Папа Франциск: Теорията за "Големия взрив" не е в противоречие с Бога

Еволюцията също не изключва Божия намеса, смята той
Обновена: 29 окт 2014 10:42 | 29 окт 2014 07:40, Анисия Иванова
11
Папа Франциск: Теорията за "Големия взрив" не е в противоречие с Бога
Снимка, архив Булфото

Научните теории, които включват схващането, че т.нар. Голям взрив е създал Вселената пред 13,7 милиарда години и идеята за възникването на живота чрез еволюцията, не противоречат на учението на Католическата църква. Това заяви днес папа Франциск на заседание на Понтификалната академия на науките - независима институция със седалище във Ватикана и финансирана главно от Светия престол, предаде Ройтерс.

По думите на епископа на Рим научните обяснения за произхода на света и живота не изключват ролята на Бог в сътворението. "Началото на света не е дело на хаоса, дължащ произхода си на нещо друго, но то произтича пряко от върховния принцип, който съзидава от любов", каза той.

Според папата "Големият взрив", който днес е смятан за начало на света, "не противоречи на съзидателната намеса на Бог, а напротив - той се дължи на нея".

След това Франциск констатира: "Еволюцията в природата не е в контраст със замисъла на божественото сътворение, защото еволюцията се дължи на сътворението на същества, които еволюират".

На времето Римокатолическата църква е отхвърляла научните обяснения за възникването на Вселената, противоречащи на Библията. Едва през 1950 г. папа Пий XII окачествява еволюцията като вярна научна концепция за развитието на човека, а през 1996 г. папа Йоан-Павел II препотвърждава това.

През 2011 г. папа Бенедикт каза, че научните теории за произхода и развитието на света и живота не противоречат на вярата, но оставят много въпроси без отговор. (БТА)

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До conseravtorОткъде ти дойде в мъничкото черепчетази мъдра мисъл? Какво пак са ти виновни комунистите? Свидетели сме на нечувани неща - Църквата, за да оцелее, стана съюзник на науката. Тези, чиито предтечи са избивали албигойци, организирали са кръстоносни походи, разрушили са цели цивилизации, измъчвали са садистично хора, горяли са ги на клади, сторили са Вартоломеевата нощ и т.н., сега започват да флиртуват с науката. А ти си напиши поне ника правилно - оставяш много лошо впечатление!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква е тази ерест? ;)Света е на 10000г и преди това не е имал нощо нали ?? ;)
5
8
 
3
 
! Отговори
conseravtor преди 9 години
А най-смешния аргумент на комунистите, че няма бог, е че американците са стъпили на Луната, демек ето вижте Луната е камък, не е магия.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Smqh v zalata! Katoli4eskata curkva priznavala....! Katolicheskata curkva e izpulnqvala takava rolq sprqmo togavashniq svqt,kakvato sega izpulnqva USA,bankite,Israel i EC! Su6tite taini judeo-masonski sili sa stoqli i stoqt dori vse o6te zad katolicheskata curkva,kakto stoq zad svetovnite institucii! Katolicismut nqma nishto obshto s istinskoto uchenie na Hristos! Tova e edna sataninska instituciq ne za4itashta 4oveka!
3
2
 
12
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
"За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове."Робърт Джастроу, директор на Института за космически изследвания към НАСА
2
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2,ти може и да имаш общ корен с ***, което явно те докарва до екстаз, но моите прародители с маймуни не са си лягали! Кифладжия по-подхожда на твоята неграмотност!
1
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ватиканските служители и те се асоциираха с ***!Ми да, за толкова милиарди на маймуни се правят за да ги запазят!И как, отче, теорията на еволюцията не противоречи на Божия произход на човека????Абе, какво те питам, като за вас и Юда Искариотски бил невинен, затова се опитахте да го реабилитирате! Слуги на мамона!