След смъртта на Ватанабе – британец е най-възрастният човек на Земята

Боб Уейтън е на 111 години
Обновена: 28 фев 2020 09:01 | 27 фев 2020 21:30, Нели Христова
21
След смъртта на Ватанабе  – британец е най-възрастният човек на Земята
Снимка: BBC

Преди два дни почина най-възрастният човек на Земята – японецът Читецу Ватанабе. Той бе на 112 години, като само след няколко дни щеше да навърши 113. Мястото му в рекордите на "Гинес“ обаче бързо бе заето.

Новият най-възрастен човек на Земята този път е британец. Това е 111-годишният Боб Уейтън, който живее в Хемпшир.

"Не съм доволен от това, тъй като означава, че някой друг е умрял. Не е нещо, към което съм се стремял или съм искал, но просто се случи“, казва Уейтън пред Independent.

"Аз съм просто обикновен човек, на когото се случи така, че живя прекалено дълго", споделя още британецът.

Ватанабе почина няколко дни след като получи наградата си от "Гинес“. Той бе посветил 112-годишният си живот на това постоянно да се усмихва. Титлата му сега отиде при британеца, роден в Хъл на 29 март 1908 година. Боб е живял по време на управлението на 5 монарха и 25 министър-председателя и две световни войни. Намира живота си през тези 111 години за невероятен.

"Може да го намирате за невероятно, но това е просто нещо от живота“, казва още Уейтън. Някога той е работил като учител по английски в Тайван и дешифрира разговори на японските военни в Канада през Втората световна война. След това се връща във Великобритания заедно с жена си, Агнес, с която сключват брак в Хонконг през 1937 г.

"Бях дете, когато избухна Първата световна война. Само на шест години. Помня как се криехме под стълбите с майка ми, братята и сестрите ми и баб ми. Чувахме как бомбите избухват, приближавайки се все повече и повече до нас. За щастие, не ни удариха", разказва Боб. Той споделя, че е карал малария, имал е няколко операции, включително и за смяна на тазобедрената става преди години, но всички те минали леко.

Въпреки че работи като учител, Боб е инженер: "Да създавам неща, това е в природата ми. Също така обичам да пиша. Създавам малки вятърни мелници и ги продавам, но не вземам парите за себе си. Всичко дарявам на благотворителност.

Като дълголетник, Боб получава картички за рождения си ден от самата кралица Елизабет II.  Преди няколко години той моли пощата да спре да му ги доставя, тъй като не иска да има голяма колекция в дома си. Въпреки това приема една през 2017 година, само защото е единствената картичка, която е получил от кралицата, на която тя се усмихва.

"Понякога гледам картичките и си казвам, леле, толкова ли съм стар", споделя Боб.

Следващият месец Боб Уейтън ще стане на 112 години. Разбира се, най-честият въпрос, който му задават е, каква е тайната му за дълголетието. Той е категоричен, че няма и идея.

"Наистина не знам. Едниственото, което знам е, че избягвам да умра", казва дълголетникът в интервю за BBC преди една година.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие в този сайт правите ли разлика между човек и мъж. Като превеждате буквално, поне редактирайте малко. Защото най-възрастният човек в момента е на 117 и е жена.
16
0
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Само аз ли виждам че човекът от снимката е на 7 години?
15
0
 
5
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Няма да забравя , преди години, Един умиращ дядо от Уелс . Човека си поръчал специално на надгробната му плоча да се изпише : цял живот пуших и поех уиски, не мислете глупости живейте си живота!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми точно това щях да питам и аз :). Тия в тоя сайт май не смятат жените за хора хаха. Най-възрастната жена в момента е на 117 години. Да вземат да проверят с Гугъл или Уикипедия. Що за идиотия!
13
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Със сигурност единственото нещо за което се е ядоствал ,е че има много зависливи *** които обитават планетата земя!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младо момче. Браво! Още толкоз да живее.
11
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали беше японка станала най-възрастният човек, или вие не смятате жените за хора? доста сексистко от ваша страна
10
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 7ФАЛШИВИЯ КИМ ЩОТО РЕАЛНИЯ УМРЯ ОТ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ ПРЕЗ 2014-ТА ГОДИНА СЕГА ТОВА Е ЕДНО МЛАДО И НЕХАРИЗНАТИЧНО ПОДОБИЕ НА ЛИДЕРА КИМ!ФАЛШИВИЯ ПУТИН СЪЩО СЪС ЗЕЛЕНИТЕ ОЧИ ЩОТО РЕАЛНИЯ СИНЕОК ПУТИН УМРЯ ОТ РАК ПРЕЗ 2007-*** ГОДИНА ОБЯВЕНО ОТ ЛЮДМИЛА ПУТИНА!
9
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За колко време ?
8
8
 
3
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Няма да е за дълго. Сега като го хване оня вирус и готово.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано надживее Ким, Путин и Асад !
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моя пра дядо също беше роден 1908-***, но почина на 97 години, а няколко дни преди да умре вече беше на легло и ми каза, като бях седнал до него на леглото: "Бориславе, наживях се! Мноого годинииии."
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добра ,спокойна реч,джентълмен,в пет чай. По нашенски,ни ти врека,ни ти крека.Нито пари иска,нито си му длъженда го дондуркаш цял живот. Правилатав човешки вид,дава дивиденти.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така като го гледам ще направи 115 поне. След месец прави 112.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за 1 Аз даже и 90 не му давам на тази снимка...80! Дай Боже всеки му!
2
7
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯ МЪЖ НА ЗЕМЯТА! НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯ ЧОВЕК Е НА 117 ГОДИНИ КАНЕ ТАНАКА ОЩЕ Е ЖИВА!
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баххти дядката...на 111 години на снимката а мяза на 90 годишен.Браво!