Атентатът в Ница – удар срещу световен символ

4 млн. туристи посещават всяка година столицата на Лазурния бряг
15 юли 2016 16:44, Анисия Иванова
14
Атентатът в Ница – удар срещу световен символ
Снимка: БТА

Атентатът в Ница, който отне вчера живота на най-малко 84 души, пометени от камион на Английската алея, нанесе удар върху най-емблематичното място в град, известен в цял свят като столицата на Лазурния бряг и пети по брой жители във Франция, предаде Франс прес.

Градът е туристическа дестинация още от 19 век, а Английската алея дължи името си на английски пастор и зет му, които през 1824 г. проправили първата пътека, която с течението на времето бива разширена.

Още по темата

През 1860 г. Ница, която дотогава е част от Сардинското кралство, става френска територия.

В периода Бел епок Ница е в апогея си със своето космополитно общество. Много аристократи и рентиери посещават често града, привлечени от меките зими. Към 1880 г. по английски образец на вълнолом, врязан в морето, е построено казино в ориенталски стил.

През 1920 г. възниква летният туризъм, на който дават тласък американските преселници на Лазурния бряг като писателя Джон Дос Пасос.

В периода между двете войни в града са построени стотици сгради, някои от тях в стил Ар деко. Ница е притегателен център за много артисти - художници, музиканти, писатели. Появяват се голям брой луксозни хотели и казина.

Днес градът е известен и с празничните прояви на Английската алея като Карнавала в Ница или фестивала на цветята, познат като "Битката на цветята", пише БТА.

Всяка година столицата на Лазурния бряг посещават около 4 милиона туристи. При все това равнището на безработицата в града надвишава средното за страната (15 процента през 2013 г., при 10 процента в национален мащаб).

Със своите 342 000 жители град Ница е пети по население в страната след Париж, Марсилия, Лион и Тулуза. Но района Нис-Кот д'Азюр, който обхваща 45 общини, наброява над 500 000 жители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Ницаатентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Molia molia, da svikvame s nastrornieto I tradiciite na migrantite, please !!! So krotce so blago.... shte mine, Kato im svarshat bombadjiite I shte se krotnat !Tarpenie tarpenie please !
9
0
 
36
 
! Отговори
ЧичоТони преди 7 години
То и в Ирак и в Сирия и в Ливан се стичаха милиони туристи, ама сега там е лунен пейзаж. Тероризъм несе бори с разхождащи се с автомати по улиците военни и полицаи. Трябва да си смениме чипа. Когато започнеме да слагаме цветя пред посолствата на Ирак, на Либия, на Сирия и т.н. и да заставаме за минута мълчание за техните жертви, техните невинни жени и деца убити от нашите "демократични" бомби, тогава това ще стане първата крачка за нормализиране на света, в който живееме. Но само първата крачка.
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така нареченият запад е вече мишена ,а мишената рано или късно бива унищожена.западните държави имат непростимо глупава политика спрямо останалия свят и това е причината
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро южна Европа я отпиши. С толкова пришълци от гз на географията. И на всеки новопристигнал му се дават права, все едно е господ.
6
2
 
37
 
! Отговори
БЕ КАК преди 7 години
Интересно, как няма един кадър по сайтовете за видео споделяне с причиняване на смърт в този "атентат". Всичко е после след "атентата". Камиона си върви, някви бягат зад него, и точно на "интересното", някви дървета и ...замазка. А шофьора забравил ли е книжка, някакъв документ за самоличност?...
5
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Da si podavat ostavkite vsi4ki mejdunarodni slujbi za sigornost to née edinsven slu4ai za poslednata godina
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ти си български смотан ***
3
2
 
45
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 7 години
И ся кво? Аз съм Ница.
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атентатът срещо Ница - поредната юдейска инсценировка...
1
5
 
35
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Много явно се опитваш да оправдаваш ислямистите.Мисля,че този път ДАНС ще се поинтересува от теб!