Закон за майонезата, знамето... Защо Белгия е различна?

Петте неща, с които страната е единствена в света
21 юли 2017 18:13, Василия Пейчева
0
Закон за майонезата, знамето... Защо Белгия е различна?
Снимка: Архив, БТА

Белгия отбелязва днес националния си празник - 186 години от полагането на клетва от крал Леополд Сакс-Кобург - първия държавен глава след революцията от 1830 година.

Това дава повод на местни медии да откроят пет неща, по които Белгия не е като останалите, пише БТА.

На първо място е отбелязано допуснатото разминаване между вида на националния трибагреник в наши дни (черно-жълто-червено) и описанието му в конституцията (червено-жълто-черно). Специалисти поясняват, че настоящият вид на знамето е определен в конституционни промени, които са приети по-късно и не са отбелязани в оригинала на основния закон.

Белгия е отличена като единствената страна, чийто бъдещ премиер пее грешен химн. През 2007 г. Ив Льотерм, който по-късно ще стане министър-председател до счупилата с продължителността си рекордите на Гинес политическа криза от 2010-2011 г., изпада в неудобно положение.

В катедралата на Брюксел навръх националния празник журналист го кара да запее белгийския химн, а Льотерм запява Марсилезата (химна на Франция).

Освен в Белгия, никъде на света няма страна със закон за майонезата.

Законът провъзгласява стандарт, по който сосът трябва да съдържа 80 на сто мазнини и 7.5 на сто жълтък. Неотдавна производители призоваха за промяна на закона, защото все повече хора искали да си купуват "лека" майонеза.

Белгийските войници са единствените, получили разрешение да маршируват на британска земя с въоръжението си. Това разрешение е предоставено от британския крал Джордж Пети заради приноса на Белгия в Първата световна война.

На пето място е това, че притежателите на белгийска шофьорска книжка единствени на света имат правото да управляват автомобил в Китай, без да полагат допълнителен изпит. Правото е залегнало в двустранна спогодба с Пекин в края на миналия век.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари