Турското образование: Без Ататюрк и Дарвин, с акцент – ислямът

Страната уверено върви към президентска ислямска република
13 фев 2017 09:20,
288
Турското образование: Без Ататюрк и Дарвин, с акцент – ислямът
Снимка: архив Reuters

На фона на плана за увеличаването на властта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, правителство на Турция се опитва да формира бъдещето на страната и извън залите на парламента, пише вестник Politico.

Още по темата

Миналият месец, след като парламентът най-накрая гласува за конституционните промени, които ще създадат президентска система, министерството на образованието публикува нов проект за учебен план за следващата година.

Някои от промените изглеждат безобидни: заедно с Айнщайн и Нютон децата ще изучават и известни турски и мюсюлмански учени. Но светски настроените турци изразиха недоволство заради премахването на часовете за еволюцията и за бащите, основатели на държавата. Те обвиняват правителството в това, че налага своята консервативна-религиозна идеология в образованието.

Профсъюзът на учителите "Егитим Сен", който често критикува правителствената политика, е притеснен от новия проект.

Според него той ще насърчи "религиозното и националистическо" мислене, като се постави акцент върху турското национално съзнание и сунитския ислям.

Междувременно най-голямата опозиционна партия осъди случващото се като опит да се "изтрие" основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк – Министерството на образованието иска да намали часовете за него и за неговия приемник Исмет Иньоню.

От Министерството защитиха промените, посочвайки, че новата програма ще представи турската история "от перспективата на националното и моралното образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Злорадствате защото нито там нито тук ви приемат. Но ще видим кой ще се смее последен когато Ердоган съсипе Турция.
112
9
 
6
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До ТутиТути както ти писах от една страна стана добре, а от къде знаеш пък, че е имало толкова клане и изнасилвания и тн. Това са 500 години. Някои историци твърдят, че е руска пропаганда! не си ли задавате въпроса, че щяхме да изчезнем изцяло. Но, ай кой е виновен за това ако пък да речем, че е имало кланета, НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ???? Никой, не можеш да осъдеш за грешките на еди кой си! Това, че ни смениха имената и забраниха да говорим турски не ме кара да мразя приятелите българи.
111
1
 
8
 
! Отговори
Наско преди 7 години
Няма да допуснем партията на Ердоган у нас-ДОСТ да влезе в българския парламент,ако трябва като българин ще гласувам за ДПС,само ДОСТ да не влиза в парламента.Политиката трябва да се сформира вътре.
110
5
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Стойте си в Турция като толкова ви харесва да ви блъска този по главите.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се разстроиш много ако ти кажа къде съм но ще се въздържа ......Защо да ме разстрои? Всеки има право да потърси най-доброто за себе си. Нямам против да си си намерил мястото. Имах в предвид тези на които са им дадени същите възможности, но не са ги оползотворили.
108
8
 
7
 
! Отговори
Ноне преди 7 години
В България турци няма има мюсюлмани.
107
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това само погледни как Турция се отнася към кюрдите и после ми кажи дали не сме толерантни. ....Турците са имали президент и премиери кюрди. Какво повече от това? А към терористите дори се отнася твърде меко.
106
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 7 години
До ГражданинКой смее да посегне на Ататюрк?Който не му е Брат!
105
1
 
0
 
! Отговори
тути преди 7 години
Ще се разстроиш много ако ти кажа къде съм но ще се въздържа ..
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам на кое ни гледа цял свят. Но ние успяхме да се измъкнем от турците после от Руснаците и в момента сме се устремили към това да стъпим отново на краката си....Така здраво сме стъпили на колене и лакти, че по-здраво няма на къде.
103
9
 
2
 
! Отговори
тути преди 7 години
Освен това само погледни как Турция се отнася към кюрдите и после ми кажи дали не сме толерантни. Едва ли из Европа има повече българи отколкото турци.
102
4
 
7
 
! Отговори
Тути преди 7 години
До 1453Настина съжалявам за "голямата екскурзия" смятам, че това е една огромна грешка. Но не можеш да отречеш, че в сравнение със зверствата който Турската или по скоро Османската държава е причинила на българското население "голямата екскурзия" е просто преекспонирана. Пак казвам съжалявам за това което ви се е случило.
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам на кое казваш "Вашата държава". Но не забравяй, че "Нашата държава" ти е дала възможностите който имаш. ....Тя същите възможности е дала и на теб, ама виж се къде си ти и другите на които са им дадени същите възможности.Има една поговорка: " бог дава ама в кошара не вкарва".Мат'ряла Тути, матр'яла нещо е не както трябва.
100
0
 
9
 
! Отговори
До Нона преди 7 години
За кои турци имаш предвит? Турците от Турция в Германия са отишли през 50 те години, заради ей такова състояние както в България е сега:-) а за турците, които пък живеят в България са отишли и те заради пак България:-):-):-):-):-):-)
99
7
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Лошото е не, че Република Турция върви към Ислямски авторитарен халифат. По-лошото е, че ни дели една граница. Ние на практика ще се озовем гранични с примитивни радикални ислями. Кой позволи това да се случи? Кой смее да посегне на Ататюрк?
98
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция сама плаща образованието на гражданите си, като не чака пари от еврофондове и може да е независима в образователната си политика. Образованието в Турция е напълно безплатно дори и висшето. Няма такси или купуване на учебници, всичко е осигурено от държавата. Нещо немислимо за "напредналата" България.
97
2
 
5
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До тутиТути от една страна много се радвам, че е имало "голяма екскурзия", защото ако бяхме останали там нямаше да успееш в нищо, аз не знам ако бях роден в Турция, дали щях да съм в Мюнхен, ама факт е, че половин Българие е някъде на там и ако не бяхме дошли в Турция асъл тогава щях да бъда някъде из ЕС държавите АКО НЕ БЯХ ДОШЪЛ В ТУРЦИЯ.
96
2
 
5
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До тутиЗдраво на краката стъпили в Европейските държави, понеже в България няма къде да стъпиш:-):-):-)това искаше да кажеш май тути:-):-):-):-):-):-)
95
5
 
6
 
! Отговори
тути преди 7 години
Не знам на кое казваш "Вашата държава". Но не забравяй, че "Нашата държава" ти е дала възможностите който имаш. Ако се беше родил в Анадола щеше да си мечтаеш да имаш дюнерджиница в Мюнхен.
94
4
 
5
 
! Отговори
Ноне преди 7 години
Затова ли има толкова турци в германия и други европейски държави? А и нашите мюсюлмани и тях като гледам не тичат към Турция а право към Германия.