Светът остана без лидери и новият капитализъм го превзе

Новите капиталисти бързо заменят политиците в управлението
Обновена: 7 сеп 2014 09:48 | 6 сеп 2014 17:29, Екип на Investor.bg
119
Светът остана без лидери и новият капитализъм го превзе
Снимка: архив Reuters

Г-0 ще бъде новият световен ред, в който никоя страна или траен съюз от държави не може да се справи с предизвикателствата на това да бъде световен лидер, пише MarketWatch.

Какво ще се случи когато Г-20 се провали, а Г-7 вече е история, пита геополитическият икономист Иън Бремър в своя бестселър „Every Nation for Itself: What Happens When No One Leads the World” (Всяка нация сама за себе си: Какво ще стане когато никой не поведе света?)

Отговорът е прост – Капиталистите поемат контрола, сменяйки президенти, премиери, крале. Новата реалност наскоро беше запечатана в снимката, показваща ръкостискането между президента на американската петролна компания Exxon Mobil, който печели по 40 млн. долара на година, и изпълнителния директор на руския енергиен гигант Роснефт. Поводът – сделка за 700 млн. долара за съвместни сондажи в Арктика.

В същото време американския президент взима по 400 хил. долара годишно. Той е под натиска на защитниците на околната среда, протестиращи срещу големите петролни компании, като в същото време налага нерешителни санкции на Русия, докато отношенията между двете страни напомнят за Студената война. В тази обстановка един от най-големите американски капиталисти се присмива на политиката, усмихвайки се и стискайки ръката на врага, подписвайки сделка за съвместни действия в застрашения Северен ледовит океан, въпреки предупрежденията на еколозите по света.

Първи етап – Все повече световни лидери възприемат принципите на новия капитализъм

Икономиката надцаква политиката. Бремър предупреждава, че в XXI век никоя самостоятелна държава не иска и няма възможността да поведе останалите. Резултатът е икономическа, политическа и морална анархия, в която 197 нации действат за задоволяването на собствените си егоистични интереси, като нито една от тях не може да послужи за икономически, политически или морален пример на останалите.

„Ако бъдем изправени пред някоя от най-големите заплахи – агресивна държава с ядрено оръжие, мащабна здравна криза или срив на системата, къде светът ще потърси своя лидер?“, пита Бремър. Такава политическа сила в момента липсва. „За пръв път от 7 десетилетия насам няма самостоятелна сила или съюз от сили, готов да приеме предизвикателствата на световното лидерство. Преди едно поколение САЩ, Европа и Япония бяха световните водачи, демокрациите със свободен пазар, които тласкаха световната икономика напред. Днес обаче те се затрудняват дори да останат на световната сцена“.

По-лошото, за което предупреждава Бремър, е, че „този вакуум ще се задържи, докато властта се концентрира на регионално вместо на глобално ниво. Сега, когато все повече проблеми се разпростират отвъд националните граници, от стабилността на световната икономика и климатичните промени до кибер-атаките и тероризма, нуждата от международно сътрудничество е по-голяма от всякога“, но липсва.

Втори етап – Държавният капитализъм е стъпка към пълната власт на капитализма

Бремър отговаря на този основен въпрос в друга своя книга - „The End of the Free Market: Who Wins the War Between States and Corporations?” (Краят на свободния пазар: Кой печели войната между държавите и корпорациите?) Има втори ключов елемент, който характеризира новия световен ред на Г-0.

Бремър вижда държавите като Китай, които са в ранен етап на преход, да съчетават малко капитализъм с традиционния си държавен подход. „Редица авторитарни правителства, привлечени от икономическата мощ на капитализма, но нащрек от неконтролираните свободни пазари, възприемат подход на държавен капитализъм. В тази система правителствата използват пазарите, за да създадат богатство, което разпределят както сметнат за добре.

Та кой печели? Представете си Г-0 като игра на шах. Анархията е царицата в ничията земя на регионалните бойни полета, в които 197 нации се бият в множество конфликти, всяка едно от тях защитавайки собствения си интерес при липсата на международен надзор. Освен това в тази игра анархията има силен партньор – капитализмът е царят, който все повече запълва вакуума, оставен от неефективните лидери на правителствата.

Бремър наблюдава „възхода на държавния капитализъм и дългосрочната заплаха, която той представлява за световната икономика. Главните герои тук са хората, които управляват Китай, Русия и арабските монархии в Персийския залив, но техните успехи създават техни подражатели в голяма част от развития свят“.

Държавният капитализъм обаче не е следващата голяма тенденция. Трябва да забравим държавите, правителствата, нациите, демокрацията и да мислим икономически, да мислим капиталистически. Капитализмът неутрализира и изземва функциите на правителствата, нациите и икономиките.

