Светът остана без лидери и новият капитализъм го превзе

Новите капиталисти бързо заменят политиците в управлението
Обновена: 7 сеп 2014 09:48 | 6 сеп 2014 17:29, Екип на Investor.bg
119
Светът остана без лидери и новият капитализъм го превзе
Снимка: архив Reuters

Г-0 ще бъде новият световен ред, в който никоя страна или траен съюз от държави не може да се справи с предизвикателствата на това да бъде световен лидер, пише MarketWatch.

Какво ще се случи когато Г-20 се провали, а Г-7 вече е история, пита геополитическият икономист Иън Бремър в своя бестселър „Every Nation for Itself: What Happens When No One Leads the World” (Всяка нация сама за себе си: Какво ще стане когато никой не поведе света?)

Отговорът е прост – Капиталистите поемат контрола, сменяйки президенти, премиери, крале. Новата реалност наскоро беше запечатана в снимката, показваща ръкостискането между президента на американската петролна компания Exxon Mobil, който печели по 40 млн. долара на година, и изпълнителния директор на руския енергиен гигант Роснефт. Поводът – сделка за 700 млн. долара за съвместни сондажи в Арктика.

В същото време американския президент взима по 400 хил. долара годишно. Той е под натиска на защитниците на околната среда, протестиращи срещу големите петролни компании, като в същото време налага нерешителни санкции на Русия, докато отношенията между двете страни напомнят за Студената война. В тази обстановка един от най-големите американски капиталисти се присмива на политиката, усмихвайки се и стискайки ръката на врага, подписвайки сделка за съвместни действия в застрашения Северен ледовит океан, въпреки предупрежденията на еколозите по света.

Първи етап – Все повече световни лидери възприемат принципите на новия капитализъм

Икономиката надцаква политиката. Бремър предупреждава, че в XXI век никоя самостоятелна държава не иска и няма възможността да поведе останалите. Резултатът е икономическа, политическа и морална анархия, в която 197 нации действат за задоволяването на собствените си егоистични интереси, като нито една от тях не може да послужи за икономически, политически или морален пример на останалите.

„Ако бъдем изправени пред някоя от най-големите заплахи – агресивна държава с ядрено оръжие, мащабна здравна криза или срив на системата, къде светът ще потърси своя лидер?“, пита Бремър. Такава политическа сила в момента липсва. „За пръв път от 7 десетилетия насам няма самостоятелна сила или съюз от сили, готов да приеме предизвикателствата на световното лидерство. Преди едно поколение САЩ, Европа и Япония бяха световните водачи, демокрациите със свободен пазар, които тласкаха световната икономика напред. Днес обаче те се затрудняват дори да останат на световната сцена“.

По-лошото, за което предупреждава Бремър, е, че „този вакуум ще се задържи, докато властта се концентрира на регионално вместо на глобално ниво. Сега, когато все повече проблеми се разпростират отвъд националните граници, от стабилността на световната икономика и климатичните промени до кибер-атаките и тероризма, нуждата от международно сътрудничество е по-голяма от всякога“, но липсва.

Втори етап – Държавният капитализъм е стъпка към пълната власт на капитализма

Бремър отговаря на този основен въпрос в друга своя книга - „The End of the Free Market: Who Wins the War Between States and Corporations?” (Краят на свободния пазар: Кой печели войната между държавите и корпорациите?) Има втори ключов елемент, който характеризира новия световен ред на Г-0.

Бремър вижда държавите като Китай, които са в ранен етап на преход, да съчетават малко капитализъм с традиционния си държавен подход. „Редица авторитарни правителства, привлечени от икономическата мощ на капитализма, но нащрек от неконтролираните свободни пазари, възприемат подход на държавен капитализъм. В тази система правителствата използват пазарите, за да създадат богатство, което разпределят както сметнат за добре.

Та кой печели? Представете си Г-0 като игра на шах. Анархията е царицата в ничията земя на регионалните бойни полета, в които 197 нации се бият в множество конфликти, всяка едно от тях защитавайки собствения си интерес при липсата на международен надзор. Освен това в тази игра анархията има силен партньор – капитализмът е царят, който все повече запълва вакуума, оставен от неефективните лидери на правителствата.

Бремър наблюдава „възхода на държавния капитализъм и дългосрочната заплаха, която той представлява за световната икономика. Главните герои тук са хората, които управляват Китай, Русия и арабските монархии в Персийския залив, но техните успехи създават техни подражатели в голяма част от развития свят“.

