Тръбите, предназначени за Южен поток, ще се използват за Турски поток

Газпром: Полагането им на малка дълбочина започва през юни
19 май 2015 12:46, Елка Василева
42
Тръбите, предназначени за Южен поток, ще се използват за Турски поток
Снимка: архив, Reuters

Всички тръби, закупени за проекта за газопровод Южен поток, ще бъдат използвани за Турски поток, съобщи пред журналисти заместник-председателят на управителния съвет на Газпром Виталий Маркелов, цитиран от ТАСС.

Полагането на тръбите за Турски поток на малка дълбочина ще започне през първите десет дни на юни, уточни той.

Още по темата

Маркелов посочи, че Газпром очаква добивът на газ през 2015 г. да бъде на равнището на предходната година - 450 милиарда кубични метра спрямо прогнозираните 485 милиарда кубични метра.

Той отбеляза, че възможностите на компанията за добив са намалели тази година с 9 процента до около 1,5 милиарда кубични метра на ден.

През 2015 г. добивните възможности на Газпром се очаква да бъдат 600-610 милиарда кубични метра, допълни Маркелов.

По думите му стойността на запасите на Газпром за 2014 година е нараснала с 3,3 процента до 309,6 милиарда долара. Година преди това те са били оценени на 299,6 милиарда долара.

Като обем към 1 януари 2015 година запасите от газ на Газпром - в категорията "доказани" плюс "вероятни" - са били 23,488 трилиона кубични метра, а запасите от течни изкопаеми горива - 2,059 милиарда тона.

Газпром вече е заварил 15 километра от линейната част на газопровода Силата на Сибир, изтъкна Виталий Маркелов. Търгът за 208-километровия участък е спечелил Стройтрансгаз.

Компанията не планира сондажи в арктическия шелф тази година, посочи заместник-председателят на управителния съвет на Газпром. Компанията преговаря с независими компании, включително с ЛУКОЙЛ, за съвместна работа на шелфа, допълни той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля, кажи ми, какво се е подобрило в България за последните 25 години? Може би, това е здравеопазването? Селско стопанството? Морално ниво на младежката? Зачитането на българина във свята? Родолюбиви българи? Отбраната на България? Бързо развиваща се индустрия? Високо равнище на образование? Повишаване на доходите на хората (и пенсионери)? Нищо няма, наистина! Но има и банани, и дънки, браво! Това е много добре!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 22 от Беларус Да, така е. Има страни и хора, които се прдават за дънки и банани, това е България и няколко други страни, съжалявам! Обаче ние днес имаме други страни, които не се продават за нищо. Например, това е е Русия и Беларус. Браво, приятели!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от Беларус 22 Тези хората много обичат страната си, и искат да живеят само в страната си, така че не бягат на Запад, и да работят в Родината си, за себе си и Страната си. Браво! Патриоти! !
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен одисей 1Глупава реклама!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименОдисейУ нас се реализират големи проекти...Ако може да ни разкажеш за големите проекти , които се реализират у нас...
19
2
 
10
 
! Отговори
от Беларус преди 8 години
До Бългaрия днес: 19. Малка республика Беларус... Селското стопанство и промишленността бързо се разрастват; преступност е на най- ниското ниво; населението се увеличава; по улиците на наши градове е по- чистите от подове на аптеките в Берлина.Може би ще кажете, че ние имаме много малко демокрация? Не знам... Но хората са доволни от такъв живот ! Ние сме напълно независими, и това е най-важното нещо.
18
1
 
5
 
! Отговори
Религиовед преди 8 години
Бе то, още като им обрязаха краищата се знаеше, че ще са турски.
17
1
 
8
 
! Отговори
синева преди 8 години
до 5 - Драги, отказаха се едни други хора, Русия просто сложи точката. Щом се отнася до полагането на тръбите в морската част, може би забавянето е заради няколкото чужди военни кораби. Те неслучайно се мотаят там.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на шиистовата революция кога ще и изнасяме 40?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЩопа да разкаже :)
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я тука разбирачите да кажат какво стана с хъба за компесиран американски газ?
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха!Чичковите тиквеничковчета - докато твърдите че газопровода е виртуален и ие блъф, той ще почне да работи :)За разлика от нас Турция става за партньор!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Високото грозде е кисело !
11
7
 
2
 
! Отговори
до Momo преди 8 години
Тъй като потока е виртуален, останалите 80% ще ги насочим където кажеш. Викам да насочим едни 70% към Марс и осталите 10% към бившата планета Плутон.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Накрая газта ще продължи да си тече както и до сега - през Украйна и след 5 год. никой няма и да си спомня за ЮП или ТП. Няма вечни приятели-неприятели. Има вечни интереси.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе само аз ли имам спомен, че още миналата година някакъв кораб бил в Черно море, той щял да полага тръбите, плащало му се на ден, не можело да се чака, почвало полагането за Турски поток веднага...Това беше миналата година!
8
5
 
18
 
! Отговори
Чак пък толкова тъпн преди 8 години
А бе, вие русофобите сте голям майтап. Още нито едно русофилче не се е обадило, а може и да не се обади, вие започнахте да *** с бръщолевенията си. Истината, госпожи и господа. Само истината. Изтървахме питомното, се гоним дивото. С такива управници и с такива техни подръжници, мамата е разплакана на майка България. Тъпотия до шия, близане и подмазване на господарите от Брюксел. Недейте казва на никого, че сте Българи. Вие просто сте чужда на Българите.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Momo Ми при тая дълбочина и 20% ще е постижение!
6
7
 
14
 
! Отговори
пир преди 8 години
До Momo: Съществуващия вече газопровод до турция работи на 20 % от капацитета си, защото на дъното на морето в тръбите се образува конденз и рашънския технически гений не може да го изпомпи. Нямат нужната мощност. Та за евентуалния турски пАток отсега си залагат да транзитират до 20%. И от многото милиарди евро и долари остават милиони. Ако беше станал Южен пАток ние щяхме да набутаме милиарди, и да чакаме да си ги върнем около... 200-300 години.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно дали и кога Газпром ще ни изплатаят неустойки за това, че се отказаха от ЮП?Или другарите са се погрижили за руските си господари да не се случи това.