Американският миноносец "Доналд Кук" пристига в Черно море

Москва: Не е ясно какво държави извън региона правят в Черно море
26 дек 2014 18:16, Елка Василева
392
Американският миноносец "Доналд Кук" пристига  в Черно море
Снимка: архив, Reuters

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" пристига днес в Черно море в подкрепа на мира и стабилността в региона, предаде румънската агенция Медиафакс, като се позова на комюнике, публикувано на страницата на американските военноморски сили за Европа и Азия.

Присъствието на американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" потвърждава ангажимента на Съединените щати за укрепване на партньорството и общия оперативен капацитет между САЩ, НАТО и  регионалните партньори, се посочва в съобщението.

Присъствието на Доналд Кук в Черно море има за цел да предложи осигуряване и същевременно да демонстрира нашия ангажимент да сътрудничим отблизо със съюзниците от НАТО с цел укрепване на морската сигурност, заяви командващият кораба Чарлз Хемптън.

Американските военноморски сили изпращат редовно кораби в Черно море съгласно международното законодателство и Договора от Монтрьо. Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" вече бе в Черно море тази година, в периода 10-24 април, когато посети румънското пристанище Констанца. Руски изтребител прелетя тогава неколкократно близо до кораба на малка височина, а Пентагонът осъди акцията като "провокативна и непрофесионална", припомня Медиафакс.

Междувременно руският постоянен представител в НАТО Александър Грушко отчете, че Черно море се превръща в място на постоянно присъствие на извънрегионални държави, предаде ТАСС.

Грушко отбеляза, че не е ясно какво правят те там. "Няма никаква необходимост от (присъствието на тези държави в Черно море)", подчерта той по видеомост от Брюксел.

Грушко посочи, че засилената военна активност на НАТО не може да не предизвиква безпокойство. Като нови региони, предизвикващи интереса на Алианса, той посочи Североизточна Европа, Прибалтика и Полша. Тези действия няма да останат без отговор и вече се предприемат необходими мерки, предупреди руският постоянен представител в НАТО.

Грушко не изключи възможността процесът на присъединяване на Украйна към Алианса да бъде ускорен с политическо решение, въпреки че тя не отговаря на критериите за членство. Това ще влоши ситуацията в областта на сигурността в тази страна, но и в цяла Европа, предупреди той.

Руският постоянен представител в НАТО призова Арктика да не  превръщана в зона на сблъсък на интереси по модела на Студената война, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
3
 
2
 
! Отговори
Adam Smith преди 9 години
Imam lesno reshenie na problema - USA da ni podarqt nqkolko koraba + ekipaza i da im plashtat izdruzkata.
167
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До антикомунистzna4i za vsi4ko sa vinovni komunistite , kostov na koi sluji na rusiq ili amerika , borisov na koi sluji na rusiq ili na amerika , koi zakri I razprodade industriqta na bulgariq
166
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Даниелima si referendumi za tazi cel , ot tam mojech da razberech , kolko zavisi ot nas samite I ima li svoboda I demokraciq
165
7
 
4
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Единствения вход за Черно море е през Босфора и Дарданелите, които се държат от Турция. Москва да пита своя "приятел" Ердоган защо го е пуснал тоя миноносец. Опа, ми тя Турция е в НАТО бе и цялото и въоръжение е от САЩ.
164
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АлександърАбе как така нали този доналд кук го бяхте пенсионирали бе? Нали целио екипаж умрел от страх и напуснал бе? Аман от плитката ви пропаганда. Мисля че след един момент сами като си вярвате на глупостите ще се перите само пред жените си, които ше покащат глава.
163
8
 
4
 
! Отговори
$оро$ преди 9 години
С пускането на руския подводен крайцер рублата се стабилизира, с идването на надводния американски крайцер очаквам нови сривове.
162
13
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До ИвоНе ми пука какъв език траеш и къде си бил. Не понасям руски *** да се опитват да казват накъде да върви България. Набий си го в кратуната докато е време.
161
4
 
16
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Тия май са измили добре палубата и пак идват:))))))))))))))) Набрали са и нов персонал:)))))))) Според мен още понамирисва от лятото, ама те си знаят!:)))))
160
1
 
1
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Анонимен (256)Добре, сестро, ще те имаме предвид :) Само за протокола, думите на Чърчил (ако се не лъжа): "Няма вечни приятели, има вечни интереси"
159
7
 
