Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим

Текстът беше одобрен от Общото събрание на ООН
Обновена: 21 дек 2017 20:46 | 21 дек 2017 20:44,
211
Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим
Снимка: БТА

Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции.

Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". Сред държавите, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА.

Още по темата

Асошиейтед прес определя резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа "за". Прави впечатления и големият брой въздържали се, отбелязва АП.

Aмериканският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви, че организацията не може да очаква САЩ „да си плащат за привилегията да не бъдат уважавани“.

Хейли отбеляза, че от страната ѝ се иска да „плаща повече отколкото която и да е друга държава“, срещу което получава тази „съмнителна разлика“ между вложено и получено.

Изданието цитира още от думите на американския постоянен представител, според които „ние имаме задължение да искаме повече от нашите инвестиции. И ако нашите инвестиции се провалят, имаме задължени да вложим парите си по по-продуктивни начини“.

Хейли продължи протеста си срещу взетото решение, като отбеляза, че „САЩ ще запомнят този ден, в който бяхме атакувани в Общото събрание защото упражняваме правата си на суверенна нация“.

„Ще си го спомним, когато отново бъдем призовани да дадем най-голямата вноска в бюджета на организацията,“ продължи Хейли и завърши с думите: „Ще си го спомним, когато толкова много страни дойдат при нас, какъвто навик имат, за да искат от нас да плащаме повече и използваме влиянието си в тяхна полза“.

Говорител на подкрепяния от Запада палестински президент Махмуд Абас приветства днешното гласуване в ООН.

"Гласуването е победа за Палестина", заяви президентският говорител Набил Абу Рудейна. "Ще продължим усилията си в ООН и на всички международни форуми за слагане край на тази окупация и създаване на наша палестинска държава със столица Източен Ерусалим", добави той.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ - ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

Въпросът за статута на Ерусалим - град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма - е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава - ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
12
 
! Отговори
бг преди 6 години
Някои бок.луци тука си мислят че жълто-оранжевия кре.тен е Месията.
85
17
 
3
 
! Отговори
R.I.P. преди 6 години
Сега като обслужихме руско-турския интерес гласувайки ЗА , ще видим падане на визите за САЩ през крив макарон , останахме си една загубена Задунайска губерния или *** , вие изберете !
84
8
 
5
 
! Отговори
Руми преди 6 години
Ами Месията е Исус Христос! И когато Той се върне(от небето) и спаси евреите от такива като Ердоган те(евреите) ще Го припознаят за Месия. Четете Библията. Там всичко пише. За какво иначе са я превели Кирил и Методий. Изобщо християнството в какво се състои: в ядене и пиене на празници? Не трябва ли да четеш Библията?
83
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Слаба пиеса на световната псевдо сцена.
82
16
 
5
 
! Отговори
гаф преди 6 години
Защо мълчите , че България пак се оака , като гласува ЗА т.е. против американците , пълни руски маши ! Чехия , Унгария , Полша , Румъния, Латвия и Хърватско са гласували въздържал се и това е умната позиция . Не може да ходиш в Израел да правиш съвместни заседания на кабинетите , да се целуваш Натеняху и да гласуваш против Йерусалим да остане столица на Израел ! По -голяма помярщина не може да има и това предателство няма да остане ненаказано , повярвайте ми !
81
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреите са били изритани от територията им преди хиляди години защото са племе безподобно - след това са били изритани и от Месопотамия поради същата причина и пак ще бъдат изритани от Израел - въпрос на време е. Руми, говориш глупости - чети и се информирай повече защото когато го направиш няма да се налага да драскаш тук - тогава няма да има смисъл а до тогава ти повтарям, чети!
80
2
 
9
 
! Отговори
бг преди 6 години
Ортодоксалните евреи казват че Господ ги е изгонил от Йерусалим преди две хиляди години и няма да е техен град докато не се върне Месията. След като се върне Месията, Йерусалим отново ще стане техен град ,а и на всички останали народи- с други думи- столица на света.......жълто-оранжевият *** Тръмп и джипсито Ники Хейли не са Месии,за съжаление на някои болномозъчни изр.оди,които мислят че хората са богове.
79
8
 
