Условна присъда за блогър, ловил покемони в... руска църква

Съдът призна Соколовски за виновен в религиозна омраза
11 май 2017 17:15, Елка Василева
31
Условна присъда за блогър, ловил покемони в... руска църква
Руслан Соколовски. Снимка: Reuters

Съд в руския град Екатеринбург постанови условна присъда за блогъра Руслан Соколовски, ловил покемони със смартфон в местна църква, съобщи ТАСС.

След като по време на процеса поиска прошка от вярващите, че е качил видеозапис от действията си в интернет, и изрази съжаление, 22-годишният обвиняем бе осъден на 3,5 години лишаване от свобода условно. Обвинението бе поискало същата присъда, но ефективна.

След експертиза съдът призна Соколовски за виновен в разпалване на религиозна омраза, оскърбление на религиозните чувства на вярващите, незаконно използване на специални технически средства.

Още по темата

Експертите бяха проучили качени от него в интернет клипове като "Идеалният православен брак", "В космоса летях, чеченци не видях", "Самоубийство на мюсюлмани по време на матура" и др. Съдиите разпоредиха блогърът да свали от мрежата всички свои клипове, оскърбяващи чувствата на вярващите, и му забраниха да участва в масови прояви.

В началото на процеса през март младежът пледира невинен и увери, че е разпространил видеозаписа от лов на покемони миналия август "с критична и полемична цел".

На записа се вижда как той "улавя" виртуални създания, включително по време на богослужение, на фона на музикално изпълнение, наподобяващо молитва, изпъстрена с ругатни. Соколовски избрал за целта катедралата в Екатеринбург, изградена на мястото, където се предполага, че през 1918 г. са били разстреляни последният руски цар Николай Втори и семейството му.

По-рано Франс прес откри в случая сходство с делото срещу пънк групата "Пуси райът", чиито две певици бяха осъдени през 2012 г. на по две години затвор за "пънк молитва" срещу президента Путин, изпята в катедралата "Христос Спасител" в Москва.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
атеист преди 6 години
***, по-***, най-***, руски православен, руски съдия :) а, накрая - български коментатори на руското малоумие
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки достатъчно *** да се занимава с тия глупости си е за сериозно превъзпитание.
26
2
 
5
 
! Отговори
да преди 6 години
Голям умник няма що, искам да го видя как ходи да лови покемони в някоя джамия примерно в Саудитска Арабия или дори в Германия. Жив няма да излезе това е сигурно
25
3
 
7
 
! Отговори
Баба Гуси преди 6 години
Малко са му! И 100 тояги да му ударят! На голо!!!Ще лови покемони ааама ха...Я да пита моите семинаристчета какво ловят в храма.
24
4
 
4
 
! Отговори
МАЛКО преди 6 години
са му! Ще лови покемони в някой зандан сега и ще му ги ловят после на него от задния двор! Трябва да се прави ясна разлика между свобода и свободия! Дори в наще пропаднали храмове, където циркулират хомосексуални педофили, има тук таме фиктивни забрани за ползване на мобилни телефони вътре! Директно за гулаг на влака и в Сибир, да си почука камъчета малко и да му дойде акъла в главата! Блогъъъъърррр аууу колко сме модерни - ***, никаквец! Покемоните зад решетките го очакват!!!!!!
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче е факт, че може да си ловиш покемони в която си искаш църква на запад без да те е страх, че ще те тикнат зад решетките. Че тряя да си голямо диване за да ги правиш тия е ясно, ама чак присъди е смешно. А в *** може и да те пребият и пак няма да има присъди. Системата става за смях вече.
22
5
 
11
 
! Отговори
Нека да опита пак преди 6 години
Руската православна църква е институция с голямо влияние в Русия.Ако този блогър мисли, че Русия не е демократична държава можеда отиде в една от най-близките и приятелски държави на САЩ -казва се Саудитска Арабия.Нека да лови покемони в голямата джамия в Мека и след това можеда гледаме в Тубата как му режат главата на площада.
21
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има, защото ще ме обвинят за русофоб, а аз не съм. Даже русофил си падам, ама руснаците се *** с *** си вътрешни политики, скоро може да забранят и да се диша? Абсолютни ***.ана.ри!
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Американците не ги харесвам хич, обаче такива присъди няма в цивилизования свят и не трябва да има. Абсолютна пародия!------------------------------------Какво значение има тук, дали харесваш или не харесваш американците. Въпросът е принципен. За такава простотия могат да те осъдят само в Русия и Ислямска Държава.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците не ги харесвам хич, обаче такива присъди няма в цивилизования свят и не трябва да има. Абсолютна пародия!
18
4
 
11
 
! Отговори
Следващия път... преди 6 години
...Нека опита да лови покемони в синагота в Париж или в Берлин, там ако не го настрелят на място, то не му мърдат поне 3 години за разспространение на расова омраза и отричане на Холокоста.
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16"Тези, които са ги взривявали са хазарски талмудисти, ама откъде един игнорант може да знае."Това го знаят само путинофилски игнорати като теб. А и твоя господ Путин също е взривявал и ако знае, че ако взриви 10-20 църкви в Москва ще му отменят санкциите изобщо няма да се замисли дали ще оскверни някого или нещо и ще ги взриви, както взривяваше блокове със спящи хора по апартаментите през 1999 година.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А това да оскверняваш храмове засяга всички, ...Какво ме засяга мен това? Да го съди там господа чийто храм е "осквернил".
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които до преди 30 години взривяваха църквите днес станаха най-ревностни "християни"---Тези, които са ги взривявали са хазарски талмудисти, ама откъде един игнорант може да знае.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които до преди 30 години взривяваха църквите днес станаха най-ревностни "християни"
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо абсурдно няма в това. Личните и семейните работи на всеки са предимно негова си работа. А това да оскверняваш храмове засяга всички, защото държава която толерира светотатството, ще бъде унищожена по Божията воля.
12
0
 
0
 
! Отговори
anti преди 6 години
А,Радонов какво изминджи по въпроса??
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да беше отишъл да ги "лови" в саудитска джамия.
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В руския свят - средновековни нрави
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страна на абсурдите. Там спокойно можеш да пребиеш жената и детето, защото домашното насилие е декриминализиране поради огромните си мащаби, но не можеш да си играеш на смартфона в църква.