Москва видя заплаха за българо-руските отношения

Причината – договорът с Полша за МиГ-овете
Обновена: 3 ное 2015 12:08 | 3 ное 2015 10:11, Елка Василева
226
Москва видя заплаха за българо-руските отношения
Снимка: архив, Reuters

Модернизираните в Полша изтребители МиГ-29 на българските Военновъздушни сили няма да имат гаранция от производителя. Това заяви заместник шефът на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Анатолий Пинчук, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

"Позицията на София е контрапродуктивна и е в разрез с духа и договореностите между нашите страни в областта на военно-техническото сътрудничество, по-специално в частта за защитата на интелектуалната собственост. Това безусловно ще има негативно отражение върху нашите по-нататъшни отношения в тази сфера", каза Пинчук.

Думите му идват ден, преди на 4 ноември Народното събрание да обсъди ратифицирането на споразумението, съгласно което Полша ще модернизира българските самолети МиГ-29.

Документацията на двигателите на тези изтребители е предадена на Варшава от Украйна в нарушение на правото на интелектуална собственост от страна на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ", пише Лента.ru.

На 16 октомври беше съобщено, че РСК "МиГ" може да спре обслужването на българските изтребители МиГ-29, ако София подпише договор с Варшава за ремонт на двигателите на самолетите. Руската компания си запазва правото да оспори правомерността на документа "предвид очевидното нарушаване на нашите права като разработчик и производител на самолетите".

Самолетите МиГ-29 са доставени на България през 1989-1990 г. Общо от СССР са били доставени 18 самолета МиГ-29 /един се разби през 1994 г./ и четири учебно-бойни МиГ-29УБ /един се разби през 2012 г./.

Към момента според различни оценки ВВС на България има до 15 боеспособни машини от двата типа. През 2006 г. с РСК "МиГ" беше сключен договор за сервизно обслужване и модернизация на самолетите МиГ-29, който беше изпълнен през 2009 г., припомня Лента.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 1601. Всички са съгласни че е БУК, и че ракетата се е взривила пред предното ЛЯВО стъкло на самолета на 1,8-1,3м2. спрямо оста на самолета Украйна казва 10 градуса или ракетата почти насреща лети 3. спрямо оста на самолета Алмаз-Антей казва 87 градуса 4. Диска осколки се разлита почти ПЕРПЕНДИКУЛЯРНО на ракетата5. Версия Украйна Осколките отсичат кабината - малко поражения в салона(НЕ има поражения)6. Версия Алмаз-Антей - Лявата част на кабината я "няма" и има поражения в салон
104
0
 
1
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
До ***....незавимо от това, че си взаимствал името си от голям български роман.....*** си остава ***....нищо лично....а, аз за разлика от тебе не слугувам нито на руските матрони, нито на Ердогановите бейове.
103
4
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
До СтършелМуахаха ако руснаците почнат да си мажат тъпия газ на филии ти ше си мажеш лай ната по ръцете и ше ги облизваш щото нема да имаш и филии. И ше викаш на Ердоган "татко"! Горе-доле така са навързани нещата ама ше го разбереш като дойде!
102
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 1544м е максималната скорост. Но ракетата е поразила Боинга почти на Тавана на възможностите си и почти на радиуса на действие. Тогава скоростта е била не повече от 2М - ИЛИ 660м/сХайде пак въз основа на стрия пост1977*1977=660*660+х*х / 3908529=435600=1863*1863 м/сПак повтарям скоростта за разлитане на осколките е толкова голяма че другите неща освен ЪГЪЛЪТ нямат значение. МАКС грешка е под 10% - 8-9 градусаСпора между едните и другите е за 90 градуса Украинци срещу Алмаз-Антей
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Осколките се разлитат под формата на диск а не на сфера. Ако не вземеш под внимание скоростта на ракетата треакториите на шрапнелите са еднакви при 1 настигане под даден ъгъл или пресрещане под същия ъгъл спрямо носа на самолета.Ракетата на БУК може да се взривява при достигане минимум на разстоянието до целта, който минимум се засича СЛЕД отминаването му, или командно от станцията на земята. Те горните два сценария се умножават по две.
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо руските продажници се правят на шантави за украинския боинг ? Руските терористи свалиха украински самолет с украински генерал на борда толкова ли е трудно да се проумее че са си помислили че и боинга е украински с генерал отново ? Бяха ги хванали как си говореха че са свалили самолет и се питаха какъв е , и защо руското правителство излъга с фалшивите сателити снимки ?
99
2
 