Трети етап – Новите капиталисти бързо заменят политиците в управлението

Капитализмът е единствената следваща водеща тенденция, както е бил и през последното поколение. Не чистият и конкурентен капитализъм обаче, който Адам Смит описва в основополагащите си трудове „Теория на моралните чувства“ и „Богатството на народите“ през XVIII в.

Днес доминира нов вид свръхконсертавитен капитализъм, който манипулира и контролира държавните лидери с идеологиите на Милтън Фридман, Айн Ранд и Роналд Рейгън, изопачавайки ги и превръщайки ги в днешната саботьорска Републиканска партия и бездействащите ѝ съюзници. В сянката зад тях обаче винаги се крият безобразно богати капиталисти, дърпащи конците на истинската власт.

Новият капитализъм превзе света в рамките на едно поколение, белязано от много характерни черти – анархия, нещастие, индивидуализъм, егоцентризъм, арогантност и изградено върху вярата в алчността. Това предвещава проблеми в бъдете за свръхбогатите капиталисти и за останалия свят.

Бремър и икономистът Нуриел Рубини изследват забързването на този процес в рамките на последното поколение, който пренасочи капитализма към страдаща от липсата на морал анархия. Те представят новия световен ред в международните отношения още преди няколко години, предупреждавайки ни за „света на Г-0, който ще предизвика конфликти, вместо сътрудничество“.

Целия текст четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
8
 
! Отговори
край преди 9 години
Пазара го мислехме лек за всички недъзи на икономиката а то се оказа че и той раждал *** - ментето е пазарен ***. *** които ядем в лъскавите опаковки и гмо зеленчуците и плодовете и уродливите животинки които ядем са рожба на пазара. Държавите вече се управляват на същия принцип -парите са всесилни това няма да доведе до добро. Света се оказа по слижен от колкото го мислехме преди 25г.
32
0
 
17
 
! Отговори
брада преди 9 години
в същност демокрацията ,такава каквато е била е мъртва,утопия както комунизма .заместена е от някакъв нов ред и напъни за трупане на имане мания на шепа хора за господство над целият свят
31
1
 
16
 
! Отговори
преди 9 години
Неизмествайте темата! Става въпрос за печалба на всяка цена,а тези ценности ни бяха насадени от западната цивилизация, в опита си да победи всички икономически и да усигури хилядолетен финансов рай на 7-10 държави
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
диазепамналожително като чета
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 19Ако бащата смята своя син за Бог, пратеник при хората, защо хората не го чуват?Отец е наредил ВСИЧКО ДА БЪДЕ ПОДЧИНЕНО НА СИНА МУ ХРИСТОС ИСУС.--Христос не е само един индивид, това е вида човешки, който вече е почти изчезнал защото всички го презряхме.--Той е бедняка и наивника от миналото, който беше доволен и честит от живота който водеше(все още има остатъци от тоя тип хора)Тоя вид-тип човеци не ламтят за чуждо, задоволява се с каквото имаи е благодарен за всичко което дойде
28
0
 
14
 
! Отговори
хаосът преди 9 години
Имаме нещастието да живеем в земетръсно време, на границата между две епохи. Единственото постоянно нещо е промяната, а единственото сигурно - е несигурността.Без война няма да мине. Граници се променят сама с война. Империализмът се възражда. И колониализмът. И като се добави и възходът на религиите, и децентрализацията... кашата е забъркана Тласъкът е напред - директно в средновековието...
27
1
 
7
 
! Отговори
Batman част 4 преди 9 години
вниманието и енергията , а така също и креативността на поколението- трябва да се подходи балансирано и да се даде възможност на поколението да има избор !!- постоянните теми заместители на основният въпрос за ъпгрейд на сегашното "комично" социално устройство: бедност, войни, престъпност, наркотици, кризи, секс, потребление, алчност, лъжа, убийства, психични разстройств, хиперболизиране на абсолютно измислен "***"- водят единственно до инхибиране на позитивният потенциал на днешните комуникационно- социални възможности- даже напротив - даваме възможност чрез вредното им използване да постр
26
1
 
7
 
! Отговори
Batman част 3 преди 9 години
първични емоции , най долните желания и притъпяването на коментирането и криирането на нови идеи за общественното развитие и идеите за адекватните изменения на социалното устройство съответстващо на развитието на технологиите и запълването на потребностите на населението!Това е ерозионен процес , който определено с използването на ком. възможности има лавинообразен характер!Не става въпрос за цензура или да се ограничи достъпа- става въпрос да не бъде облъчвано подрастващото поколение единственно със заместители ,които отнемат 100% вниманието и енергията , а така също и креативността на по
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Адам Смит и Милтън Фридмън днес далеч не са боговете, които бяха преди 20 години, а недоразуменията Айн Ранд и Роналд Рейгън просто няма какво да ги коментираме :) Авторът гледа на нещата от американска гледна точка, което е и проблемът на всички американци. Те са като принцове, затворени цял живот в замък от приказките и играещи фантазьорски игрички, а бедните селяни извън замъка мизерстват и им се чудят на акъла.
24
2
 
