325 млн. души са носители на хепатита, а малко от тях знаят

СЗО: През 2015 г. от хепатит са умрели 1,34 милиона души
21 апр 2017 20:00, Василия Пейчева
7
325 млн. души са носители на хепатита, а малко от тях знаят
Снимка: Архив, Reuters

Около 325 милиона души са носители на вируса на хепатит В или С, но съвсем малка част от тях го знаят, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от световните информационни агенции. Повечето от тези хора нямат достъп до средствата за диагностициране и затова не могат да се подложат на лечение.

"Вирусът на хепатита сега е смятан за сериозен проблем за общественото здравеопазване, който бързо трябва да бъде решен - заяви генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан. - Ваксини и лекарства срещу хепатит съществуват и СЗО се стреми да ги осигури на всички нуждаещи се."

По данни на СЗО през 2015 г. от хепатит са умрели 1,34 милиона души. Тези смъртни случаи са сравними с данните за смъртността вследствие на туберкулоза и СПИН. Макар свързаните с туберкулоза и СПИН смъртни случаи да намаляват, смъртността вследствие на хепатит продължава да се увеличава - през периода 2000-2014 г. е нараснала с 22 на сто.

През 2015 г. лекари са диагностицирали едва 9 на сто от заразените с хепатит В и 20 на сто от засегнатите от хепатит С. През същата година са се подложили на лечение 8 на сто от заразените с хепатит В (1,7 милиона души) и 7 на сто от засегнатите от хепатит С (1,1 милиона души).

СЗО планира да осигури диагностика и съответното лечение на 80 на сто от носителите на вируса на хепатит В или С до 2030 г., тъй като 96 на сто от смъртните случаи вследствие на хепатит се дължат именно на тези два вируса.

"Свързаните с тези заболявания услуги в здравеопазването стават по-достъпни във все повече страни - увери Готфрид Хирншал от СЗО. - Вече са разработени бързи тестове, които са по-евтини."

/БТА/


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Az sum преди 1 година
#4
Вследствие на което вирусът е отслабен и моята имунна система се е справила сама с вируса, успяла да направи противотела които ще ме пазят доживот от тази инфекция. Аз също не съм инфекциозен и нямам нужда от каквито и да е било лекарства! Планина ми падна от плещите, но все пак това означава че никога няма да мога да даря кръв на никого, дори и на моите деца.
5
0
 
0
 
! Отговори
Az sum преди 1 година
#3
Веднага след прочитането, аз телефонирах на моят Доктор за да ми резервира време за преглед и изследване. След прегледа и лабораторните изследвания той ми се обади по телефона за да ме успокои и ме информира, че аз наистина имам противотела срещу Хепатитос-А, което е много добре, тъй като те ще ме пазят срещу инфекция от този вирус. Той ми обясни че аз съм бил в контакт със някой който е заразен и взима лекарства срещу вируса.
4
0
 
0
 
! Отговори
Az sum преди 1 година
#2
Запознах се и с моята бъдеща съпруга и бъдещето ми изглеждаше розово. Две години по-късно аз дарих кръв в "Блуд мобиле" който беше дошъл в местният мол. Две седмици по-късно аз получих писмо от кръвната банка с което ме известяваха че в моята кръв са намерени противотела за Хепатитос-А, и като резултат кръвта ми е негодна за преливане. Съобщението ме срина, начинът по който беше написано беше, като ли че никой не го интересува нищо за мен и моето състояние!
3
0
 
0
 
! Отговори
Az sum преди 1 година
#1
Аз живея в САЩ от 1990. Преди да емигрирам аз бях задължен да ме тестват за всякакви болести, вируси и бактерии, а също и да се ваксинирам за поне 10 болести. Резултатите от всички тестове бяха негативни и визата ми беше дадена. Аз емигрирах веднага и така започна моят нов живот отвъд океана. Сравнително бързо аз си намерих добра работа, но това беше само начало и аз се записах и започнах курсове в ФИУ, залагайки основата на моето бъдещe в образованието.
2
1
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
Откъде знаят броя на заразените???? След като са диагностицирани една 9%. Те ли ги заразяват, че имат толкова точна статистика?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самите хора не знаят, но СЗО знае! Пхахахаха Е да де, имат да продават ваксини хората - бизнеса требе да върви!