Русия атакува Николаев и Одеса, жени и деца се евакуират от "Азовстал"

Руските войски постепенно увеличават интензивността на настъплението си
1 май 2022 16:45, Нели Христова
76
Русия атакува Николаев и Одеса, жени и деца се евакуират от "Азовстал"
Снимка: БГНЕС

Лъч надежда за евакуация от последната украинска крепост в пристанищния град Мариупол – заводът "Азовстал".

В същото време продължава обстрелът на руската армия на юг и изток. Сирени за въздушна тревога звучат в Одеса и Николаев, съобщават от Bulgaria ON AIR.

Конвой от автомобили на ООН и Червения кръст пристигнаха в района на Азовстал в Мариупол за преговори за изтегляне на цивилните, останали блокирани в завода. В часовете на затишие 20 жени и деца са успели да се евакуират. Това е голяма стъпка напред, след като последните опити за евакуация се провалиха.

"Докарахме 20 цивилни на договореното място за среща, които успяхме да спасим изпод развалините. Това са жени и деца. Надяваме се тези хора да отидат на уговорената дестинация, която е Запорожие. Tеритория, контролирана от Украйна. Надяваме се, че този процес ще бъде допълнително удължен и успешно ще евакуираме всички цивилни", заяви зам.-командирът на пол "Азов" Святослав Паламар.  

Съпруги на последните военни, намиращи се в Азовстал призоваха за евакуация и на техните съпрузи. Те настояват мъжете им да бъдат включени в списъците заедно с цивилните, като се даде предимство на ранените военни, както да се приберат телата и на загиналите. Нови сателитни снимки на централата показват, че много от сградите са напълно разрушени от руските удари.

Експлозии и в Николаев и Одеса. Задействана е системата за въздушни тревоги.

Според украинското министерство на отбраната руските войски постепенно увеличават интензивността на настъплението си в Източна Украйна. Киев обвини Москва, че насилствено отвежда жители от Харковска област в Руската федерация.

А в разрушения град Чернигов кучето Патрон помага за разминирането на територията. Само през изминалото денонощие то е надушило 262 взривни устройства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Не Путин е престъпник, а зеленото човече и въоражаващия го запад. Аз като българин, не бих забравил Одеса 2014, когато нацистите азовци горяха живи хора сред тях и българи. Смърт на нациско-бандеровската ***. Напред братушки, изтръгне и изгорете тези плевели.
46
9
 
0
 
! Отговори
Срете войната преди 2 години
Диверсията през Путин може да бъде спряна веднага като САЩ исключат подръжката на нардуерно софтуерните диверсионни комплекси които са навсякъде.. В танкове,Кораби,подводници,централи,влакове,автомобили,камери,телефони,компютри..ЗА един ден може да бъде блокирана цялата индустрия на Руската федерация..НАркоман Путин СРАМ ЗА РУСИЯ И ЗЕМЯТА>> НА СТАРИ ГОДИНИ СТАНА ЗА РЕЗИЛ ..
45
2
 
14
 
! Отговори
до 62 от славянин преди 2 години
Цялото черноморско крайбрежие на окрайна ще падне както падна цялото азовско! ''великата'' ви окрайна след като остане без излаз на море ще се разпадне!
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По данни на Службата на Върховния комисар на ООН за човешките права общо загиналите по време на военните действия в Източна Украйна (Донбас) от 2014 до 2022 година надхвърлят 13 000 души, като от тях цивилните жертви около 3350, а останалите са въоръжени проруски сепаратисти. ..които са използвали цивилни, като щит срещу украинската армия... 11 пъти за 8 години Путин осуетява опити на ООН да провери, какво се случва в Донбас.
43
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почва битката за Одеса. Там ще се реши войната. Ако падне Одеса половината Украйна заминава. Дано да подготвили добре защитата. Молдова трябва да помага, защото тя ще е следващата.
42
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с фейкове..... Тьпи български журналисти
41
1
 
32
 
! Отговори
Евакуирани 80 преди 2 години
Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че от територията на блокирания завод Азовстал в Мариупол са евакуирани 80 цивилни, част от тях са предадени на представители на ООН и Международния комитет на Червения кръст. Поделенията на руските въоръжени сили и народната милиция на Донецката народна република откриха хуманитарен коридор за безопасна евакуация на цивилни и осигуриха режим на тишина".
40
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като прочетете и видите други медии, а не само тези, които лъжат, ще разберете, че има много свидетелства, за това че ВСУ бомбардират жилищата на хората. От това загиват и биват раняван много мирни граждани, включително и деца. Т. нар. защитници на Украйна скриват, че има зелени коридори и лъжат, че ако цивилните се евакуират, ще бъдат убити. Избиват собствените си съграждани, за да могат после да кажат, че руснаците са го направили. Това ако не е престъпление, не зная какво е.
39
3
 
25
 
! Отговори
Дидо няма Украйна преди 2 години
Коя е тази държава.
38
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 53 очевидно сме повече от тъпирите облъчени със западна пропаганда като теб...
37
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До12. Изобщо не са много. Няколко платени путинофила изливат помия и се правят, че вярват на идиотщините си.
36
3
 
48
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Да видим кой е в подземията на завода.Никаква евакуация на военни,само след разследване
35
46
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момнета Путин води война срещу прогреса.И няма да победи!Русия има неограничени природно богатства но няма никакви технологии.Така че войната е предрешена в полза на Европа ,САЩ и Китай!
34
39
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Бомбенето е бомбене, но има неопровежими сателитни данни, че руските вайски се оттеглят от напълно разрушения град. Само Путангенските джуджаци знаят защо.
33
33
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 47 Май си станал жертвено агне на руската дезинформационна мисъл.
32
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що за хора тези от украйна сами заминирали всичко а сега говорят че рус. отминирват рус.сами си си бомбят селата и градовете да не остане на русия нищо.казват че рус бомбят те тека направиха в одеса запалиха хората живи и казаха че самити те се запалиха фашисти рус ще ви види сметката още малко остана
31
50
 
10
 
! Отговори
Anon преди 2 години
(Азовците ще гризнат дървото)- не ще умрат героично биейки се до последния човек и ще станат мартири- и няма да бъдат забравени. От друга страна ссср с тази инвазия бе върнат обратно в 19ти век откъдето всъщност никога не се е развивал напред. Ако се гледат икономически и геополитически последици- Украинците вече спечелиха войната независимо кога и как ще свърши
30
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия евакуира хора от азовстал там украина няма вече да подчератаем все пак.
29
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паламар ще яде паламарката.
28
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азовците ще гризнат дръвцето!