9
 
! Отговори
Batman част 2 преди 9 години
интереси са огромни - системата в отчаяният си опит да неутрализира евентуални негативни и ерозионни процеси е избрала да запълва комуникационните канали и социални мрежи с абсолютни "отпадъци" които действат деморализиращо , демотивиращо и отслабват каквато и да е инициатива: порнография, постоянен стрес от финансови, политически, военни, икономически, религиозни кризи ; действията на организираната престъпност, психарски изстъпления, шоу, - абсолютно задръстване на информационните канали с тенденциозно подготвена и максимално целяща създаване и развитие на индивидуалните страхове, първични
23
1
 
7
 
! Отговори
Batman преди 9 години
Ситуацията:-липса на каквато и да е политическа идея- размити и еднакви лозунги ,които абсолютно обезличават идентичността на политическите/граждански движения!-демагогия използвана единственно за узурпиране на властта на всяка цена - като бизнес с най висок доход-обезличаване и притъпяване на политически идеи, проза, поезия, култура, духовно обогатяване и заместването му с потребителски и псевдокултурен разцвет- като основната цел е да не се организират общества с новаторски идеи и желание за промяна на статуквото!Тъй като сега средствата за комуникация са изключително разнообразни и
22
3
 
10
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ДОКОЛКОТО ВИДЯХ АВТОРЪТ НА ТАЗИ СТАТИЯ САМ СИ ПРОТИВОРЕЧИ И НИКЪДЕ НЕ ПРЕДЛАГА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ. КАК МУЛТИНАЦИОНАЛНИТЕ КОРПОРАЦИИ ЩЕ ГИ УПЛАШИШ С ОЩЕ ПО- ГОЛЯМО МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО. СМЯХ...ТЯХ МОГАТ ДА ГИ УПЛАШАТ ЕДИНСТВЕНО ПОЛИТИЦИ-НАЦИОНАЛИСТИ КАТО ВИКТОР ОРБАН И МАРИН ЛЬО ПЕН, ЗАЩОТО НАЦИОНАЛИЗМЪТ И СИЛАТА НА ВСЕКИ НАРОД ВЪЗПИРАТ ВРЕДИТЕ ОТ СЪЗДАВАНЕТО ТЪПО КОНСУМАТОРСКО ОБЩЕСТВО, ЛИШЕНО ОТ СИЛА И НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ.
21
2
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Исус не е Бог...Исус е пратеник(пророк) на Бог
20
1
 
11
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Айде айде, сакън ако останем без световен пъдар. Най-накрая трябва всеки народ сам да си носи съдбата, ане едни казват други изпълняват. А ако не слушаш, ще те научим на демокрация. Нито Русия, нито Турция или държавите в Южна Америка искат да господстват, а просто да водят самостоятелна политика, без да гледат все към, САЩ.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
държавният капитализъм господстваше в БГ-то още след т.н.априлски пленум, независимо какви имена му слагаше Тато клика. Всичко им вървеше по вода докато господин Рейгън намери слабото място на системата и нещата се объркаха. Но... не съвсем. След малко земетресения и леко разместване на някои пластове, всички лостове на управлението останаха в "правилните ръце". Досега. Едно е трудното, да представят положението като грижа за човека.
18
2
 
6
 
! Отговори
печели целият свят преди 9 години
Правилно! Когато Роснефт печели, печели и целият свят!
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да няма световни лидери бе?! Има един, който трябва малко да у се помолят и с удоволствие ще поеме и този товар на плещите си. Пишете спешно на адрес: България, Банкя, за Б. Борисов - до поискване.
16
3
 
9
 
! Отговори
щастливите хора преди 9 години
Маловерци, уповавайте се на Бог Христос!Как са живели хората преди да има бизнес и облагодетелстване?Защо се забравят стари истини които са вечни?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да има месия-какво от това, хората не могат да издигнат съзнанието си така лесно и масово, защото плътта е слаба-тя все иска и иска материалното и те ще се продават от алчност, его и страх. Винаги е имало, има и ще има светли личности и в бг има и ще има, но никой не ги чува и свършват зле.Така че спасител няма, само ние можем да се спасим, вероятно ще отнеме още 1000г.
14
7
 
27
 
! Отговори
Дановски преди 9 години
Няма световни лидери !!Това твърдение не е вярно. Има лидер, но ние българите не го виждаме, защото сме застанали с гръб към него. Спомнете си "Политическа зима" на Ботев (цитирам по памет): "А младите хора подпират дуварите и чакат слънцето да изгрее от ... запад". Български граждани обърнете се на изток и ще видите лидера, който вече 15 години неуморно гради най-новият световен ред - ред на доброто, любовта, истината и справедливостта.