !!!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 69 години краварите са били вързан човек ! Това е била тогава Япония ! Големи храбреци !
39
2
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Ми Японецо-каквото повикало такова се обадило.Я си кажи ти какво правеше с хората в лагерите ти, убиваше ли хората защото са християни,каква е ценностната система в обществото ти, и не нападна ли пръв ти?Понеже си тотален *** те сполетя и Фукушима за да ти припомни уроците от миналото които не успя да усвои тъпата ти азиятска тиква след Хирошима.Само с лудо бачкане дисциплина и възпитание човек не мое да избегне възмездието си.Трябва и духовност.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ са символ на злото. Те са най-големите убийци в световен мащаб. Живеят си добре само и единствено защото експлоатират и завземат ресурсите на по-бедните нации. ***.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало 100 -къш веднага в САЩ да ти отпорят *** от бач-роб такъв
36
0
 
7
 
! Отговори
Юсуф преди 9 години
Затова сега Японците много обичат САЩ и им изпълняват инструкциите за санкции срещу Русия. Явно малко им са 2 бомби
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Япония отбеляза 69 години от нападението над Хирошима"69 - това не е ли секс поза? Честито и на японците и на хамериканците.
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека се замислим,когато САЩ говорят за демокрация,мир,просперитет,цивилизационен избор и т.н ,как са действали за постигане на тези идеи.Те са единствената страна използвала ядрено оръжие във военни действия срещу мирни граждани,единствената страна използвала масово химическо и биологическо оръжие срещу,единстваната страна използвала масово бомби с обогатен уран,страната използвала масово "законодателно" инквизиция-физически и психологически средства за изтръгване на показания от пленници и затворници-Гуантанамо,Ирак.
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПо време на Втората Световна Война, Япония няма мирно население - тя е в състояние на тотална война, тоест всеки цивилен е мобилизиран да се бие и убива.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Вярно е че дори в 21 век влиянието на религията е много силно, но това не значи че всяка дискусия трябва да се превърне в безцелен теологичен спор.Още повече точно под тази статия повечето от коментиращите на религиозна тема демонстрират забележителни празноти в знанията си, но това явно не им пречи да се изказват с патос. (Това последното не се отнася за Одисей - той изглежда е залягал повечко над книжките)
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Империята на злото САЩ е единствената, позволила си да използва ядрено оръжие по мирно население, и то не в един, а цели 2 града!
30
1
 
9
 
! Отговори
Атома преди 9 години
Сега е време японците да поискат от американците да се разоръжат първи от ядрените оръжия като първа страна агресор дръзнала да ги използва срещу мирно население!
29
1
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Otnosno hristiyanstvoto purvi v Europata sa Armenia,koito oficialno go priemat sus zakon.Ne v EU a Evropeiskiat kontinent.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе за ядрени оръжия ли става дума или теологични спорове?Намерете си друга статия да си говорите за религии. Тук става дума за нещо доста по-сериозно.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американска демокрация в действие!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано същото се случи и със САЩ възможно най-скоро, дано тази империя на злото бъде срутена като Вавилонската кула!
25
0
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
YAPONIA MISLESHE DRUGO PREDI NAPADENIETO SI NAD PURL HURBUR.SPECHELI VOINATA S RUSIA SUS START SKANDAL V SANKT PETERBURG.ZATOVA VSYAKA DURJAVA MISLI ZA SIGURNOSTTA SI SUVERINITETA SI I ZATOVA UCHASTVA V NATO I KUP DRUGI ORGANIZACII V SLUCHAI CHE SA NAPADNATI OT BOLNI AMBICI KAKVITO MISULTA ZA YADRENO ORUJIE ZA NAS SA ZLO,NO ZA DRUGI CEL I SIGURNOST.
24
3
 
3
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Християнството идвa от Юдея, тaм е люлкaтa нa нaшaтa Вярa! A руснaците- милиционери превръщaщи църкви в тоaлетни...товa и турците не сa го прaвели!!!
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
53 Моите роднини сa БЪЛГAРИ РОДОМ И ДУХОМ, ОРТОДОКСAЛНИ ХРИСТИЯНИ, a твоите сa руски ***, " попове" с червени петолъчки нa зaдните чaсти. Ето я рaзликaтa!
22
1
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 9 години
Явно ти си неграмотника. Исус е разпънат по заповед на Пилат Понтийски именно от римляните, които са управлявали тогава тези територии. В римската империя християнството е било преследвано до IV век. Чак тогава става официална религия, а преди това, са ги хвърляли на лъвовете. Малко вземи, че прочети вместо да обиждаш другите.