ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК... Защо Ердоган е бесен на Германия?

Хаплива песничка е на път да предизвика дипломатически скандал
30 мар 2016 21:00, Бойчо Попов
289
ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК... Защо Ердоган е бесен на Германия?
снимка: Ройтерс

Песничката няма и две минути, а припевът гласи: Erdowie, Erdowo, Erdogan, което на български може да звучи така: "ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК, Ердоган".

В случая иде реч за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването "Екстра 3" първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD.
 
Именно тези две минути явно така са ядосали турския президент Ердоган, че през миналата седмица турското Външно министерство е привикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал, пишат Deutsche Welle и Der Spiegel.
 
В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.
Още по темата
В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: "Фукльото край Босфора/ живее на широка нога". На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: "Още утре е в затвора/ журналистът, пишещ нещо/ дет' ядосва Ердоган".
Според Spiegel германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Списанието твърди, че Анкара е настояла за изтриване на видеоматериала и спиране на неговото излъчване.
 
Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанската криза.

Както е известно, в Турция става все по-трудно да работиш като журналист. ЕС многократно повдига въпроса за нарастващия правителствен натиск върху медиите в една страна, която се стреми към еврочленство. Правителството в Анкара упорито отхвърля тези обвинения – и в същото време непрекъснато ги подхранва.

През почивните дни президентът Ердоган нападна словесно британския консул Лий Търнър заради това, че дипломатът следи съдебния процес срещу двама журналисти от опозиционния вестник Cumhuriyet и разпространява по Twitter информации от делото.

В един от своите туитове Търнър пише, че Турция сама трябва да реши каква страна иска да бъде. Очевидно на Ердоган му е кипнало от този кратък текст, защото президентът реагира гневно: „Тази личност все още изпълнява задълженията си в Турция единствено благодарение на нашето великодушие и гостоприемство”. И добави, че за подобно поведение други страни начаса биха изгонили съответния дипломат.

Турското външно министерство възрази срещу участието в процеса и на други чуждестранни дипломати, съобщава Анадолската осведомителна агенция. А иначе процесът срещу двамата журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл се води заради тяхна статия в Cumhuriyet , посветена на оръжейни доставки от Турция за сирийски екстремисти. Журналистите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Лично президентът Ердоган сезира прокуратурата срещу Дюндар и Гюл, а на страната на обвинението се явява още и турската тайна служба MIT. "Репортери без граници" и редица други правозащитни организация смятат, че процесът е политически. 

А хапливата песничка чуйте тук:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: Турцияердоганпесничка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотна песничка, ами много точно са назовали нещата. Може би има все пак надежда за германците? Видеото го има на много места с преводи на английски ако е по-лесно за някои.
116
2
 
7
 
! Отговори
Намерих я преди 8 години
Доста се озорих докато намеря оригинала. Это го:Nena - Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann (1984)На youtube:/watch?v=sMnyBXGQO-E
115
3
 
25
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Когато Путин осъди на 2 години затвор "пу_итата" задето пяха подобна песен против него в църква, като основна причина за осъждането не беше пеенето на песента против него, а оскверняването на храма, всички западняци се застъпваха за тези"пу_ита"! Сега, когато Ердоган негодува по повод усмиваща го песен, която дори не исмислена и изпята в Турция, нещо западните реакции са много умерени! Представям си какво щеше да стане, ако подобна песен беше изпята в Турция в , камоли пък в някоя джамия!
114
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мекотелите в германското правителство три дена мълчаха като г.ъ.з. по повод на този скандал. Защото иначе трябваше да обяснят как правят сделки с този из.пер.кал диктатор Ердоган.И чак вчера, когато пресата вече ги разкъса от критики защо мълчат, пуснаха една треторазрядна чистачка от германското Външно министерство да обяснява, че в Германия имало свобода на пресата. Но никаква директна критика към Ердоманта.
113
2
 
26
 
! Отговори
ников преди 8 години
Ако садам кадафи и асад са диктатори и какво ли не то ердоган трябва да е кръстника на диктаторите но демократичния свят мери с различни аршини и всичко от рода на толерантност евро ценности и други каламбури са нещо което и те не си вярват
112
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми в турция всички медии публикуват каквото каже Ердоган, откъде да знае човека че в ЕС телевизиите не се ръководят от правителството. А имат претенции за визи и за присъединяване към ЕС. Само че на кукуво лято.
111
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕрдоганКак си позволява да мъмри чужда страна за това, че хората са възмутени от факта, че изнудва толкова много страни за да "спре" мигрантите?Това е негово задължение да пази собствените си граници а не да търгува с потенционални терористи!
110
2
 
21
 
! Отговори
Кака Пена преди 8 години
Явно не му е ясна думата свобода на словото. Утре явно ще кадрува и дава нареждания на Меркел и компания
109
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците са дали много на света... много акота :)
108
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган вече няма място не само на световната политическа сцена, но и на местно ниво. Той е политически труп. Турците го мразят. Мястото му е в затвора за присвояване в особемо големи размери. Той знае отлично, че дойде ли свободно избран негов заместник моментално отива в кауша. Затова беснее - в безизходица е и времето му изтича.
107
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne iskame evropa da razpadne! niye iskame samo da bıde malko po spravedlıva i xorata chte sa po chtaslıvi tur4in sım!!!!
106
1
 
2
 
! Отговори
До 210 преди 8 години
Ни в клин, ни в ръкав! Едно баба знае, едно си бае.
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
na lajata jivota e mnogo kratak,za to va vinagi badi cesten!!!!
104
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
verenii pravni hora kato erdovan trabva da vlastvat na tozi svyat inace horata vse chte voyuvat!!!!
103
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TUKA SAMO TROLOVE NA PUTIN TE ISKARVAT POVECHE OD 100 DOLARA
102
1
 
68
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Само ниско интелигентен, комплексиран човек, опериран от чувство за хумор, който се е взел прекалено на сериозно може да се засегне от подобни неща. Ердоган и турците са точно такива ***.
101
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този се самозабрави! Мисли, че с тези сирийци може да властва над цяла Европа.Той е злото. Той е подстрекателя на всички злини!
100
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция и Европа - това са два коренно разлицни свята... спойка между тях няма как да стане. По скоро ислямизация и *** на Европа ще се получи отколкото да се култивира и европеизира Турция.ЕродоКОЙ се мисли за велик защото ОООбама го подпира отзад, ползва го за маша. Ще се обърне палачинката и ще плаче че е бил приластен и изоставен.Пусти петрол няма ли да свърши та американците да спрът да ръчкат близкия изток.
99
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хохо, май Ердо Диктаторчето е забравил, че западните европейци имат свободни медии и се подиграват редовно както на своите така и на чуждите политици. Това не е Турция да биеш тълпата и да ги разпръскваш с водни струи когато решат да изразят недоволство. Немците много го мразят Ердоганчо и масово са възмутени от сделката, която направи Меркел. Но и са наясно, че политическата им система е тромава и на този етап по-добра алтернатива няма.
98
2
 
25
 
! Отговори
2 преди 8 години
Фесовете се санозабравиха и побесняха..... християните ги колят и взривяват, а те пеят песни и подарявят меченца...палят свещички и носят цветенца......що за овце сме..храним ги и ги развъждаме тези които ни убуват. Ужас...ужас