4
 
! Отговори
Руми преди 6 години
Защо така когато ни тупат по рамото, че сме спасили от смърт българските евреи по време на 2 та световна война ни е много гот, а сега изведнъж се оказа, че мразим евреите. Ами Исус Христос е евреин. И сега не е Коледа, а Рождество Христово. Или от суетене какво ще ядене забравихме какво празнуваме.
78
8
 
2
 
! Отговори
Руми преди 6 години
Исус няма да спаси само 144000 евреи, а ще спаси тези, които са определени. А ти се моли ти да бъдеш спасен така че хора, покайвайте се от греховете си, защото Господ идва скоро да съди света.
77
3
 
12
 
! Отговори
как са го допуснали? преди 6 години
Aмериканският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви, че организацията не може да очаква САЩ да си плащат за привилегията да не бъдат уважавани.леееле колко са нагли! и ББ никога не може да ги стигне!
76
0
 
8
 
! Отговори
Анализирай това преди 6 години
Хейли отбеляза, че от страната ѝ се иска да плаща повече отколкото която и да е друга държава, срещу което получава тази съмнителна разлика между вложено и получено.нещо доларите са малко или вече разплащанията са в юани?!
75
2
 
5
 
! Отговори
EM преди 6 години
Нано космическите спътници? Я пак? Я разясни тук за какво драскаш, че май не си в час както и с останалото - юдеите не водят в нищо и никога не са водили в нищо. Всичко което имат е финансирано и купено от дугаде..... това ясно ли ти е или по скоро не?
74
2
 
14
 
! Отговори
Кьорфишеци преди 6 години
как се прави ли?заглавие:Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на ЕрусалимНЕ Е опомето ИЗОБЩО че става дума за САЩ :) ние обаче си знаем!И веднага две димни завеси:1.Предизвикателство ли е Русия за европейската сигурност?2.В съветската ЧК: Ръкавици от човешка кожа, свалени от живи хора!Е-е-е новинарите ! плоски сте като лопата за сняг!
73
6
 
5
 
! Отговори
Wind преди 6 години
Твърдо подкрепям решението ни да гласуваме "За", както и нормалните държави в Европа, но тук гледам един *** "Турчин", където много на сериозно се е взел каква голяма държава са станали. Малко да си осмириш амбициите мой човек, че този вашия султан Ердоган много мяза на един Адолф Хитлер. Всички знаем с мустакатите какво им готви историята, за жалост обикновено повличат собствените си народи към отвъдното!
72
6
 
3
 
! Отговори
ЕМ преди 6 години
До Адолф Айхман - Знаеш ли колко му е еня на Израел за шмоновските резолюции. Те си лаят, а Израел днес е водещ във високите технологии, водните ресурси, безпилотните самолети, нано космическите спътници, ракетна техника, микропроцесори, селско стопанство, медицина... Същия шмоон ползва Израелски спътници за изследване на климата...
71
3
 
3
 
! Отговори
ЕМ преди 6 години
До Турчин 33 Та кравари казваш... А ти рупай, рупай зелена тревица. Се ш`съ намери някой да тъ издуи...
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И после да не се оплаквате от братята мюсюлмени та вие си ги подкрепяте
69
3
 
7
 
! Отговори
До Руми преди 6 години
Не разбираш Библията явно - там е написано, че когато целия свят се опълчи срещу наглостта на евреите и те са притиснати в ъгъл, Исус ще се върне за да ги спаси ако те го признаят, но ако продължават с рогата напред ще се направи на разсеян.... не си измисляй врели некипели ;)
68
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червенотиквениците продължават по инерция да си изливат омразата към Израел и да подкрепят палестинците както подкрепяха на времето терориста Ясер Арафат
67
17
 
6
 
! Отговори
Руми преди 6 години
Ерусалим винаги ще бъде наИзраел, това е градът на Давид . Защото това е градът на Великият Цар, Който ще дойде да царува в Ерусалим и този цар е Исус Христос. Както разбирате, той няма нищо общо с мюсюлманите, а с евреите и християните. В Библията е записано, че т.н. Второ пришествие на Исус Христос ще бъде в момент, когато целият свят ще е против Израел. И Бог ще слезе от небето и с краката си ще разцепи хълма Сион и с огъня от устата Си ще убие враговете на Израел.Така че жалко за ООН