Москва видя заплаха за българо-руските отношения

Причината – договорът с Полша за МиГ-овете
Обновена: 3 ное 2015 12:08 | 3 ное 2015 10:11, Елка Василева
226
Москва видя заплаха за българо-руските отношения
Снимка: архив, Reuters

Модернизираните в Полша изтребители МиГ-29 на българските Военновъздушни сили няма да имат гаранция от производителя. Това заяви заместник шефът на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Анатолий Пинчук, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

"Позицията на София е контрапродуктивна и е в разрез с духа и договореностите между нашите страни в областта на военно-техническото сътрудничество, по-специално в частта за защитата на интелектуалната собственост. Това безусловно ще има негативно отражение върху нашите по-нататъшни отношения в тази сфера", каза Пинчук.

Думите му идват ден, преди на 4 ноември Народното събрание да обсъди ратифицирането на споразумението, съгласно което Полша ще модернизира българските самолети МиГ-29.

Документацията на двигателите на тези изтребители е предадена на Варшава от Украйна в нарушение на правото на интелектуална собственост от страна на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ", пише Лента.ru.

На 16 октомври беше съобщено, че РСК "МиГ" може да спре обслужването на българските изтребители МиГ-29, ако София подпише договор с Варшава за ремонт на двигателите на самолетите. Руската компания си запазва правото да оспори правомерността на документа "предвид очевидното нарушаване на нашите права като разработчик и производител на самолетите".

Самолетите МиГ-29 са доставени на България през 1989-1990 г. Общо от СССР са били доставени 18 самолета МиГ-29 /един се разби през 1994 г./ и четири учебно-бойни МиГ-29УБ /един се разби през 2012 г./.

Към момента според различни оценки ВВС на България има до 15 боеспособни машини от двата типа. През 2006 г. с РСК "МиГ" беше сключен договор за сервизно обслужване и модернизация на самолетите МиГ-29, който беше изпълнен през 2009 г., припомня Лента.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Распутин , в доклада на Комисията пише едно единствено нещо - Украйна е трябвало да затвори небето над зоната на военни действия , а не го е сторила. Сега роднините на загиналите подготвят иск срещу Украйна на база на този доклад! *** знаеш и повече да не ни го тикаш под носа.
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е крайно време беше, Москва глупава ли е , сляпа ли е , или се прави на ударена ? Не им се иска и България да загубят че остана Москва само с *** и араби от иран и сирийския диктатор
83
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 127Рашките отрязаха носа на един стар самолет(ИЛ-86) - закараха го на полигона и взривиха пред носа му ИСТИНСКА РАКЕТА за да докажат как се разлитат осколките ако ракетата е под еди кой си ъгъл спрямо самолета.ТОВА Е НАТУРАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ НЕ СИМУЛАЦИЯ
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий РаспутинРаспутин, продължаваш да лъжеш за Боинг-а. В статията за руския самолет пускаш същите лъжи. Там те помолих да дадеш текста от доклада на холандската комисия , в който се твърди ,че руснаци са свалили самолета. Ти млъкна позорно. Сега се подвизаваш тук пак със същите лъжи.Ти си просто един лъжец, да.
81
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До тролгеносен 126За Кой от 6 или 7 варианта на двата вида двигатели на Ф-16 ми говориш с "ФАКТИ"? Казах но няма кой да чете Р-33К/М вече както двигателите на Ф-16 се експлоатира по състояние. Ако си в Египет при пясъка и пепелта и на 500ч ще ремонтираш двигателя. Ако си в Норвегия и 2500ч ще стигнеш Там Условията за реактивен двигател са идеални(при условие че държиш самолета в бункер че е много студено навън не влажно а наистина студено)
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Попитали радио Ереван:Как може да се разпознят българските нционалисти ?Отговор: По развятото руско знаме !
79
3
 
