#PanamaPapers: Офшорки за $2 млрд. водят до Путин

Изтекоха над 11 млн. секретни документа на политици със съмнителни доходи
Обновена: 4 апр 2016 07:02 | 3 апр 2016 21:30,
620
#PanamaPapers: Офшорки за $2 млрд. водят до Путин
Снимка: архив, Ройтерс

Над 11.5 млн. секретни документа бяха разкрити в най-голямото разгласяване на документи в историята на журналистиката.

Разкритията на Panama Papers, или Документите на Панама, както се нарича докладът, са свързани с едни от най-влиятелните фигури в световната политика - руският президент Владимир Путин, Павло Лазаренко (бивш премиер на Украйна), Дмитрий Песков (говорителят на Путин), Петро Порошенко (президент на Украйна), премиерите на Исландия, Пакистан, кралят на Саудитска Арабия.  В тях фигурират още официални лица от FIFA, световни знаменитости и спортисти като Лионел Меси.

Докладът е категоричен - близки на Путин са се облагодетелствали за милиони и милиарди от сделки, които е нямало как да спечелят, ако не е била протекцията на руския държавен глава.  Намерени са данни за поне 100 финансови сделки, сред които и такива за огромни заеми, които се изкупуват за 1 долар. Резултатът според тях бил един – парите и властта се връщали обратно при хора и компании, свързани с Путин.

Според сметките на авторите на доклада близо 2 млрд. долара в офшорки са свързани с руския президент.

От документите става ясно, че семейството на Путин са се облагодетелствали от парите.

Други документи посочват, че в Bank of Russia са се прали милиарди долари, свързани с президентското семейство. Путин притежава 3.6% от банката. "Документите на Панама" за първи път разкриват как е действала банката. Парите са били предоставени на две офшорни компании, собственост на близки на Путин.

Заеми пък за стотици милиони долари са били продавани от една офшорна компания на друга. За 1 долар.

Един от тях е известният майстор на виолончелото Сергей Ролдугин. С руския президент се познават от юноши и е кръстник на Мария, дъщеря на Путин. Според документите Ролдугин е спечелил стотици милиони долари от съмнителни сделки.

В "Документите на Панама" фигурират и над 150 български граждани.

В разследването участват повече от 370 журналисти от 109 медии в 76 страни по света. Близо година те дълбаят във внушителен обем от данни – 2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г.

"Масивното изтичане на данни e най-голямото, известно досега", казва германският журналист Бастиан Обермайер от "Зюддойче цайтунг".

"Започнете ли да четете сега, ще ви трябват поне 26 години", допълва за гигантския обем информация един от редакторите на проекта Мар Кабра.

"Повечето от услугите на фирмите, които предлагат офшорна регистрация, са законни, ако се съобразяват със закона. Документите обаче показват, че банки, адвокатски кантори и други офшорни играчи често са пропускали да следват законовите изисквания, за да бъдат сигурни, че клиентите им не са участвали в криминални начинания, избягване на данъци или политическа корупция", казват журналисти от екипа на ICIJ. В данните има информация за банки, които са били движещи сили за създаването на трудни за проследяване компании на Британските виржински острови, Панама или други финансови райски кътчета. Журналистите открили почти 15 600 фирми, създадени от банки за техни клиенти, които искат авоарите им да бъдат обгърнати в тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още по темата: месипутинPanamaPapers
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО БЪЛГАРИ И НЯКОИ ТУРЦИ НЯМА ДА СПЯТ ТАЗИ НОЩ,А МОЖЕ БИ И СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ :))))))))ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААУТРЕ ЩЕ ИЗБЯГАТ С ПЪРВИЯ САМОЛЕТ :))))))))ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААА
36
3
 
