Ходорковски: Путин "разбуди звяра на националшовинизма"

Не наричайте санкциите антируски, призова бившият петролен магнат
Обновена: 24 сеп 2014 14:09 | 24 сеп 2014 10:11, Елка Василева
136
Ходорковски: Путин "разбуди звяра на националшовинизма"
Михаил Ходорковски. Снимка: Reuters

Публичните изявления, че западните санкции са насочени срещу Русия, са унизителни за руските граждани, заяви бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, цитиран от Би Би Си.

„Смятам, че когато публично се чува в медиите, в изявленията на политиците, че санкциите са насочени срещу Русия, такива санкции са морално неприемливи за руския народ. Хората се чувстват унижени“, заяви Ходорковски, който говори в Берлин на форума „Отворена Русия“.

По думите му може да се налагат санкции на хора и организации, които „грабят руското общество“ и „се държат много неправилно“, но се избират съвсем други формулировки.

Още по темата

„Това би било разбираемо и прието от руското общество, което не по-малко от германското не обича онези, които го грабят. Но не е казано това. Може би някъде в документите това е написано. Смятам, че в този смисъл беше извършена сериозна грешка“, смята Ходорковски.

Бившият шеф на ЮКОС подчерта също така, че се надява на подновяване на нормалното сътрудничество между Русия и Германия „на базата на европейските ценности“.

Преди началото на дискусията Ходорковски каза, че президентът на Русия Владимир Путин е „разбудил звяра на националшовинизма“.

Във вторник Ходорковски заяви, че засега няма президентски амбиции, но е готов да помогне на Русия да преодолее идващата криза.

„Нямам желание да участвам в подобен род неща, защото аз все пак съм кризисен управляващ. И точно в такава роля имам смисъл. Боя се, че сегашният режим ще доведе много бързо страната до криза“, каза предприемачът пред радио „Ехото на Москва“.

Той поясни, че засега няма законови основания да се кандидатира за президент на Русия заради осъдителната си присъда.

По-рано в интервю за френския вестник „Монд“ Ходорковски заяви готовност да стане новият президент на Русия, ако това е необходимо за преодоляване на кризисна ситуация. Той говори за президентските си амбиции във възможно най-широкия контекст на интересите на обществото и на Русия като цяло.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви по радио "Коммерсант ФМ", че не вижда повод да коментира думите на Ходорковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
16
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Важното за Ходорковски:БИВШ петролен магнат...Да не се отпуска да говори и прави повече отколкото му е позволено....
37
10
 
29
 
! Отговори
Хорошовски преди 9 години
Той Путин е виновен и за глобалното затопляне, и за еболата в Африка , и за снайперистите на майдана.
36
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В 2 неща е прав Путин залага на крайния национализъми че Русия е пред доста тежка икономическа криза
35
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходорковски, този мега крадец и мошенник, чиито охранители са убили поне 100 негови бизнес конкуренти, като какъв го цитирате тука?Може би като голям мъдрес и чиста вода ненапита, като светец, чиито думи са златни и трябва да се предават за поколенията?Засрамете се, спрете да цитирате такива ***, само защото на враговете на Русия са полезни и считат за нужно да им разнасят глупостите в световната преса.
34
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙТО СИ НАПРАВИ ТРУДА ДА ПРОЧЕТЕ ЦИОНИСТКИЯ ЕВРЕЙСКИ ТАЛМУД И САТАНИНСКОТО ЮДЕЙСКО ВТОРОЗАКОНИЕ,ЩЕ РАЗБЕРЕ,ЧЕ ПО ГОЛЕМИ РАСИСТИ И НЕО-НАЦИСТИ ОТ *** НЯМА В ТЕЗИ ТВОРЕНИЯ НА БОЛНИТЕ РАВИНСКИ МОЗЪЦИ СТАВА ЯСНО ЕДНО,ЧЕ ЗА ЮДИТЕ НЕЕВРЕЙТЕ НЕ СА ХОРА И ГОЙТЕ КАКТО ТЕ НАРИЧАТ НЕЕВРЕЙТЕ ,КОЕТО ОЗНАЧАВА *** ,СЪЩИТЕ ТЕЗИ (***) ТРЯБВА ДА БЪДАТ ГРАБЕНИ,ЖЕНИТЕ И МОМИЧЕНЦАТА ,ИЗНАСИЛВАНИ,МЪЖЕТЕ ,ПРОДАВАНИ В РОБСТВО И ГОИТЕ ДА БЪДАТ ПРИНАСЯНИ В ЖЕРТВА НА ЕВРЕЙСКОТО САТАНИНСКО БОЖЕСТВО-МОЛОХ
33
13
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Руска му работа... - величаят вождовете си и ги боготворят, но само докато са на власт, а паднат ли - оплюват ги веднага... - проблемът е, че вождовете се задържат до смъртта си... - и не стават свидетели на своето падение...
32
7
 
24
 
! Отговори
авя преди 9 години
Поредната крадлива гнида, крадлив олигарх говорещ за морал, американски пудел.
31
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неговата съдба трябваше да последват и всички родни продажни политици на прехода. Сега само щяха да получават трибуна на запад, където да обясняват колко си лош, че не си продал националните си богатства за жълти стотинки.
30
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом *** такя яростно плюят против Валодя Путин,значи той е човека за Русия и за останалия свят,
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
35, че Боко не е ли същият крадлив евреин?
28
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ЕВРЕИТЕ КАТО ХОДОРКОВСКИ РУСКИ И БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИЗЪМ Е ЛОШО НЕЩО ЗАТОВА И ПАРТИЯ АТАКА Я МАЧКАТ ЖЕСТОКО ,АМА ЗА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЕВРЕИ УКРАЙНСКЯТ НЕО-НАЦИЗЪМ НА БАНДЕРОВЦИТЕ ОТ БАТАЛЬОН АЗОВ И НАЦ ГВАРДИЯТА ,КОИТО СЕ ФИНАНСИРАТ ОТ ЕВРЕЙСКИТЕ ОЛИГАРСИ КАТО КОЛОМОЙСКИ ТОЗИ НЕО-НАЦИЗЪМ Е (ХУБАВ) И НОСИТЕЛ НА (ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ)
27
5
 
22
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Този нагляр трябваше да си остане в Сибир ама Путин е много благороден и го пусна. Надявам се да не прави повече такива грешки.
26
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От години руснаците бълват огън и жупел срещу ***, но като почнат да се ядат едни други, викат *** да ги оправят. После реват, че *** ги прецакали и така до безкрайност, защото не познават други състояния освен самооплакването и мегаломанията. Засега все още не им се вярва, че късмета на Вова дойде от многократното повишаване цените на енергоресурсите в света, и така приближават цикъла до търсене на спасители - ***, което няма да закъснее много след като разлюбят ***.
25
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 35Призна ли си, че си позитановски ***, а :DDDDD
24
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безпорно е че Путин си играе с крайния национализъм, и повтаря сценария на Милошевич, вероятно и ще свърши като него
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИстинатаМи те какви са? Пияници - органичен ***.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече съм на позитано - тук какво да пишеме?
21
4
 
18
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Истината е, че Еврогейския съюз се държата с руснаците, като с низша раса
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това на ***...не-знам-си-какъв не е национализъм ами болшевишки гадости.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** отдавна трябваше да я пуснат парашут някъде в анадола или там където е идил в момента та да виде кон боб яде ли...ще и разпорят ципа дивите ***:)))