Радев: От евросъюз на ценности - съюз на сметки и пазарлък

Президентът срещу тенденцията за Европа на скорости на Европейския съвет
319
Радев: От евросъюз на ценности - съюз на сметки и пазарлък
Снимка: БТА, архив

"Налице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък". Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел при пристигането си за участие в заседанието на Европейския съвет.

На него ще се обсъждат и сценариите за "Европа на скорости".

Още по темата
Според Радев от тази седмица Европа няма да бъде същата.

"Тук съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единството и солидарността, и да се противопоставя на тенденцията за Европа на две скорости - за формирането на център и периферия", посочи държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му дебатът за бъдещето на Европа по нови механизми, както се предлагат, едва започва.

Предстои да разгледаме Римската декларация, едва сега започва дебатът по Бялата книга на Европейската комисия - ще приключи през декември, когато ще има някакво решение, което всички очакваме. Дотогава трябва да извършим много задълбочен анализ, да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава да има анализ от институциите, но и да стигне до всички граждани. Това е важен дебат, посочи президентът.

Той съобщи, че още на 23 февруари е разговарял по телефона с министър-председателя на Малта (председателстваща Съвета на ЕС - бел. кор.) Джоузеф Мускат.

Изказах категорична подкрепа за Доналд Туск, заяви президентът по повод насрочения за днес избор на нов председател на Европейския съвет и очакванията Туск да бъде преизбран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: брюкселЕСРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
5
 
! Отговори
Хенде,Хох преди 7 години
Хахахаа..от козяк се,събудиха!!!
51
6
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Ако напуснем ЕС отново ще можем да си отворим реакторите на АЕЦ Козлодуй и зимно време няма да просим ток от съседните страни..
50
0
 
1
 
! Отговори
до 89 преди 7 години
Шшш.това виц ли е,глупост ли е..ми малко повече фантазия бе ***!
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това си беше ясно. Ако някой някога си е въобразил, че Европа която винаги е ощетявала България, винаги са смятали народа и за трето качество, магически са ни приели като равни, страшно много се е подвел. Никога нито една европейска страна, няма да приеме България за равна. Къде са ония плазмодий като Плевнелиев и други, да говорят за евро ценностите??Къде е ония *** Паси? И много други продажници, да обяснят какво стана с нашите братя от ЕС?? Защо така ни забиха шута??
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АндрешкоОт разпадането на ЕС,най-голяма полза ще имат гърците,защото няма да има на кого да връщат заемите и пак ще си играят сиртакито...Гърците нямат никакви заеми към ЕС, ЕС е политически съюз на европейски държави, ние сме членове вече 10 години ако не знаеш. А не банка която дават заеми.
47
2
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Разширяването на ЕС,по начина по който стана(натиск от САЩ за изолиране на Русия),бе на практика спечелване на количество,при загуба на качество.Сега последствията излизат наяве.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците отдавна се усетиха за "общия световен дом"!Интересно ние кога ще се усетим!?Щото през 2020 год фондовете спират,и след това без пари глей кво стаа!?С тая икономика на световно ниво направо ще побъркаме света!
45
0
 
4
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
От разпадането на ЕС,най-голяма полза ще имат гърците,защото няма да има на кого да връщат заемите и пак ще си играят сиртакито...
44
3
 
4
 
! Отговори
factotum преди 7 години
БГ-EXIT!
43
6
 
1
 
! Отговори
България ЕС преди 7 години
Минимална пенсия България в ЕС - 83 евро.Черна гора - 240 евроСърбия - 220 евроМакедония - 206 евро.
42
5
 
2
 
! Отговори
България е ЕС преди 7 години
Минимална заплата България в ЕС - 484 евро.Черна гора - 760 евроСърбия - 520 евроМакедония - 532 евро.
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вземе е България да издърпа килимчето под Сорос и неговите хранени роби, а останалите интересчиисами ще ги написан. Радев започна да бъде Президент на всички.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЕЛАРУС НАПУСКА ЕВРАЗИЙСКИЯ. ИСКА В ЕВРОПА goliam maitap stava belorus napuska Evraziskia sayuz i idva vav AfroAziatskiat ura......
39
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Ценностите са преходни-променят се и си отиват,интересите са вечни!
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Янукович отказва да подпише указ за асоцииране към ЕС следва преврат организиран от САЩ. Днес Холандия каза НЕ на асоциирането на Украйна в ЕС. Никога няма да станат член на ЕС. Дори и безвизов режим не получиха нещастниците.
37
6
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Слушам и не вярвам на очите си.Български политик,който открито изразява своето мнение,и защитава българските интереси!?Винаги съм вярвал,че не е важно какви са политическите ти убеждения,а дали имаш *** да защитаваш националните интереси.Пожелавам на новия ни Президент никога да не цепи басма комуто и да е.
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парашутиста отново тръгнал да се излага...
35
0
 
2
 
! Отговори
цирк преди 7 години
До Анонимен 56Да ама не ...
34
7
 
1
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Да не си останем само ние в съюза накрая? И... германците.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минимална заплата България - 230 евро.Черна гора (не е член на ЕС) - 300 евроСърбия - 260 евроМакедония - 270 евро.