Границите в Европа се връщат

Западна преса: Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти
Обновена: 14 сеп 2015 11:27 | 14 сеп 2015 09:22, Елка Василева
180
Границите в Европа се връщат
Снимка: Reuters

Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти, като въведе граничен контрол - драматичен ход, който показва колко голям натиск оказва бежанската криза върху свидната система за свободно придвижване на Европа, пише в. "Файненшъл таймс".

Непривичният за Берлин ход да опази границите си, като въведе ограничения върху Шенгенското пространство, е в разрив с основните принципи на ЕС да позволява пътуване без граници и паспорти в по-голямата част от блока, допълва британското издание.

Още по темата

Контролът по границата на Германия с Австрия бе възстановен ден преди министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС да обсъдят план за разселване на десетки хиляди бежанци в Европа, пише "Ню Йорк таймс".

Много правителства основно в Източна Европа посрещат на нож идеята да бъдат задължени да приемат повече мигранти, отколкото искат. Кризата е най-новото и вероятно най-тежкото изпитание на волята на европейците да работят заедно за решаване на големи проблеми на фона на набиращите сила популистки, националистически и евроскептични движения на континента, допълва американският вестник.

Този ход на правителството на Ангела Меркел бе възприет като ясен признак (да не кажем директно послание) към останалите членове на ЕС, че Германия е все по-изтощена от това, че носи на гърба си толкова голяма част от тежестта на най-голямата хуманитарна криза в Европа от десетилетия.

Някои обаче ги тревожи друго: ако най-богатата и могъща държава сред 28-те дава признаци, че е на прага на силите си, как Европа въобще ще успее да намери път за излизане от тази извънредна ситуация, на която не й се вижда краят, пише "Ню Йорк таймс".

Въпреки че Меркел получи шумни овации заради гостоприемното си отношение към бежанците, през последните дни се наблюдават все по-голямо недоволство срещу либералния й подход, включително в десноцентристкия й блок, пише "Файненшъл таймс".

Председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер не спести критиките си пред сп. "Шпигел": да се позволи идването в Германия на бежанците, намиращи се на територията на Унгария, е "грешка, която ще ни държи влага дълго време", заяви той.

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер каза, че паричната сума, която се отпуска в помощ на мигрантите, трябва да бъде преосмислена, за да не бъде толкова привлекателна. Макар че Германската социалдемократическа партия продължава да подкрепя приемането на бежанци, вицеканцлерът Зигмар Габриел призна, че неспособността на Европа да намери общо решение е довела Германия до предела на възможностите й, пише в. "Фигаро".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
24
 
! Отговори
МИлен преди 8 години
хаха германците настанили пришълците в бухенвалд
94
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и мен да имаше някои балама да ми дава всичко на готово без да работя по цял ден щях да благодаря на киллимчето
93
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казаха ,че ще ги връщат в държавата ,която им е дала първа статут на бежанци. Колко такива разрешителни издадохме ?!
92
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наис9тина трябва да построят много джамии в които правоверните да благодарят на алах за глупаците при които отидоха в ЕС.
91
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
държавите от Залива затвориха границите си за бежанци от Сирия - не на последно място от страх, че сред бежанците може да има и терористи. Само ЕС не се страхува от ТЕРОРИСТИ те увеличават продажбите на вестници
90
3
 
13
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Эападът винаги е живял в охолство и эадоволство, нерядко дори над собствените си въэможности!!! Сега обаче иде ВИДОВДЕН - денят на раэплатата!!! Време е да свикнем с мисълта, че се эадават времена на мрак и раэруха!!! Европейските лидери ТЪРЧАТ от среща на върха към среща на върха - беэ реэултат!!! Апропо, ДРАМАТА около еврото прави нещата още по драматични!!! А эа бежанците ...................!!! Лек ден на всички!!!
89
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами къде са соросидните писателчета холандия германия и австрия изтеглят златото си от федералния резерв - що лида не би да са ви намалили дажбите бре соросчета - що млъкнахтеевро ценности ааа - май те са само за балъцитето кво се оказа - всеки гледа мене си - с изключение на глупавите българи разбира се
88
0
 
12
 
! Отговори
до 114 преди 8 години
"турците как са се притеснили"Ами бая подскачат на всяка държавичка по света, дето в парламента признават арменския геноцид за геноцид. Голямо петно е и по-лошото е, че НЯМА ЧИСТЕНЕ !Ама тогава ум патки е пасял и сега ще плащат вечно.
87
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така бягат от войната? Няма такова нещо. Кери каза че бягат заради глобалното затопляне. Даже един професор от САЩ го доказа.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 105Малко не си наясно, но няма значение... Тъй като Турция в последно време открито изказва съмнения за морската си граница с Гърция, особено след намерените петрол и природен газ в Егейско, размърдай си малко мозъка! Припомняме,че островите Имия,които турците наричат Кардак,е причина за конфликт между Гърция и Турция през януари 1996 г.Тогава двама турски журналисти поставят на едно от двете скалистоти безлюдни островчета турск.знаме,на мястото на гръцкото,поставено там през 95год
85
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закарайте бежанците на ***. А и самолетите му с "хуманитарни помощи" няма да се налага да обикалят половината свят :)
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 105А какво са направили турците с гърците в Истанбул през 1954 год.?
83
2
 
16
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
Ми как ще се реши? Като се изрита ФАЩ от Европа, като се покаже и на Англия среден п...ст. Ей така ще се решат проблемите.Като се покаже, че който прави войни сам да си ги оправя и че е крайна сметка да се сложи ред в света. Да се чува думата и волята и на другите държави.
82
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия мигранти ако бягаха само от войната щяха да се заселват и в България ама те са икономически мигранти а ние сме последната дупка на кавала и "тяхната цел е Берлин" те са си платили за да стигнат до там
81
4
 
11
 
! Отговори
италиянеца преди 8 години
Започвайте да строите джамий за джихадистите из цяла Европа че Сирия е с население от близо 20 милиона. Но трябва да вкарате и талибани малко за работници. Успех и саламаейкум Меркел
80
5
 
15
 
! Отговори
до 105 преди 8 години
"за заловен нарушител даваха 7 /седем/ дни дом. отпуск, а за убит по 10 /десет/"Мда, и за едната краткосрочна полза после цял свят с векове ще натрива носа на българите, за това какво били свършили през 2015 г ...Например турците не знам какво са правили с арменците, но цял свят им излива помия на главата вече СТО ГОДИНИ за тия пусти арменци! Турците ако знаеха какво ги чака, щяха да ги гледат като писани яйца тогава.Нещата въобще не са прости и трябва много да се внимава.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 101 ей *** защо не си пасеш овцете ами си почнал да се правиш на интересен 16000 км е колкото обиколката на екватора ако не и повече
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 105.....Хмммм, интересно, ще имаш ли куража като стигнеш до лодката и от там да те гледат 10 чифта детски очи да заработиш по 10 дни отпуск!?
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 102Гърция има голям брой острови между 1200 и 6000 в зависимост от дефиницията, от които 227 са населени. Поради разчленения характер на бреговете и множеството острови, Гърция има 12-тата най-дълга брегова линия в света с дължина от 13 676 километра.
76
10
 
16
 
! Отговори
до 69 преди 8 години
"Германците си правеха сметката да оберат истинските бежанци с документи, професия, образование и т.н., а другите да ни ги върнат на нас "глупавите" българи, унгарци и т.н.НО не им се получи."Ама това сигуно ли е? Или просто ти си го измисли сега с цел да плюеш, понеже сега е модерно да се плюят успешните като САЩ или Германия?