26
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Продължавате да разсмивате хората. Редакцията печели в зелоно, явно доста добре. Колко струва да си пусна статийка?Смешно е, че писарушките си получават стандартната заплата и се позорят с лъжи. Глад и за жълти стотинки биха го направили.
35
1
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Преди почти 2 години обявиха,че Путин имал 200 млрд. лично богатство.Много добре-такива пари не могат да се скрият-нека ги покажат!Хайде,да не са всичките,ама поне едно 50-60 млрд.!Иначе стават смешни-то нашите олигарси държат по-сериозни пари.(имаме поне 10 милиардери,някои доста пресни).Аз лично мисля че от 10 млрд не е надолу Путин!Ама не ги е взел от мен,както Пожарникаря,Хидроинженера,Драгалевския мавър и останалите.Така че-да се оправят руснаците!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
(0) (0) -до 40! Ей Рубьл, знаеш ли Руснаците които са повярвали на него как ги боли като четат такива неща за челяка?
33
15
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
АБЕ , ГОРИ ЛИ ОЩЕ ТОВА РУСКО МИНИСТЕРСТВО...ХА,ХА,ХААААААААААА...НЕКА ГОРИ !!!!ТАКА , ПОНЕ НЕМА ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С НАС ТИЯ РУСКИ АБОРИГЕНИ!!
32
3
 
16
 
! Отговори
Тaто преди 8 години
Това Панама Пейпърс треба да е марка тоалетна хартия, да бяхте намерили някое по сериозно издания, това много намирисва.Съвсем ни взеха за ***, така плитко не са ни манипулирали и в социализма.
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ей тия от панама засенчиха всички финансови институции и тайни службиами какво да кажем за американските израелските германскитенаците знаеха още преди 10 денаами те тогава какво ще покажатте руснаците го обявиха тоя номер още преди 10 дена- и това е само началотооще колко има да се наслушатедобре ват от панамаче са панамците че да оправят света - чудеса - ние в българия нища не знаем те знаят за 26 българи ей това краварчетата много плитък номер ни пробут
30
2
 
18
 
! Отговори
Истинофил преди 8 години
Твърде поръчково поднасяне."12 държавни лидери са сред 143 политици, техните семейства и близки приятели по света, които използват данъчните облекчения на офшорния рай."и"Въпреки че няма нищо нелегално в работата с офшорни компании, файловете повдигат фундаментални въпроси за етиката в такива места" - това в УебКафе."Името на президента не фигурира официално в нито един документ." - това в Клуб Зет.И какво остана от заглавието?
29
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕТО ЗАЩО СЕ СРИВА РУБЛАТА
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между другото аз ще си направя сметка и ше вкарам 5лв на тия острови да не има и там и аз веднъж да се почувствам важен
27
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Койотите си вият,мечката си гази,Това е.
26
9
 
19
 
! Отговори
от тролская землянка преди 8 години
Спрете с тая антируска пропаганда, моля ви се.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като почнете с тия ми ти сороси и там некакви глупости. Ох прости народе седящ вечер пред компютъра по потник и слипове и даващ жизненоважни коментари за международното положени, плюещ се един другиго кой бил за америка кой за русия. Мълчи си в панелката пии си шльокавицата и не злобей защото никой не го интересува твоето мнение!
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бля,бля,бля...
23
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напук, руснаците пак него ще изберат за Презудунт!
22
4
 
21
 
! Отговори
ааа преди 8 години
Тиквата с 4милиарда
21
7
 
13
 
! Отговори
наакан атакист преди 8 години
Не е вярно, Путин има малък апартамент в Москва и Лада нива !
20
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха Лилипутин го хванаха по бели ***. Как тарикатски само гледа от снимката.Защо ли трупа долари а не рубли ?
19
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 милиарда на путин---ха.....неколко *** фамилии владеят петте наи големи банки на уса,банки в англия,германия,франция,швеицария ...и целия свят...риал естеити на цела америка и полувината свят...наи големите петролни компаниии....кредитни институциии...застрахователи....и т.н. и т.н за трилиони милиарди....купуват си маимуни за президенти на кило....владеят и офшорните зони от които изтича инфо избирателно.
18
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един русофил..истината в челото да го удари..той пак няма да я види. На черното бяло казва...в името на Кремъл. А, само за сведение на пишещите по долу...ако подобна информация се разпространи за Меркел или Обама...вече да са си подали оставките и да ги чака съд. Това е разликата между пияните мужици...и омразния ви Запад.