Държавният капитализъм обаче не е следващата голяма тенденция. Трябва да забравим държавите, правителствата, нациите, демокрацията и да мислим икономически, да мислим капиталистически. Капитализмът неутрализира и изземва функциите на правителствата, нациите и икономиките.

Трети етап – Новите капиталисти бързо заменят политиците в управлението

Капитализмът е единствената следваща водеща тенденция, както е бил и през последното поколение. Не чистият и конкурентен капитализъм обаче, който Адам Смит описва в основополагащите си трудове „Теория на моралните чувства“ и „Богатството на народите“ през XVIII в.

Днес доминира нов вид свръхконсертавитен капитализъм, който манипулира и контролира държавните лидери с идеологиите на Милтън Фридман, Айн Ранд и Роналд Рейгън, изопачавайки ги и превръщайки ги в днешната саботьорска Републиканска партия и бездействащите ѝ съюзници. В сянката зад тях обаче винаги се крият безобразно богати капиталисти, дърпащи конците на истинската власт.

Новият капитализъм превзе света в рамките на едно поколение, белязано от много характерни черти – анархия, нещастие, индивидуализъм, егоцентризъм, арогантност и изградено върху вярата в алчността. Това предвещава проблеми в бъдете за свръхбогатите капиталисти и за останалия свят.

Бремър и икономистът Нуриел Рубини изследват забързването на този процес в рамките на последното поколение, който пренасочи капитализма към страдаща от липсата на морал анархия. Те представят новия световен ред в международните отношения още преди няколко години, предупреждавайки ни за „света на Г-0, който ще предизвика конфликти, вместо сътрудничество“.

Целия текст четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
8
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 9 години
Не е проблема в "капитализъма" или лидерите, истината е че невежеството, алчността и липсата на морал на масите е в основата на всички беди на човечеството. Забележете къде е най-изразена разликата между класите и къде са най-острите военни конфликти на планетата - там където има най-голям дефицит на морал а невежеството и алчността са първи дружки .... и това определено не е в Европа.
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинНе виждам никаква нова световна социалистическа революция. те нали отрекоха социализма, оплюха го. Живяхме при социализъм, но хората ламтяха за западните богатства. Без изобщо да се интерсуват от кого са ограбени тези богатства и как са натрупани. Хората казаха на Живков, Хонекер, Янош Кадар, Густав хусак, Фидел кастро, Ким Ир Сен "Пикая ти за на справедливите идеи, искам да съм богат като западняците" Хората викаха, скачаха като маймуни, разрушиха икономиката, която ги хранеше.
51
6
 
2
 
! Отговори
Горубляне преди 9 години
До славянинАве калмук, ти не умре ли вече? Айде марш на бузлуджа да боядисваш паметника на комунизъма! Аман от електората на БСП - ***, *** и старци с деменция!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали чехите оврякаха целия свят заради 1968 година и "Пражката есен". как те искали да изградят демократичен "социализъм с човешки образ"? Е ПИТА СЕ ВЪВ ВЪПРОСА, КАКВО ПРЕЧЕШЕ В 1989 ГОДИНА ТЕ ДА ИЗГРАДЯТ ТОЯ ТЕХЕН СВЕТЪЛ "СОЦИАЛИЗЪМ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ? НЯКОЙ ПРЕЧЕШЕ ЛИ ИМ? Аз много исках да видя аджеба, както как ще изглежда тоя техен светъл "социализъм с човешки образ. А те взеха, че върнаха капитализма вместо да ни покажат. Май и в 1968г са искали капитализъм и само ни лъжеха,че за друго се борят
49
0
 
10
 
! Отговори
американецо c'd преди 9 години
Но на нашия човек - капиталиста не му пука! Той е прибрал печалбата !!! Е, може дъщеря му да се ожени за някой от синовете или внуците на Мустафа, но пък какво толкоз, много важно, нали сме култи-мулти, парата е по-важна! Ето тази алчност от примера с тримата турци изяде главата на Запада и капитализма. А примери такива много...
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До eve1Имаше такава идея и това беше марксизмът-ленинизмът. Той управляваше в източна Европа, премахна язвите на обществото,но западняците нямаха интерес да не могат да ограбват Изтока и тая система трябваше да бъде разрушена, защото от нея те не печелеха,а губеха икономически.С умишленото разрушаване на комунизма фактически на практика се отрича самата идея за някакъв по-справедлив свят. Тук не става въпрос, че няма идея, а затова, че самозабравили се хора ИЗОБЩО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ИМА ТАКЪВ СВЯТ
47
0
 
