Ще се превърне ли Армения в общество на ергени?

Заради традиционните ценности много семейства предпочитат син
10 яну 2017 17:28, Елка Василева
62
Ще се превърне ли Армения в общество на ергени?
Снимка: архив, Reuters

Като много арменки, Ани Киракосян казва, че я е страх да забременее. Защото ако ехографът покаже, че бъдещото й дете е момиче, младата жена ще трябва сериозно да обмисли да направи аборт, под натиск от семейството си, пише Франс прес.

"Близките ми ме утешаваха, когато родих първата си дъщеря. Когато обаче се роди втората, моята свекърва ми каза, че други не трябва да има. Че трябва най-после да дам син на мъжа си", спомня си 27-годишната Ани, която живее в арменската столица Ереван.

В бившата съветска кавказка република, където се запазва силната привързаност към традиционните ценности, много семейства предпочитат да имат син. До такава степен, че Армения е на трето място в света по избирателни аборти. Броят им е нараснал драстично след разпадането на Съветския съюз.

Фондът на ООН за населението съобщава за 114 раждания на момчета на 100 раждания на момичета в Армения през 2012 г. Естественото съотношение е от 102 до 106 момчета на 100 момичета. Според организацията мотивираните от пола на бебето избирателни аборти са особено чести от второто дете нататък и съставляват по 1400 прекъсвания на бременността годишно.

"След десет или двадесет години ще се изправим пред недостиг на жени, което заедно с резкия спад на равнището на плодовитост ще доведе до тежка демографска криза", се безпокои арменският представител в организацията Гарик Хайрапетян.

"До 2060 г. в Армения няма да се родят 100 000 потенциални майки. Ще се превърнем в общество на ергени", добавя той.

По този показател Армения е изпреварена само от Китай, който сложи край на политиката си на едно дете преди година, и от съседа си Азербайджан, където по официални данни 53 процента от новородените в първото тримесечие на 2016 г. са били момчета.

Експерти свързват тази тенденция в двата кавказки съперника с териториалния им спор за спорния регион Нагорни-Карабах. Според тях спорът поражда обстановка на несигурност и необходимост от мъжки "защитници на отечеството".

ООН обаче обяснява недостига на жени с патриархалните структури в двете страни, със склонността към малобройно семейство и с широкия достъп до ехографи и процедури на аборт.

Както е било още по съветско време, абортът и днес е основното противозачатъчно средство в Армения, където тази процедура е безплатна в държавните болници.

През лятото арменските депутати приеха закон за обръщане на тази тенденция, който задължава лекарите да питат жените защо искат аборт и да отказват процедурата, ако тя е мотивирана от пола на детето.

Законът също така забранява аборти след 12-ата седмица бременност, освен ако животът на майката е в опасност, ако детето е плод на изнасилване или ако майката е неомъжена.

Арменските неправителствени организации за защита правата на жените обаче критикуват тези мерки, които според тях ще доведат до незаконни и опасни аборти.

"Ако ограничим законните аборти, ще има повече незаконни аборти и равнището на смъртност на жените ще се покачи", подчертава Ануш Погосян от Центъра за ресурси за жените.

"Трябва да се захванем с източника на проблема, патриархалния манталитет и масовата бедност, а не с последствията му", обяснява тя.

Проблемът с избирателните аборти, който широко се обсъжда в медиите през последните месеци, поне позволи да започнат дебати за причините за това явление, казва Гарик Хайрапетян от Фонда на ООН за населението.
"Парадоксът на арменското общество е, че много хора не искат дъщеря, преди да се е родила, но щом се роди, тя получава обич и грижи колкото момче", подчертава той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
16
 
! Отговори
до Турчин преди 7 години
Много интересно защо арменците в Истанбул говорят на турски и са си сменили арменските фамилии!Ами защото такава е политиката на Турция от 100 години!Първо сте изколили няколко милиона християни-арменци и гърци,а после които са останали, сте ги прекръстили с турски имена!Много демократично и хуманно няма що!И сега се правите на ни лук яли,ни лук мирисали!Винаги сте си били кървава,азиатска империйка ама руснаците винаги са ви лекували!
34
1
 
