Седем са вече жертвите на терористичната атака в Нова Зеландия

Трима от тях са в критично състояние
4 сеп 2021 08:32, Петя Славова
27
Седем са вече жертвите на терористичната атака в Нова Зеландия
Снимка: БГНЕС

Броят на ранените при терористичната атака в супермаркет в новозеландския град Оукланд нарасна до седем души, трима от които в критично състояние. Това съобщи в събота премиерът на Нова Зеландия г-жа Джасинда Ардерн по време на онлайн брифинг за журналисти. "Седем души бяха ранени, трима са в критично състояние в болницата. Останалите са преминали лечение и сега се възстановяват вкъщи", каза тя. По -рано беше съобщено за шестима ранени, предаде БГНЕС.

Нападението бе извършено в петък, пристигналите на място служители на реда откриха огън по нападателя. Той почина на място. По-късно Ардърн заяви, че атаката е терористичен акт.

Още по темата

Извършителят е 22-годишен гражданин на Шри Ланка, който пристигнал в Нова Зеландия през 2011 г. и попаднал в полезрението на новозеландската полиция пет години по-късно заради публикуване на екстремистки изявления във Facebook.

През 2018 г. мъжът беше арестуван на международното летище в Окланд заради опит да влезе в Сирия, а по-късно, в нарушение на условията за гаранция, се сдоби с нож и нападна персонала на поправителното учреждение.

Ардърн каза още, че терористът е бил освободен от затвора през юли тази година, след като излежал тригодишна присъда за опит за въоръжено нападение срещу служители на реда. В същото време над него било установено денонощно наблюдение, съгласувано лично от премиерката.

"В края на юли ми беше предоставена информация по този случай, а на 9 август обсъдихме варианти за действие, за да намалим риска, който този човек представлява за обществото. Използвахме всички налични инструменти, всички законови средства", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 2 години
Алах се нуждае от жертвите които му принасяме всеки ден, без тях той е мъртъв, злото живее в нас и чрез нас прокълнатите от мемет.!.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белият гражданин, на БГ, ако отиде там, ще го върнат още от летището, но доказаният престъпник, се разхожда свободно. Да ви имам демокрацията фалшива.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече чета такива новини и коментарите под тях, толкова повече започвам да харесвам израелците. Няма плюшени мечета, преговори, галене по главата и празнословие. Знаят им номерата и ги лекуват подобаващо, заобиколени са от половин милиард араби, а ония не смеят да гъкнат.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ислямистите са и в този форум, само прочетете коментарите...
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американци и руснаци трябва да пуснат водородни бомби над всички мюсюлмански държави. Ще минат хиляди години, природата ще се възстанови и ще се създаде цивилизован живот там. В момента е невъзможно. Където има ислям, няма нищо нормално. Ислямът като философия представлява пълно отрицание на всичко нормално. Целият свят ще благодари на САЩ и на Русия, ако освободят света от исляма.
15
1
 
18
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
То и било въпрос на време да направи някоя глупост и вместо да са го наблюдавали да го бяха гръмнали направо. На това ли да ги уча Следващият път не наблюдавайте, а действайте докато не е станало късно отново
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сами са си виновни, като се правят на добрички с ислямистите
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нова Зеландия е прекрасна държава, но по неясни за мен причини приемат всякакви с по тъмна кожа! Ако отиде бял в Нова Зеландия веднага ще го върнат, а в същото време приемат грозноватии същества
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ходжите ,първо на това ги учат.Навсякъде им казват ,че горе ги чакат девици и те ще са в благодатен транс.Само трябва да се гръмнат, или да гръмнат,за да заслужат тези усещания.
11
1
 
31
 
! Отговори
бай Х преди 2 години
Вместо да го наблюдават сума ти време , не можаха ли да го хванат за ушенцата , на самолета и право в Шри Ланка ?!
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния мюсюлмански фанатик, отишъл да убие няколко души в името на Исляма и Мохамед. Тази религия си има сериозни проблеми. Кога ходжите в Мека, ще вземат мерки ?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи,да ме наблюдава минпреда,с години.Не може ли да ми даде блага службичка и аз ,сам ще си се наблюдавам.Ще му доставям периодично данни за себе си. Един път в годината ,ще пиинем по едно кафе, ще му кажа, от какво съм доволен и от какво имам нужда.Къде бърка с непохватните си действия.Ще оставя препоръки и т. н.
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слаби служби на всякъде. Като намерите радикал ... пускате баретите... премахвате го вечер. Пишете го неизвестен извършител и край на сагата. Мен като ме убие ... ква файда после ,че сте го застреляли пак?Действайте по бързо и по точно. Никой няма да ви се разсърди. Премахвайте ги превантивно.
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде спрете се!Най цивилизованото място на света под терористична атака? При население по малко от това на държавата ни, са направо най подходящия таргет за подаване на послания с терористични атаки.Ингилизите са направо майстори на пропагандата, медиите транслират като свтовна новина, Британската общност треперят, а допуска до Зенландията по море и въздух, странно защо, е проходен двор. При около 5 мил, се познават поименно.С две думи МИ ? са в дъното на играта.
6
7
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
После пак ми обяснявайте колко умни били тия, дето търчат да се ваксинират и колко им било съвършено обществото и институциите.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
огън по нападателя. Той почина на място. ----///----- Докога ще използвате думата "почина" не по предназначение?
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толерантност моля, бил под наблюдение от 2016г и какво? Хахаха, резултат нула.
3
1
 
33
 
! Отговори
Унгарски кръстоносец преди 2 години
Докога ще търпим първобитните *** от Изток да ни колят като овце?
2
3
 
25
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Поредното доказателство за импотентността на "демократичната система". Били го наблюдавали от 2016 и така, както го наблюдавали, взел, че наръгал 6-7 човека. После го гръмнали, за да не се обяснява как са го наблюдавали....Очевидно демотрацията вече се е изродила в слободия и оттук пълно липса на елементарен контрол, който веднага се заклеймява като удар върху демокрацията...Лошото е, че това е причината за липса на защита от недемократичните общества...
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Xopaта строили цивилизации със столетия и идва забулен и руши всичко съградено... За чий са им на американци и руснаци тия атоми тогава ако ли не да ги метнат на 5-6 държавици и да настане вечен мир?!