1
 
! Отговори
.. преди 9 години
До До 247Разсмивате ме с обращенията си, но все пак ще ви напомня фактите, ако не искате да сте прав само за себе си. нали се сещате че няма страна член на ЕС която да поема задължения против общностното право. Още при подписването на договора за ЮП което беше при Борисов беше ясно че противоречи на правото на ЕС, още втори пакет който е в сила от 2003 за разделение между доставчик и оператор. русия поиска дерогация на втори пакет за северен поток и го получи. За ЮП така и не поиска.
158
2
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До До 247И ти не позна:1. От ЕС посъветваха БГ да издаде разрешенията, за да не може Русия да ни съди, както за АЕЦ "Белене". Неслучайно от Газпром избързаха да кажат, че нямало клаузи за неустойки.2. Северен поток - там има дерогации и за това.Другия път преди да пишеш простотии, провери си инфото, а не разчитай на опорни точки :))))
157
1
 
12
 
! Отговори
До 247 преди 9 години
Ами защо тогава дъртата Меркел изпрати Винету да дава разрешения за ЮП - соросидна картуно? Ще ти дам отговора: Защото има междуправителствено споразумение между Русия и България преди да бъде въведен третия енергиен пакет! А " Северен Поток" защо му направиха изключение, а ? Пак ще ти дам отговор *** такъв: Защото става въпрос за директни доставки за Германия заобикаляйки Украйна като ненадеждна страна за транзит!
156
7
 
4
 
! Отговори
.. преди 9 години
Евразийски съюз няма - основният партньор Русия е с валута в свободно падане и икономика която ще се свие с 4% през 2015. Беларус иска заплащане за млечните си продукти в долари и върнаха митническия контрол с Русия. Може да се каже че ЕАС е мъртвороден.
155
0
 
1
 
! Отговори
край преди 9 години
Стига сега и за газта. Легам си вече. Миите си краката. Днеска нали обсъдехме корабите, културата науката, Айде газта утре.
154
8
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До крайЗнаеш ли каква е разликата м/у САЩ и Русия специално в нашия случай ? САЩ си плащат за нещата. Русия гледа да мине тънко или изобщо да не си плати. За справка виж "Лукойл" - монополист в БГ, а постоянно няма печалба и не плаща данъци. Не е единствената фирма между другото. Да, САЩ са ни бомбили, но сме били във война с тях, обявена. СССР ни окупира, а с тях никога не сме били във война и не сме им обявявали. Та Русия май е по-големия дявол в случая.
153
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До крайЧакай колега, как така го изкара че на американците сме им виновни?? нали все пак Путин каза че ние сме му виновни за ЮП, че уж не сме нямали суреренитет, и то от Турция да ни го казва? Това аз като българин не го приемам - като сто пъти им казаха че ЮП нарушава третия енергиен пакет на ЕС, а те не поискаха дерогация както със северен поток. И после ние сме им виновни че прилагаме правото на ЕС, видиш ли - българия защо не излезе от ЕС за да ни угоди на ЮП?Що за наглост???
152
4
 
12
 
! Отговори
край преди 9 години
Аз си лягам. От мен да знаете обаче. От Америка хубаво не сме видяли а американски бомби сме виждали. Кои не вярва да иде да им види дупките в западен парк и да пита деда си.
151
12
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До крайНе знам дали харесват България и българите. Просто отношението на Русия към нас е като към колония. Такова е отношението и към повечето бивши страни от СССР - Украйна, Латвия, Естония, Литва и т.н. Русия още живее в епохата на СССР и не могат да схванат, че СССР е мъртъв. По-лошото е, че Путин също не може да го схване и набута страната в такъв буламач, че свят ще му се извие. Пусни си само за пример "Первий канал" по някоя от кабеларките и ще видиш как говорят. За мен това е лудост.
150
7
 
3
 
! Отговори
.. преди 9 години
Добре дошли! Дано минат и при нас, малко да ни признаят и нас за съюзник, при все че ние и 5лв за отбрана не даваме. Руснаците милитаризират Крим, слагат тактически ядрени оръжия там. Кой може да им покаже че не могат да се разпореждат, след като ние нямаме флот? Нека да идват съюзниците ни и нашите моряци да потренират за тяхна сметка, че нашия селски шериф на власт не тачи много армията, нали е славен пожарникар...
149
2
 
11
 
! Отговори
край преди 9 години
Не се притеснявам за кораба. Притеснява ме че в американското посолство едно момиче от Ст. Загора с възможно най милата си усмивка, с възможно най-добрия си англииски убеждаваше една ***, че трябва да я пусне в прекрасната им страна. Стана ми много мъчно.