От най-върли противници те станаха най-близки приятели

Съюзът между Япония и САЩ очевидно е най-стабилният в света
26 май 2016 20:30, Елка Василева
206
От най-върли противници те станаха най-близки приятели
Снимка: архив, Reuters

На 6 и 9 август 1945 г. върху Хирошима и Нагасаки бяха хвърлени американски атомни бомби, които убиха над 210 000 японци - незаличима драма, която обаче не попречи на Япония и САЩ да сключат съюз, който без съмнение е най-стабилният в света, пише Кели Олсън от Франс прес.

Въпреки безпрецедентната ядрена касапница, предхождана от четири години на ожесточена война, от Гуадалканал до Иво Джима, минавайки през Окинава и други бойни полета в Тихия океан, най-ожесточените противници станаха, така да се каже, най-близки приятели.

Барак Обама ще стане утре първият действащ президент на САЩ, посетил Хирошима - забранена зона за 11-те му предшественици от края на войната насам.

Този жест ще остане в историята със силния си символичен и емоционален заряд.

Но отново ще се чуят същите вечни въпроси, трудни и предизвикващи спорове - дали е трябвало да бъдат извършени тези бомбардировки. САЩ казват, че това е било начин да се сложи край на войната, но според други са били "прекомерна употреба на сила", защото Япония вече е била на края на силите си.

Макар че в Хирошима страданието все още е видимо, то не води до озлобление: "Не изпитвам омраза към американците като цяло", признава оцелелият Тошики Фуджимори, който обвинява президента Хари Труман за решението да се използва "жестоката бомба", както я нарича император Хирохито в речта си, с която обявява безусловната капитулация на Япония на 15 август 1945 година.

Следват седем години на окупация, приета и като цяло поносима, под твърдото ръководство на генерал Дъглас Макартър. Нейният апогей е приемането на нова конституция, написана от американците, която налага на Япония да се откаже от войната като средство за решаване на международни спорове.

САЩ оставят отпечатък и върху образованието - създава се нова система на обучение - училища, колежи и гимназии, променя се и положението на жените, които получават право да гласуват.

"Това беше безпрецедентна форма на окупация", смята журналистът Фумио Мацуо, преживял като дете американските бомбардировки и публикувал през 2009 г. пророческа книга, кръстена "Денят, когато президентът Обама ще поднесе цветя в Хирошима".

Всичко това, разбира се, не заличава спомените за конфликта, нито отговорността на САЩ за атомната бомбардировка, но интересът от съюз надделя над огорчението.

Съвпадение на интереси

За Теруми Танака, оцелял от бомбардировката в Нагасаки, Обама "няма нужда да поднася извинения, ако е наистина развълнуван, ако изпитва угризения и разбира какво трябва да направи за премахване на ядрените оръжия" от планетата.

"Значението на посещението на президента Обама е, че САЩ - единствената страна в света, която някога е използвала ядрени оръжия, и Япония, единствената страна в света, която е пострадала от тях, ще изразят силната си решимост за изграждане на свят без ядрени оръжия", подчертава японски служител на министерството на външните работи.

През десетилетията след войната двете страни възприеха много неща една от друга: в Япония станаха популярни бейзболът и холивудските звезди, а американците се наслаждават на суши и гледат безбройни японски анимационни филми.

"За да сме честни, в Япония са си направили сметка, че това е най-добрата опция от гледна точка на сигурността на японците", смята Брад Глосерман, експерт по японско-американските отношения от намиращия се в Хонолулу мозъчен тръст на Тихоокеанския форум на Центъра за стратегически и международни изследвания.
Геополитическият контекст в Азия, комбиниран с неотклонното укрепване на Китай и многократните заплахи от страна на Северна Корея, е в състояние да заздрави японско-американските отношения.

И въпреки това напрежението не е напълно изчезнало.

Най-острата криза датира от 1960 г., когато имаше масирани протести срещу преговорите за преразглеждане на двустранния договор за взаимопомощ и сигурност. Движението беше толкова силно, че попречи на предвиденото посещение на президента Дуайт Айзенхауер.