0
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
До тролгеносен 126Реално съм Боби но ти показвам колко лесно се пише от името на друг. По стила ще разбереш кое аз съм го писал.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
F-16 има 71 въздушни победи при една загуба и то от друг F-16(гръцки сваля турски).Миг-29 има 6 победи при 8 загуби, с други думи резултатът му е на пасив.Това е реалността останалото са приказки.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби"Това е доказано технически с натурални тестове от Алмаз Антей"Безмислено изречение. Симулации и компютърни изображения не са доказателство. Те така доказваха, че украински изтребител е свалил бойнга.Датчаните казаха какъв е вектора, просто руснаците твърдят, че е различен.Да не забравяме, че всъщност Стрелков си призна същия ден, мислейки, че е свалил ан-26
76
1
 
3
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
До БобиСтига де. Сам да си пишеш и сам да си "отговаряш". Кво ни ги натрапваш тези руски *** които ми една въздушна битка нямат спечелена. Ресурса на РД 33 е 350 часа. Няма първа, втора и трета серия.350 часа и толкова!! На Ф-16 междуремонтния ресурс е 2000 часа. Факт!
75
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 121МН-17 е свален от Украинците - Това е доказано технически с натурални тестове от Алмаз Антей. Датчаните не им стискаше да кажат вектора от която е долетяла ракетата. В момента в който това стане ОФИЦИАЛНО ясно и Украйна ще навлезе още по-дълбоко в тресавището.
74
3
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
До Григорий Распутин- Когато нещо не ти е ясно, по-добре си трай. Това е стара истина!! Далече си от много неща. Горкият, но има доста невежи като теб.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пичове , току що МиГ-а прелетя над Варна в посока морето ! Някой да е чул нещо ?
72
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 119Распутин МиГ-21 е последния от КВАЗИМОДОТАТА от ранната РЕАКТИВНА ЕРА Ф-104 Старфайтър е ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ ГРОБОКОПАЧВСИЧКИ ТЕЗИ САМОЛЕТИ Ф-100/101/104, Ф-5/8, МиГ-19/21, Су-7/9/11, Мираж-3/5 Имат МНОГО АМА МНОГО ВИСОКИ СКОРОСТИ НА ИЗЛИТАНЕ И КАЦАНЕ иНЕ ПРОЩАВАТ НИКАКВИ ГРЕШКИ!!!Обаче са Евтини и Евтини в експлоатация (поне до петролната криза 70 години )МиГ-21 има почти 300км/ч скорост на кацане без система СПС след модернизацията скоростта спада под 230км/ч
71
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 118Първа - Втора Балканска между съюзническа Война - Къде е Русия Всичко е заради Ненеситността на КобурготскиВтора - Първа Световна Война - Застанахме на страната на ГерманияТрета - Втора Световна Война - Пак същотоЧетвърта - Комунистите изхарчиха пенсионните и медицински фондове за бюджета ...Това че за управляващ имаш икономически *** не е вина на СССРПета - 1980 - пак същото и пак същияШеста - Виденов - по съвет от САЩ посолство и експерти да девалвираме лева ...
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в Дневникнационалните ни катастрофи са били винаги свързани с любимата ти русия.
69
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Боби 114ЗАЩО САЩофилите ИСКАТ ДА НИ ПРИНУДЯТ ДА КУПИМ СЪЩО ТОЛКОВА СТАРИ Ф-16? ДОРИ СЕ ГОВОРИ ЧЕ САЩ ЩЕ НИ ПОДАРЯТ ЕСКАДРИЛА.ЗА ВАШЕ СВЕДЕНИЕF-16V (от Вайпер Пепелянка) е последната версия на самолета струва само машината 45 милиона $ като реално конструктивно няма разлики с F-16C/D само адаптивна електроникаМиГ-29СМТ с оръжие 15 милиона $ последна доставка към СирияМиГ-29К(ПАЛУБЕН ВАРИАНТ) с оръжие, инфраструктура, обучение към Индия 46 Милиона $(Палубния има повече вида оръжия)
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в Дневниконя ден като падна един Миг в Камчатка анти-руското руско правителство кога ще подаде оставка бе пръдльо? Аман от близачи на руски подметки.
67
5
 
4
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
До АнонименТова, че роската нарече Русия терористична държава също ли беше защитаване на българските икономически интереси?Или според теб е много умно да се правим на велики пред огромни супер сили?Това ни е специалитета, знам, но затова имаме доста често национални катастрофи.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E, това се казва изнудване