Американският миноносец "Доналд Кук" пристига в Черно море

Москва: Не е ясно какво държави извън региона правят в Черно море
26 дек 2014 18:16, Елка Василева
392
Американският миноносец "Доналд Кук" пристига  в Черно море
Снимка: архив, Reuters

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" пристига днес в Черно море в подкрепа на мира и стабилността в региона, предаде румънската агенция Медиафакс, като се позова на комюнике, публикувано на страницата на американските военноморски сили за Европа и Азия.

Присъствието на американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" потвърждава ангажимента на Съединените щати за укрепване на партньорството и общия оперативен капацитет между САЩ, НАТО и  регионалните партньори, се посочва в съобщението.

Присъствието на Доналд Кук в Черно море има за цел да предложи осигуряване и същевременно да демонстрира нашия ангажимент да сътрудничим отблизо със съюзниците от НАТО с цел укрепване на морската сигурност, заяви командващият кораба Чарлз Хемптън.

Американските военноморски сили изпращат редовно кораби в Черно море съгласно международното законодателство и Договора от Монтрьо. Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" вече бе в Черно море тази година, в периода 10-24 април, когато посети румънското пристанище Констанца. Руски изтребител прелетя тогава неколкократно близо до кораба на малка височина, а Пентагонът осъди акцията като "провокативна и непрофесионална", припомня Медиафакс.

Междувременно руският постоянен представител в НАТО Александър Грушко отчете, че Черно море се превръща в място на постоянно присъствие на извънрегионални държави, предаде ТАСС.

Грушко отбеляза, че не е ясно какво правят те там. "Няма никаква необходимост от (присъствието на тези държави в Черно море)", подчерта той по видеомост от Брюксел.

Грушко посочи, че засилената военна активност на НАТО не може да не предизвиква безпокойство. Като нови региони, предизвикващи интереса на Алианса, той посочи Североизточна Европа, Прибалтика и Полша. Тези действия няма да останат без отговор и вече се предприемат необходими мерки, предупреди руският постоянен представител в НАТО.

Грушко не изключи възможността процесът на присъединяване на Украйна към Алианса да бъде ускорен с политическо решение, въпреки че тя не отговаря на критериите за членство. Това ще влоши ситуацията в областта на сигурността в тази страна, но и в цяла Европа, предупреди той.

Руският постоянен представител в НАТО призова Арктика да не  превръщана в зона на сблъсък на интереси по модела на Студената война, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
2
 
2
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
САЩ и Русия дрънкат оръжия и се мъчат един друг да се удавят икономически, това което не проумявам е за какъв дявол някои тук се джавкат? За нас ще са щетите.
187
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАБАРДИНО И КАЗАН свободни от рашизам
186
14
 
1
 
! Отговори
he-he преди 9 години
Какво правели държави извън региона, в Черно море? А какво правят руски войски насред Украйна?! Как само се жалват пияндурите...
185
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен (212):Прав си, има референдуми. Но аз не помня през 2004 (НАТО) или през 2007 (ЕС) някой да е седнал да организира референдум. Така че, не мисля че има от какво да се оплакваш в случая. Ако си искал референдум, да си го организирал. Аз лично смятам, че България е по-добре в ЕС и НАТО. НАТО за момента е най-мощната колективна отбранителна организация, а ЕС е в пъти по-добре от БРИКС или Евразийския съюз (ЕАС). Дори само погледни кои членуват в ЕАС и в Европ. иконом. общност.
184
1
 
0
 
! Отговори
не за дебили преди 9 години
Повече от 85%..................................
183
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
една стая с няколко полу раснака и един сърбин СТЕ *** НЕ СТЕ ГЛАСА НА БЪЛГАРИЯ СВОБОДА ЗА КАЗАН да живе е КАБАРДИНО доло рашистите
182
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СВОБОДА ЗА Кабардино вън рашистите
181
1
 
13
 
! Отговори
Пламен Петков преди 9 години
До ОТ ВАРНА"ОЧАКВАМЕ ТЕ ДА АКОСТИРАШЗА МАЛКО И ВЪВ ВАРНА,А НЕ САМО ПРИ РУМЪНЦИТЕ В КОНСТАНЦА !"-Тази покана е от варненските ***,предполагам?
180
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАЗАН Е БЪЛГАРСКИ НЕ РУСКИ
179
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хамериканците ще бастисат лилиПутин и водката ще се лее като вода, ще настъпи всенародно веселие в цялата Рус!
178
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американските моряци в Черно море скоро ще станат повече от рибите! Чий го търсят тука? Да се махат!!!
177
5
 
26
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
Да се натъкне на собствените си мини дано.
176
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата политика на НАТО се диктува от САЩ. Голям зор имат да си сложат ракетите в Украйна. Това няма как да допусне Русия и САЩ го знаят. Зора е да се почне нова голяма война за да остане на заден план външния дълг на САЩ. Голям мерак имат да започне трета световна в Европа а те доволно да потриват ръце зад океана. Ние естествено сме пак на губещата страна заради продажните политици. Всички предсказания говорят че Русия ще стане единствена велика сила останалите ще изчезнат.
175
1
 
19
 
! Отговори
ставри преди 9 години
До 326 Както ги поканиха във Виетнам.Ирак,Либия,Косово и други.
174
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шантонерките във Варна и Констанца ще изкярат по някой дребен долар, свирейки на чуждоземски кларинет. Толко от присъствието на "Доналд Дък"...
173
22
 
9
 
! Отговори
До Грушко преди 9 години
Грушко, какво не ти е ясно? За да ти обясня. Ами разхождат се в международни води и акостират на пристанища на които ги поканят официалните власти/ а не като вас в Крим, където ви поканиха терористи/. Вие, като се разхождахте из прибалтика, нали така отговорихте, не нарушаваме границата на никого, Сега е същото
172
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 322За това и името на операцията е ,, Пълен памперс" , подговя се и нова програма за обучение на психоаналитици заплатена от пентагона .
171
1
 
18
 
! Отговори
ахаааа преди 9 години
До хихихи 323Сега вече ми стана ясно защо щатите са на всякъде - пазаят от дискриминация , даже 4 бази си направиха у нас .
170
20
 
9
 
! Отговори
хихихи преди 9 години
предлагам да поканим официално заедно с румъния 6-ти американски флот да патрулира по бреговете на нашите две натовоски държави три включително и турция за да ни пазят от приятелски огън от братята руснаци за да не вземат да решат че малцинството руснаци в българия е дискриминирано и да ни окупират за назидание
169
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от статията: .. "Доналд Кук" вече бе в Черно море тази година, в периода 10-24 април, когато посети румънското пристанище Констанца. Руски изтребител прелетя тогава неколкократно близо до кораба на малка височина" Удобно се замълчават подробности - по време на 12 /дванадесет!/ прелитания на руския изтребител електрониката на "Доналд Кук" просто умря. Включи се чак когато изтребителя се отдалечи. След този случай част от амерските моряци са подали рапорти за напускане ...