Ръст на горските пожари в амазонската джунгла в Бразилия

Екоактивисти обвиняват президента, насърчавал унищожаването на гората
3 авг 2020 08:10, Елка Василева
3
Ръст на горските пожари в амазонската джунгла в Бразилия
Снимка: архив, БГНЕС

Пожарите в амазонската джунгла в Бразилия са се увеличи като брой с 28% през юли спрямо същия месец на миналата година. Това показватофициални данни, цитирани от агенция Ройтерс.

Екозащитници предупреждават, че нарастването на броя на пожарите през последната седмица може да е сигнал за повторение на миналогодишното унищожение на най-голямата в света тропическа гора.

Бразилската агенция за космически изследвания Инпе е регистрирала 6803 пожара в Амазония миналия месец спрямо 5318 през юли 2019 г. През миналогодишния пик през август бяха регистрирани 30 900 пожара, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата

Над 1000 пожара са регистрирани на 30 юли, което е най-високият дневен брой от 2005 г. досега, отбелязва бразилският клон на Грийнпийс.

Екоактивистите обвиняват десния президент Жаир Болсонаро, че със своята визия за икономическо развитие на региона насърчава нелегалните секачи, миньори и спекуланти със земи да унищожават гората.

Болсонаро защитава своите планове за развиване на минно дело и земеделие в защитените резервати като начин за извеждане на региона от бедността.

Тази година президентът разпореди разполагане от май до ноември на армията за борба с горските пожари и обезлесяването. Той забрани паленето на огън в района за период от 120 дни.

Бразилия въведе подобна временна политика през 2019 г., но едва след като горските пожари в Амазония провокираха протести по целия свят.

Мат Финър, който ръководи проект за проследяване на пожарите, каза, че повечето големи пожари са станали в неотдавна обезлесени райони. Показател за това са високите нива на аерозоли в дима, което сочи за големи количества горяща биомаса.

В повечето случаи престъпници извличат ценния дървен материал от джунглата, преди да предизвикат пожар на терена, за да увеличат стойността му за земеделие и скотовъдство.

Обезлесяването достигна 11-годишен рекорд през 2019 г. и скочи с още 25 процента през първата половина на 2020 г.

 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е престъпление срещу човечеството, тази екосистема никога няма да се възстанови. Горите и джунглите се горят, океаните се заливат с нефт и пластмаса... Човекът буквално реже клона, на който седи. И когато един ден се окажем в гореща пустиня обкръжена от мазутни океани ще можем да обвиним само себе си.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
амазонската джунгла ще се превърне в пустиня след време,навремето арабския полуостров и северна африка са били гористи месности,но глупоста и алчноста на хората са ги превърноли в пустини
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако напишете "селва", всеки ще разбере,
че става дума именно за амазонската джунгла.