Премиерът на Грузия хвърли оставка

Опозицията го обвини, че спасява рейтинга на правителството
23 дек 2015 19:55,
1
Премиерът на Грузия хвърли оставка
Снимка: архив, Ройтерс

Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили обяви, че подава оставка от поста в специално телевизионно обръщение, предаде ТАСС.

Гарибашвили е премиер на Грузия от 20 ноември 2013 г. Той зае поста на 33-годишна възраст, ставайки най-младият премиер в Европа, отбелязва Франс прес.

Съгласно конституцията политическата сила с най-много места в парламента (в случая това е коалицията "Грузинска мечта") трябва в срок от седем дни да представи свой кандидат за премиер и да се обърне към президента с предложение да внесе тази кандидатура в парламента за одобрение. Сред възможните кандидати се споменават имената на външния министър и вицепремиер Гиорги Квирикашвили, министъра на труда, здравеопазването и социалните грижи Давид Сергеенко и министъра на икономиката Димитри Кумсишвили.

Гарибашвили бе смятан за близък до бившия премиер, милиардера Бидзина Иванишвили. Завършил е международни отношения в Сорбоната в Париж, ръководил е благотворителната фондация на Иванишвили и е работил в банката му.

Според грузински опозиционери оставката на Гарибашвили може да е част от усилията на управляващата коалиция да спре спадането на рейтинга си в обстановка на икономическа криза заради наближаващите парламентарни избори, които би трябвало да се състоят през октомври 2016 г., отбелязва АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
! преди 8 години
Ето това е, кой мине през БГ или залязващ или залязъл, то ти рок легенди, то ти политици.....