2
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
Нали сме незначителни, нали се заобичахте и с Ердоган, само не разбираме, защо ли Ви заболя толкова много, като Ви спряхме тъпите руски проекти. Сега можете да си мажете природния газ на филии, да си продавате реакторите (едва ли има на кой и къде) и да се правите на велики в собствените си очи. А, като гледам дискулията по-долу за "кой свали самолета" ....съвсем не мога да Ви разбера, какво правите тука под тази статия.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не искам да имаме нищо общо с русия.
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 145 РАСПУТИНТОВА СИ ГО РАЗКАЗВАЙ НА БАБА СИ...А ИСТИНАТА Е МНОГО ПО-СЕРИОЗНА ...И РУСНАЦИТЕ НИЩО ОБЩО НЯМАТ С ТОВА. АМА НИЩО ОБЩО... КАКТО И С ДРУГ САМОЛЕТ В КОЙТО ПИЛОТА СА ГО ИЗКАРАЛИ ЛУД САМОУБИЕЦ ....
96
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 146Сори ще те разочаровам - Рашките направиха 2 теста Единия с носа на самолета по украински данниВтори със симулация през сечения. т.е. Сложиха няколко много тънки профила един зад друг под формата на корпуса на боинга. След това взривиха ракета пред тази конструкция. Осколките са по-бързи от ударната вълна и минават през профилите първо и остават следаЕ ъглите изчислени по снимките на истинската катастрофа са същите като тези от тестаточно за това всички са съгласни за мястото
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиЛипсва ти една променлива9K37M1"Бук-SAR"(SA-11) скорост 3-4(ТРИ ЧЕТРИ) M .
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя Москва отдавна е видяла "заплаха" от малка България за това ни продава НАЙ СКЪПИТЕ ГОРИВА В ЕС ПРЕДИ ОБЛАГАНЕ С ДАНЪЦИТЕ за наказание че сме в ЕС мамка им руска
93
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 138Самолета се движи със скорост 900км/ч или 300м/с(за по лесно смятане)Осколките се движат със скорост поне 1500-2000м/сЗа това и аз казах няма значение другите параметри освен Ъгъл като за точката на взрива всички са съгласни(1,8-2,3 Метра пред лявата част на кабината)Кабината е дълга 5-8м и широка 5-6м2000*2000=300*300+х*х като Х е сумарния вектор Триъгълник теорема 9-10 клас400000=90000+1977*1977или резултатната скорост на осколките е 1977м/сЕ показах че ЪГЪЛА е НАЙ-ВАЖЕН
92
2
 
6
 
! Отговори
BG преди 8 години
Да сте видяли нещо руско качествено ? Само боклци ! Да сте си купили руски дрехи, обувки, таблети, компютри, телефони или коли ? Замислете се !
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази картина (надупчения салон) може да се получи при повече от един сценарии. 1. При висока относителна скорост самолет-ракета те челно сближаване.2. При детонация след отминаване на носа и дисперсионен диск насочен към салона, и висока ъглова скорост на ракетата.3. При команда детонация преди отминаване на носа и сравнително ниска скорост на сближаване поради остър пресечен ъгъл на курсовете.Сигурно има и още няколко. Руснаците са пробвали един, единствен вариант, който им най-угоден.
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЦелият свят знае, че руснаците свалиха самолетаЦелият свят знае, само Комисията НЕ ЗНАЕ !!!ЩАС сега за руския самолет на третия ден показа сателитни снимки , а за Бойнга цяла година и нещо вече НЕ ДАВАТ. Ако имаш малко мозък в главата ,ще си зададеш въпроса - ЗАЩО >
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отделно това, че ракетата се е взривила от ляво на кабината не означава, че е дошла от ляво. 9K37M1 се взривява безконтактно от радарен детонатор, който се задейства на минималното разстояние до целта. Минималното разстояние се установява след като въпросното започне да нараства, те сравняват се минимум две показания. Предвид това, че ракетата държи курс на прихват, а не за преследване детонацията след отминаване на носа е нещото, което най-много би трябвало да се очаква.
88
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 130 продТочно за това е важен ЪГЪЛЪТ и РАЗСТОЯНИЕТО на долитане на ракетата останалото играе много по-малка роля. За разстоянието всички са едно мнение. За точката на взрива също.Остава ЪГЪЛЪТ.Е Алмаз Антей доказаха че ако е вярно твърдението на Украйна в салона почти не трябва да има осколки(което не е вярно - екипажа и пътниците са на решето) и десните прозорци както и левите трябва да са в десетки дупки. Дори снимките в Днес показват почти целите десни прозорци...
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиС малката разлика, че и ракетата и носът са били неподвижни.Сумранта скорост на двете е по- висока от тази на самите осколки спрямо ракета, та това дава известно отражение. Отделно това, че ракетата се е взривила от ляво на кабината не означава, че е дошла от ляво. 9K37M1 се взривява безконтактно от радарен детонатор, който се задейства на минималното разстояние до целта. Минималното разстояние се установява след като въпросното започне да нараства, те сравняват се минимум две показания
86
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 130Малко история за "ЗНАЕЩИ" като тебСА-2(с-75) ЗРК има почти 200кг бойна част( ДА ДВЕСТА КИЛОГРАМА БОЙНА ЧАСТ) с СФЕРИЧНО разлитане на осколкитеСкоро откриват че Всички самолети(1970) са проектирани като ОКОЛО Двигател/Двигатели са поставени резервоари и следва аеродинамичен корпус.с бързодействието на електрониката става възможно взривяване на БЧ прецизно. БЧ става са дисково/разсичащо разлитане на осколките. 40кг глава на БУК е по-ефективна от 200кг на С-75