Образованието е сред основните жертви на войните

Бокова: Само в Сирия 3 млн. деца на ходят на училище
7 сеп 2016 09:52, Елка Василева
5
Образованието е сред основните жертви на войните
Ирина Бокова. Снимка: архив, Reuters

Образованието е една от основните, и то скрити жертви на войните - само в Сирия 3 милиона деца не ходят на училище, заяви българският дипломат и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, цитирана от фондацията Томсън Ройтерс.

Световните лидери трябва да предприемат действия, за да подобрят образованието в страните, опустошени от войни, каза Бокова в реч в Кралския институт по международни въпроси "Чатъм Хаус" в Лондон. "Само 2 процента от хуманитарната помощ отива за образование. Това е скритото лице на войната", добави тя.

Около 263 милиона деца по света не ходят на училище, сочат данни на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), чийто генерален директор е Ирина Бокова.

Още по темата

Над една трета от децата, които не ходят на училище, живеят в страни, разкъсвани от въоръжени конфликти.

Бокова, бивш външен министър на България и шеф на ЮНЕСКО от 2009 г., е една от десетимата кандидати, които се надяват да заемат поста на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун след изтичането на петгодишния му мандат в края на 2016 г.

При последното гласуване в Съвета за сигурност на ООН най-голяма подкрепа получи бившият португалски премиер Антониу Гутериш, следван от словашкия външен министър Мирослав Лайчак. На трето място с равен брой гласове се класираха Бокова и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, казаха дипломати.

Групи на гражданското общество и близо една трета от 193-те страни членки на ООН искат да бъде избрана първата жена генерален секретар, но надеждите за това изглежда избледняват, посочва Томсън Ройтерс.

Бокова каза, че предотвратяването на конфликти и изграждането на мира трябва да бъдат основен приоритет на следващия шеф на ООН. Световната организация трябва да инвестира в дипломация и мироопазващи мисии, добави тя. "Всяка мироопазваща мисия трябва да се възприема като част от по-широка политическа стратегия", каза Ирина Бокова.

Насилието и екстремизмът са най-голямата заплаха за световния мир и сигурност, продължи тя и предупреди, че борбата с тероризма не бива да се води за сметка на демокрацията. "Двете неща не се изключват взаимно", каза Ирина Бокова и добави: "Многостранната дипломация е скучна и бавна, но дипломацията е единственият възможен път".

Дипломати казаха, че Съветът за сигурност вероятно ще препоръча през октомври на Общото събрание на ООН кандидат за генерален секретар, за когото трябва да постигнат съгласие петте постоянни членки на Съвета, отбелязва Томсън Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ООНюнескоИрина Бокова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Бакъря преди 7 години
А съсипването на образованието в България е дело на всички продажни политици,приели и подписали се под засекретния план"Ран-Ът".Целта е превръщане на страната ни в европейско Бунище.Дано има Бог,който да раздаде възмездие на Хайдуккостовата чета!
4
0
 
6
 
! Отговори
смърт за ВМРО преди 7 години
Ало ,ние сме 21 век ,училището е институция от 19 век .Не сме Бисмарк за да ни казвате какво да правим .Купуваме на децата си всичко ,харчим по 1000 лева и имате наглостта да твърдите ,че обучавате .Не ,родителите го правят и ако са п- о умни ще си преподават и на децата -изпита да е в интернет с тест . Но докато такива Бокови не ги пратим в музея ще ни заблуждават с фраезеология от 19 век .
3
1
 
1
 
! Отговори
Ама ей преди 7 години
Кео се правиш на ударена ***?Кви миротворни мисии,те Сащ умиротвориха половината свят и всички мълчат.Само една Русия се осмелява да казва истината.Каубоите не се наядоха,консумират 25% от световните ресурси и искат още,що трябва да се правим че не те са виновни за всичките г.овна?Всички там горе сте едиб ш.ибан театър,пазите се един друг и мълчите като пукали,в един справедлив свят повечето щяхте да сте на въжето!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А у нас успяха да унищожат образованието и без война. Кунева - министър на образованието без да има поне някаква мъ-ъничка докторска!
1
1
 
3
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
На 09 09 / 2016 следва ново гласуване за Председател на ООН. Побързайте да изпратите нови данни срещу Бокова. Ако светът решава да унищожи България- защо да не го прави за народ от злобари и продажници. Плевнлиев да даде орден да тези, които го направиха.