Русия не е пряка заплаха за НАТО, смята Столтенберг

НАТО остави отворена вратата за диалог, коментира АФП
Обновена: 9 юли 2016 17:01 | 9 юли 2016 16:52,
37
Русия не е пряка заплаха за НАТО, смята Столтенберг
Снимка: БТА

Русия не е непосредствена заплаха за НАТО, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС. По време на пресконференция във Варшава той посочи, че отношенията между двете страни в момента са на качествено ново ниво, каквото не е имало досега.

"Не виждаме каквато и да било непосредствена заплаха в отношенията между членовете на НАТО и Русия", посочи Столтенберг. Липсва обаче и стратегическото партньорство между Алианса и Москва, каквото беше очаквано след края на Студената война, каза още той.

В петък вечерта Русия бе в центъра на вниманието на тяхната вечеря в емблематичната бална зала, в която бившият СССР и неговите сателити през 1955 година са подписали Варшавския договор, допълва БТА. "Вечерята бе посветена 98 на сто на отношения с Русия (...). Идеята е да изпратим на Путин посланието, че сме единни", каза френски дипломатически източник.

Политиката на НАТО спрямо Москва може да се резюмира в три пункта:

1. Да сме единни;

2. Да сме твърди по ценностите ни;

3. Да възстановим диалога", допълни същият източник.

Лидерите на НАТО са подкрепили на вечерята си в петък провеждането на заседание на Съвета Русия - НАТО на 13 юли и не са вземали други решения за Русия, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от НАТО.

НАТО демонстрира единство спрямо Русия на срещата си на високо равнище във Варшава, заявявайки категорично, че няма да търпи нито един враждебен акт на източния си фланг., посочва от своя страна АФП. Алиансът обаче остави отворена врата за диалог.

Държавните и правителствени лидери на 28-те държави, част от НАТО, сред които бяха президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, решиха да разположат четири батальона в балтийските страни и Полша. Това е безпрецедентно предизвикателство към Москва от времето на Студената война, отбелязва Франс прес.

"Това е историческо решение. НАТО показа много ясно, че ние сме единни и твърди", със задоволство заяви днес естонският премиер Таави Рийвас.

Лидерите на страни членки на НАТО, сред които е и българският президент Росен Плевнелиев, ще приключат срещата си с разговори с президента на Украйна Петро Порошенко, след като сутринта обсъдиха помощта за Афганистан, уточни АФП.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
цунк ай го преди 7 години
и накрая китайските братушки ще превземат руската федерация с дипломация търговия и аренди по мирен път
27
0
 
1
 
! Отговори
русофил преди 7 години
Обикновенно в живота не пряките неща са най-опасни!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Китайският президент не е казвал такова нещо. Китай помогна за изграждането на енергийния мост по дъното на Керченския пролив.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И цялата тупурдия, само за да се обяснят в любов и вярност? Тези психично болни комплексари дават ли си сметка, че сценките им могат да станат страшни и за техните деца? И за какви разговори с Русия става дума, когато са насочили оръжие срещу нея? Терористите им се намъкнаха под чаршафите, те търсят майка си ...където не е. Но ние не сме слепи - граждани срещу войната!
24
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
За капак на цялата помия,ще се срещнат с укропитека...Боже,пази България!
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Чий е Крим решава руският президент, не китайският!"Китайският президент пък решава чий е Сибир. Полека-лека. Китайците бърза работа нямат и не обичат да правят глупости.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До баба wcтака е!Само че руснаците не са агресори - факт а ни сме задъстеняци - също факт...
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-свястното нещо от НАТО. Вместо да се обединят срещу мънгасарите...
20
10
 
3
 
! Отговори
руски генерал преди 7 години
" В случай на конфликт с Балтийските републики НАТО ще има абсолютно господство в небето след 36 часа без да имаме никакви възможности да се противопоставим".
19
2
 
7
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
Пак повтарям,НАТО е орел,рак и щука....и никога ама никога няма да бъдат единни...
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен12"Присъединяването на България към Руската федерация става все по - наложително."===============А що не си е.....ш уууууууууутката майна?!!!?
17
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Крим официално е руски"Руски - друг път. Защо тогава китайският президент заяви, че за Китай Крим е неделима част от Украйна ?
16
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Идеята е да изпратим послание на Путин, че сме пълни смешници..."Само дето на Путин вече никак не му е смешно и моли за преговори.
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вечерята бе посветена 98 на сто на отношения с Русия (...). Идеята е да изпратим на Путин посланието, че сме единни", каза френски дипломатически източник."Идеята е да изпратим послание на Путин, че сме пълни смешници, от които една шепа членки искат да воюват, другите не са съгласни с първите и 98 на сто от членките нямат намерение да си увеличат бюджетите за отбрана.
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е заплаха, разбира се. Ако Путин си седи на *** и не прави глупости - няма страшно.
13
4
 
20
 
! Отговори
стоп преди 7 години
Тези ***.оти в НАТО не разбират ли че колкото повече притискат Русия толкова по зле става,утре не се знае кой хахо ще наследи Путин и ще стане страшно!
12
1
 
17
 
! Отговори
Вейдър,Дарт Вейдър преди 7 години
Много шум за нищо....глупава говорилня.....иначе ислямистите в Сирия са си супер....кому е изгодно?
11
2
 
27
 
! Отговори
маиор томчев преди 7 години
И какво спечели НАТО и ЕС от цялата тази история с Русия?Великобритания напусна съюза,Крим официално е руски,Ердо се извинява,Оланд помирява,ЕС е в дълбока финансова и политическа криза,Асад си стои,Украйна ще чака за визи и НАТО.Откачена работа.
10
2
 
25
 
! Отговори
да не дава Господ преди 7 години
САЩ се готвят за война.И както винаги си мислят,че мръсната работа ще я свършат техните марионетки от Европа.Джуджетата от прибалтика се радват и се зъбят на Москва,Полша традиционно мрази Русия,помакът мечтае да превземе Москва заедно със свиневъдът от Ямболските села и се мисли за европеец.Германия и Франция осъзнават на какво буре с барут седят,но си придават важност за респект.Но запомнете нищо не може да спре руските ракети и всичко ще бъде опожарено.Дори Слъчака ще заприлича на Марс.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Присъединяването на България към Руската федерация става все по - наложително.