Отношенията между САЩ и Русия удариха ново дъно

US вестници: Вашингтон се отказа от двустранните контакти за Сирия
Обновена: 4 окт 2016 08:57 | 4 окт 2016 08:52, Елка Василева
99
Отношенията между САЩ и Русия удариха ново дъно
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Отношенията между САЩ и Русия удариха ново дъно вчера, когато правителството на Барак Обама се отказа от сътрудничеството си с Русия за слагане на край на сирийската гражданска война и за създаване на общ фронт срещу терористите там, а Москва денонсира ключово споразумение в сферата на ядреното разоръжаване, пише в. "Вашингтон пост".

Вашингтон преустанови двустранните контакти с Москва, целящи установяване на примирие в Сирия, обвинявайки Кремъл, че участва заедно със сирийската авиация в жестоките бомбардировки срещу обсадения град Алепо.

Предусещайки края на преговорите след неколкократни предупреждения от страна на американски представители, президентът Владимир Путин отговори с отхвърляне на ключово споразумение, призоваващо всяка от страните да унищожи по 34 тона плутоний - химичен елемент, използван за направата на ядрени оръжия. Тези събития свидетелстват за още по-голямото влошаване на отношенията между САЩ и Русия, които са в горчиви противоречия относно Сирия, Украйна и други проблеми, пише в. "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Отмяната на подписаното през 2000 г. споразумение за унищожаването на запаси от обогатен плутоний бе до голяма степен символичен жест. Кремъл обаче го използва, за да изтъкне редица "неприятелски действия" срещу Русия, като се започне от санкциите заради Украйна и се стигне до разполагането на сили на НАТО в балтийските страни, пише "Вашингтон пост". Решението на Путин не изглежда пряко свързано с провала на съвместните усилия в Сирия, но поставя акцент върху влошаването на двустранните отношения през последните няколко седмици, отбеляза в. "Уолстрийт джърнъл".

Държавният департамент обяви и изтегляне на американските представители, които се срещаха в Женева през последните седмици със свои руски колеги да планират координирани въздушни удари срещу Ал Кайда и Ислямска държава в Сирия.

Решението на Вашингтон слага край на изгледите за примирие, създава риск да прати дългогодишната война в нова опасна посока и кара надеждата за политическо уреждане на конфликта да изглежда много далечна. Краят на преговорите слага на плещите на правителството на Обама тежката задача да обмисли други варианти за Сирия, включително доставки на по-мощни оръжия за бунтовниците, борещи се срещу правителството на Башар Асад, пише "Уолстрийт джърнъл".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: САЩРусияСирияплутоний
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
10
 
! Отговори
User преди 7 години
Значи ще има нова бежанска вълна и хуманитарна криза в ЕС.
31
3
 
25
 
! Отговори
време е за разплата преди 7 години
САЩ са страна агресор в Сирия и Русия по силата на договора си с Сирия може да ги избие,време е някой да покаже на САЩ че не може да избива хора да ограбва държави,да праща терористи и да съсипва човешки съдби.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже какви хора пишат тук. несравними са нещата с Рейгън - светът бе двуполюсен тогава, а сега е разделен на лагери. ОСвен това НАТО доказа своята безполезност, защото войните не се водят като през 1945. ООН също е твърде закостеняла структура, спряво времето на Рейгън., тя тогава играеше ролята на спирачка спрямо СССР, но днес играе ролята на спирачка спрямо развитието на света, трябва сериозна реформа, както и в НАТО, както ив ЕС.
29
2
 
16
 
! Отговори
баба Ванга преди 7 години
Сирия ке падне.Но победителя няма да е този, който си мислите.т.е. Башар Асад и народът на Сирия с помощта на Русияще победи ИД и наемниците спонсорирани от ЦРУ
28
2
 
18
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Русия е преживяла опустошителни войни водени на нейна територия 1812, 1941-1945. Сега Русия не циври, а обръща взор да помага на онеправданите народи.А виждаме как страхливият алчен Запад му се изправят меките китки като чуе за война.Никога лигльовците на Меркел, Камарън и Оланд няма да имат моралът да водят такива войни, каквито Русия е водила и води - Сирия е примерът! Докато Русия директно се намеси да спаси гражданите от терористите Западът и САЩ не им стиска!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко коте ,денги има ли ?
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рейгън успя, когато си отиде Брежнев Леонид Илич - великият миротворец на своето време.Сетне дойдоха белязаните атлантици. СССР беше в пъти по могъщ от сегашна Русия и никой не можеше да каже гък, ако не бе предаден отвътре.
25
2
 
25
 
! Отговори
позор преди 7 години
Ужасявам се като чета по надолу как някакви мекотели защитават държавата терорист САЩ,как *** такива вечер гледате децата си след като защитавате убийци и главорези?
24
2
 
13
 
! Отговори
Гроздето е Кисело преди 7 години
руснаците и Асад ще завземат Алепо, "умемерената опозиция" - Ал Кайда и хизбула - са натикани в ъгъла, а ИД отстъпва на повече от един фронт.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачка бе ,Вова мачка,ама се му се налага да обяснява на руснаците защо миналата година било лошо а таз ще е по лошо ,или както каза Вова ,1ерното от миналата година ни са вижда кат бяло,заложели сме в бюджета 50 ДОЛАРА за барел но явно сме били прекалени оптимисти и ще трябва да редцираме бюджета до 30 долара за барел.Те това е Вова и великата руска пустощ дет никой не се евавал с нея,само дет стана за смях
22
0
 
16
 
! Отговори
ей хора преди 7 години
САЩ като какви се мешат в тази касапница която те създадоха,те коя страна представляват?Русия е поканена от правителството на Сирия а САЩ какво търсят там?защитават терористите и убийците ли?
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия няма какво да губи в един апокалипсис.Пролетариата не може да загуби друго, освен оковите си! Затова, да му мисли богатият Запад. *** как ще се лиши от хилядите удоволствия и разкош? Не им стиска, а Тополите дебнат.
20
4
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
.Руснаците са мишки,само трябва по твърда ръка да им счупи вратлето.Хилари идва------------Очевидно ръчичките ви са слаби и меки!Хаххахахахаха,нали се горедеете че сте "меки китки" !
19
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 7 години
сгащ да си седят в сгащ каква работа имат в други държави
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Христов
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАЧКАЙ ВОВА , СВЕТА САМО ТЕБЕ ГЛЕДА , СТИСКАМ ТИ ПАЛЦИ , РЕВЕТЕ ГНОМЧЕТА
16
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия претърпя стотици милиарди загуби в тази студена война,над три пъти съкръщава държавният бюджет а това води до намаляне на рзходите за отбрана и съкращения в държавният сектор..САЩ във тази студена война нито веднъж не намалиха бюджета си.Руснаците са мишки,само трябва по твърда ръка да им счупи вратлето.Хилари идва
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ ще дойде Тръмп на власт, а в Русия Путин ще бъде заменен с Троекуров!
14
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 10"ще дойде Тръмп а не тая мазна вещица хилари , и тогава ще настъпи мир"Ще настъпи мир когато САЩ ликвидират РФ.
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ събраха банди от всякакви народности и ги насъскаха да разрушават Сирия, кръстени като ИД и Свободна опозиция плюс още около 100 разклонения.Всеки полеви командир - демократичен враг на Асад. Сирийският народ с помощта на Русия все още се защитава от напъните да бъде демократизиран.