Търговските спорове през 70-те и 80-те години с Япония, която превъзхождаше САЩ (в областта на електрониката, индустриалната роботизация, автомобилната промишленост), породиха враждебна реторика срещу дръзкия архипелаг, който щеше с икономически средства да постигне това, което не успя да направи с оръжие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: ЯпонияСАЩБарак Обама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
0
 
! Отговори
666 преди 7 години
Ще се обединяваме и глобализираме, а японците ще са ни полезни във изработката на чиповете дето искаме да ви ги имплантираме. Спе'елихме и Куба иде ред на Путин и Ким дето не щат да ни се кланят, но тях ще ги обработим с другата ни подводница Тръмп един от спонсорите ни за нахлуване в Ирак.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две ядрени бомби и окупация. С такива "приятели" не ти трябват врагове.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Патриотама знаеш ли колко им дреме на японците за тебе..............
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-малкото от уважение към паметта на невинните жертви Обама трябва да се извини, но той каза, че нямало да се извини. Психопатът никога не изпитва вина и съжаление за постъпките си.
30
4
 
9
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
ДА НАЙ-ГОЛЕМИ ВРАГОВЕ СТАНАХА НАЙ БЛИЗКИ А ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО СТРАХЪТ Е МАЙКАТА ИНАЧЕ ЩЕ ИМА ВТОРИ ПЪТ АТОМНИ БОМБИ ЯПОНЦИТЕ ИЗЯДОХА ПОПАРАТА НА АМЕРИКАНСКИЯТ ТЕРОРСТРАХЪТ ПРАВИ ВСИЧКО
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
36 Това да не ти е Русия и сателитите и
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те не са приятели , господари и слуги ...
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
31 А сигурно им е лошо на японците , знаеш ли какъв стандарт имат
26
1
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
В този сайт, преди време , четох, че поддържант една жп линия, само заради едно момиче-ученичка, която я ползува 2 пъти на ден, за да отиде на и да се върне от училище.Велика нация!Която може би по този начин, помага да се изучи бъдещата докторка, откривателка на лекарство против нелечими сега болести, или бъдещата поетеса, художничка..Това е гриха за човека!!! А тук...... 3 милиона са навън, прокудени, търсещи пари и перспектива извън държавата ни, докато тук се джафкат кой да е президент, пре
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30 Така ли , а случайно да прочете каква Конституция имат и каква образователна система , без да говрим за американските държавни поръчки , за американакия пазар , за американскката култура която са възприели.
24
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две бомби над Москва и Петербург и Русия ще стане приятел на САЩ.
23
5
 
11
 
! Отговори
ined преди 7 години
Такива "приятелства" не ми ги хвали, американците си правят каквото си искат, а японците трябва да се съгласяват иначе ще им думнат още някоя бомба.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отишъл е да им каже, че ако не щат да си дружат повече с него, какво ще стане.
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
26 Напротив днес всеки уважава японците а пък те американците
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
23 ***
19
7
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Японският самурайски дух е скопен ,няма какво да се лъжем!Затова са толкова изтрещяли,имат улични автомати за употребено женско бельо,а порното им е извратено дори и за мойте вкусове!Това е загиваща нация !
18
2
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Японците са велика нация! Дисциплинирана, образована, извличаща най -доброто от традициите си, и гледаща далеч напред в бъдещето си.Като пчелички в кошер са.Будят у мен безкрайно възхищение, как от руините след войната стават едни от най-добрите.Четете кой е Хонда, кой е Сузуки и как са се развили. Кои са Фанук, и какви стандарти в света са наложили.и най накрая, за потвърждение , какво е Дух и Лоялност, прочетете кой е поручик Хиро Онода, и какво е направил и през войната, и до 1972-ра, и след
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Барак Обама ще стане утре първият действащ президент на САЩ, посетил Хирошима - забранена зона за 11-те му предшественици от края на войната насам."Престъпникът се връща на местопрестъплението.
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 Да много големи приятели са за разлика от твоите хора и са луди за всичко американско
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14 Така ли мислиш Пръсни се от яд но не са приятели с твоя кумир и слава богу , та какво биха научили от него