Тайван: Китай ще е готов за пълномащабна инвазия към 2025 г.

Засили се напрежението между Тайпе и Пекин, който смята острова за своя територия
6 окт 2021 22:34, Елка Василева
26
Тайван: Китай ще е готов за пълномащабна инвазия към 2025 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Военното напрежение с Китай е в най-сериозен момент за последните над 40 години, заяви тайванският министър на отбраната, след като през изминалите дни рекорден брой китайски бойни самолети преминаха през зоната за противовъздушна отбрана на острова, предаде Ройтерс.

Напрежението се засили между Тайпе и Пекин, който смята острова за своя територия.

За четири дни от миналия петък Тайван съобщи за преминаването на близо 150 китайски самолета.

Пред депутатите тайванският министър на отбраната Чиу Куо Чен заяви, че ситуацията е „най-сериозна“ за последните над 40 години, откакто той е част от армията.

Той говори пред парламентарна комисия, която обсъжда специални военни разходи от 8,6 млрд. долара за оръжия местно производство, сред тях ракети и бойни кораби.

Китай е заявявал, че Тайван може да бъде превзет със сила, ако е необходимо, а Тайпе посочва, че ще защити свободата и демокрацията си.

Според Чиу Китай вече има способността да нападне Тайван и ще е готов за пълномащабна инвазия към 2025 г., предаде БНР.

Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи междувременно, че е разговарял с китайския си колега Си Цзинпин за Тайван и са се споразумели да спазват „Тайванското споразумение“.

Байдън явно говори за дългогодишната политика на Вашингтон, според която той официално признава Пекин, а не Тайпе, и Закона за отношенията с Тайван, която ясно посочва, че американското решение за дипломатически отношения с Пекин вместо с Тайван е взето заради очакването, че бъдещето на острова ще бъде решено по мирен път.

След коментара на Байдън Тайван е получил разяснения, че американската политика спрямо него не е променена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24 реалнафантазияВ момента Китай са икономика номер едно в света. Даже и компа на койти пишеш е произведен там.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна са създали, запада ги е пренесъл и се е самозабравил още тогава като считал за свои и ги използвал по най животинският начин. А чети :"The Four Great Inventions of Ancient China" refers to paper, gunpowder, printing, and the compass.. The idea of the Four Great Inventions was first put forward by British sinologist Dr. Joseph Needham (1900-1995)Без тия неща флота щеше да е рибарски лодки, повечето щяха да са необразовани и никой нямаше да колонизира и да стреля
17
7
 
0
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Ако се научат да създават нова наука, нещо ново, нещо фундаментално, а не да копират, то тогава никой няма да може да спре Китай. Запомнете. :)
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 тая опорка за Сибир я повтаряте от времето на Елцин. Обаче става съвсем друго. Например почти 750 000 китайци живеят в Ню Йорк, 630 000 в Торонто, 530 000 в Лос Анджелис, 300 000 в Париж, 200 000 в Сао Пауло и 150 000 в Лондон.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19 Откъде пък 2 милиарда бежанци измисли? Сибир е слабонаселен и белоте руснаци там са малцинство.
14
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оттук нататък Китай може да се развива само чрез война и завзимане на нови територии - Тайван. Сибир, Виетнам, Индия, Монголия.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16...моли се да не стане, защото след това два милиарда бежанци ще се юрнат към европата.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен13. Омръзна на всички с тая ПЛАНдемия бе психо. Айде нещо друго измисли. Досадник.
11
2
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
И защо не са ги свалили тези самолети?
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато Запада си играе на ПЛАНдемия, то китайците се готвят за пълномащабна инвазия, и то не само към Тайван, а и към още доста места включително и Австралия! Бил Гейтс и световните кукловоди зад океана, бяха яко преметнати от китайците, и не знам как още не са го схванали, или може би и те са под влияние на Хаванския синдром, без дори да могат да го осъзнаят!?
9
2
 
10
 
! Отговори
179 преди 2 години
Всичко е цирк. Те ако са искали да са го превзели още пред 89 година. Китай е само на печалба като съществува и Тайван. 95 процента от тамошното население е със китайски произход. Тайван има договор и е запознат със западните иновации . 100 процента информацията изтича точно от там в полза на Китай.
8
1
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Крим 2.0
7
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този остров е Китайски от време оно. Тези да не се правят на ощипани невести ами да връщат острова. Китай ако иска за няколко часа ще го окупира. Има оръжието има и армията. Но не са решили все още. Искат по мирен път да го завземат за да няма излишни цивилни жертви.
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 аз също не съм расист обаче всички ей такива троляци като теб бих ги пребил. Пикльовци *** сте. Кланяте се после на брус ли и джеки чан иначе жълтури тва онова, докат някой не ви съдере от бой.
5
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 китай си има договорка с щатите, една държава две системи. Проблемът е че американците носят оръжие там и се опитват да подклаждат конфликт чрез марионетките си.Китайците отдавна имат собствени технологии, не сме 90те години.
4
6
 
24
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
Китай отдавна да са ги превзели, но ако направят тази стъпка отговорът ще е икономически - пълна забрана за използване на всичко с произход САЩ , а 90% от технологиите са от там, пълна забрана на финансовите транзакции, запориране на сметки и т.н.
3
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новия пакт между САЩ, Великобритания и Австралия ще ги защити.
2
24
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайван рано или късно ще бъде отново китайски. По-скоро рано, отколкото късно.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ще реагира ако решат да трепят ? Никой !