15
 
! Отговори
Хари преди 7 години
Доста *** статия.Някой разбра ли защо се абортират момичетата,защото аз не.Ей така им сложихме етикет на арменците и почнахме да ги псуваме!Какви са тези традиционни ценности,и те са християни,не съм чувал досега в християнството такова нещо.Арменците избягали в България от турския геноцид преди 100 години са хубави и будни хора.Познавам доста такива.Във всички войни са се били геройски за България и изобщо са допринесли в много области.Така че аре да не се правиме на велики толкова пред тях!
33
5
 
2
 
! Отговори
Коментаторян преди 7 години
Хммм. А бе аз само да се включа с оригинално име.
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изостанали азиатски нрави..
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До KHMER PRIDEТи не си българин, не се прави, някъде от по топлите страни си, където загарът на кожата е по-видим или най-много от братския сръбски народ :) Те също са ни големи почитатели. хахаха Много хора ги е яд на българите и има защо... :) Хайде със здраве и наздраве! (няма да ти пиша Prost, както е на немски хахаха)
30
7
 
4
 
! Отговори
Изпърдян Педеран преди 7 години
Не е вярно. Жените арменски са повече от мъжете арменци, но понеже не се бръснат редовно оставате с впечатлението, че преобладават мъжете.
29
4
 
5
 
! Отговори
Lan преди 7 години
По-лошото е, че лекарката не искаше да ми каже пола на детето ми (момиче) защото тази практика явно се практикува и в България! Бях втрещена!
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали е красива Хилда Казасян, не мога да преценя, но е завършена лигла.
27
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма част от традиционните ценности не са нищо повече от средновековна дивотия. Дали ще си заравяш новороденото момиче в пясъка, дали ще си купуваш или крадеш булка, дали ще бесиш кучета, защото такава е традицията, ами дивака си е дивак и няма място в 21 век
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно същата работа е в Китай.
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''сме добре с раждаемостта''Да не почнахте да раждате арменчета в Бг ?
24
3
 
35
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Май всичко от черно море на изток живее ментално в среновековието
23
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Особености на арменският етнос.Като станат много мъжете ще обърнат резбата.то друго не им остава.По скоро богат арабин има шанс с бяла жена отколкото бедно арменче.Според някой специалисти арменците са по гадни от евреите.
22
8
 
2
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Какво съм съчинил бе аланкоолу?;)))
21
25
 
15
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Не ме разбрахте. Арменците живеят в Русия. В Армения няма мъже. Масово са гастарбайтери из Русия. Някои са женени, но имат връзки с рускини. Руснаците заради войната са кът, а и са пияници и бият жените си, че и ги убиват с хиляди. Така че споко. Хич не ги мислете арменските мъже.
20
10
 
10
 
! Отговори
Деси преди 7 години
До9 до 4Мисля, че знам за какво говориш, но нека поясня. Да има такава скорошна "класация" и тя е от Щатите. Само че братята хамериканци са чували само за една арменка и това е Ким Кардашиян. И на това се базира представата им, а като познаваме и вкуса им. Оставяме го без коментар. Та това е цялата история за хубостта на арменките. Въпреки, че нашата Хилда Казасян е доста симпатична, но това е друга бира.
19
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Армения не може да си позволи да вкарва жени от никъде - първо, че е бедна страна с бедно население, второ отвратителните порядъки на местните мъже, трето не особено красивата визия на типичния арменец...Колкото до рускините...Ами при положение, че без проблем биха могли да завъртят главата на почти всеки западняк, от какъв дявол да се "продават" толкова евтино в Армения ?
18
6
 
25
 
! Отговори
Геро преди 7 години
Рускините да не са ти чували с картофи, че ще ги вземат...То ако така ставаше...Истината е, че Армения е една много бедна и изостанала страна, в която дори местните се чудят как да избягат, а какво остава чужди да вкарват. Обикновено в такива случаи се получава като в Индия - коч страна, в която по-бедничките никога няма да си намерят жена
17
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боли *** фара за армения
16
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дивотия, необразованост, абсурдни разбирания. Както и разсъждението в статията....достъпа до ехограф. Освен пола, ехографа показва и малкоформации. Проблемът не е ехо графа или както казва масата видеозона проблемът е в главата на тези хора. Свекървата казала....