11
 
! Отговори
ббг преди 9 години
Няма демокрация. Има роби и владетели. За да живеят добре владелците ние робите трябва да смезле т.е. те ни използват за да са добре.
46
0
 
10
 
! Отговори
американецо c'd преди 9 години
...и понеже Ханс да речем, родом от някое германско градче с име завършващо на "берг"иска 100 марки надница, а Мустафа, Махир и Мюмюн работят за по 25 марки на калпак, капиталиста назначава турците от чиста груба материалистична гледна точка. И така та чааак до ден днешен, когато *** са създали вече 3 поколения отрочета, построили са 3 джамии в градчето и имат халал кланица, шекер дюкян, кафене и 2 вестника на турски език. "...берг" е заприличал на Ески-шехир, *** и бурки кръстосват улиците
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До брадаТя не е заместена демокрацията, а никога не е имало истинска демокрация на запад, а само една лъжедемокрация, една гола пропаганда и демагогия. КАТО В ОНЯ ЛАФ ОТ ОНЯ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ "Ще ме цака той мене с топла бира!" и вас всички ви прецакаха с измислицата, химерата, миражът наречен демокрация! Прецакаха промитите ви от западната пропаганда мозъци. Отказахте се от изградената си икономика заради политическия лозунг "демокрация" Предложиха ви замяна на икономика срещу голи лозунги.
44
0
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Всичко много хубаво и вярно,само дето не пише как евр.еите смятат да уредят всичко по тяхно усмотрение и в тяхна полза-чрез така наречения "Нов световен ред".
43
0
 
6
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
За съжаление въпреки неимоверният напредък на човечеството през последните 200-300 години в сферата на науката,технологиите,образованието,медицината,засега няма нито една нова смислена идея за по-справедлив обществен строй и управление.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде е сега желязната завеса?
41
0
 
11
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Капитализма братя сам си изяде главата! АЛЧНОСТ се нарича причината. Когато за теб на заден план отиват моралните ценности, а мислиш само как да изцедиш и последната пара от всичко заобикалящо те, ето това е резултата! Ако Западняците не бяха толкова алчни през последните 40 години и си назначаваха местни работници, вместо турци, араби и т.н. ислямолюбещи ***, сега нямаше исляма да е на път за завладее Западна Европа. Да, ама па трябваше на западния работник да се плаща повече пара ...
40
4
 
7
 
! Отговори
american boy преди 9 години
Само едно мога да кажа, пиша "Отличен 6+" на автора. Доста верни копчета е натиснал!
39
0
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Новият световен ред е ясен ще ни управляват промитите мозъци които се влачат по ложите тъпия народ пък се кланя по сектите абе яко кланяне пада що ли не ви.......майката!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дрън, Дрън, айн цу цвай цу Дрън - Уса и Ес финито - РФ и Чина на върха ето я истината.
37
0
 
5
 
! Отговори
до филопат преди 9 години
Регионализъм ли? Например Тракийски регион с център Турция. Доминион и васали... Мерси.А тая мечта, за най-доброто от соца и най-доброто на капитализма преди 25 години, дали стана реалност? Забрави за най-доброто! В Абсурдистан сме обречени да получаваме най-лошото. Генетично така сме заложени! Скапваме всяка добра идея.
36
0
 
14
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
"Съдбата на целия свят е в ръцете на банда лъжци и крадци!"
35
0
 
13
 
! Отговори
парите няма да преди 9 години
спасят света, а такъв свят вавилонски ще загине и той загива пред очите ни.--Изпитания ще дойдат, но всеки който спомене Божието име и се уповава на Христос ще бъде спасен.--Какво повече му трябва на човек(след като е загубил всичко и близките си)?--Всички могат да живеят така, ако махнат егоизма и гордостта и лакомията и производните им.--И гората и полето дават достатъчно за живеенев мир и тишина това което е Божи Рай.--Да не го унищожаваме.
34
2
 
4
 
! Отговори
филопат преди 9 години
фантастична статия така е капитализмът в сегашният си вид си отиде скоропостижно новият световен ред е нещо кардинално различно с много силно изразен регионализъм симбиоза от наи доброто от класическият капитализъм и китаиски модел на социализъм още никои не го е виждал но тои идва неумолимо