Ердоган срещу Путин: Турският президент настоя Крим да бъде върнат на Украйна

Турция не признава анексията
24 авг 2022 08:10, Нели Христова
142
Ердоган срещу Путин: Турският президент настоя Крим да бъде върнат на Украйна
Снимка: БГНЕС

Крим трябва да бъде върнат на Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание до участниците във 2-та среща на инициативата "Кримска платформа" в Киев, предава специалният пратеник на БТА Нахиде Дениз.

"Ние не признаваме анексирането му от Русия. Това е принципна позиция, която има не само правни, но и морални основания. Връщането на Крим на Украйна е изискване и на международното право. Защитата на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е от решаващо значение не само за регионалната, но и за глобалната сигурност и стабилност", каза Ердоган.

В посланието, което бе цитирано от турската информационна агенция Ихляс хабер ажансъ, Ердоган акцентира и на въпроса за гарантирането на сигурността и благосъстоянието на кримските татари, което се очаква от турска страна.

"Кримските татари са един от коренните народи на Крим. Те са потърпевши от събитията. Гарантирането на тяхната сигурност и благосъстояние е сред приоритетите на Турция. В тази връзка искам да напомня, че Турция очаква колкото се може по-скоро да бъдат освободени и да се завърнат при семействата си заместник-председателят на Националното събрание Нариман Джелал и неговите другари, които бяха задържани във връзка с участието им в първата среща на върха на Кримска платформа", посочва турският президент, подчертавайки, че Турция ще продължи да бъде на страната на украинското правителство и на кримските татари. Както и че ще продължи да полага усилия за решаването на украинската криза.

Ихляс хабер ажансъ обобщава в заглавието към посланието на Ердоган: "Кримско послание от президента Ердоган, което ще вбеси Путин: Крим трябва да бъде върнат на Украйна".

По-рано президентът на Русия заяви, че въпросът за Крим е "приключен завинаги".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
3
 
! Отговори
Али преди 1 година
Крим трябва да е независима това е земя на република .... Това е единственото решение ...
74
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооооо путлеристите сами си останахме в Европа и света и джуджето в Масква! Не само ще върнете Крим, но и репарации на Украйна и Европа ще плащата!
73
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган направи Турция бедна и зависима държава, зависима хем от Запада, хем от Русия, 90 % от бизнесите в Турция не са турски, както и в Бг голяма част също, и ми викате голям държавник, никакъв държавник не е нито той, нито Тиквата , ако ще и по 100 години да управляват двамата негодници
72
5
 
7
 
! Отговори
Поплавски преди 1 година
Ердо,не си държиш вече пръднята,но се слагаш тук там.Вземи си татарите от Крем при теб в Турция и не си ври гагата дето не трябва. Анъдъму!
71
2
 
2
 
! Отговори
пешо преди 1 година
До 46 То това я чакаше Русия и 17-ста година.
70
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
братя турци, Ердоган си заминава догодина за щастие , докара ни в Турция до просешка тояга - работеши хора за по 300 долара в Истанбул да работим по 25 дни в тежки и мизерни условия , неговият край идва , той и Тиквата са най-големите крадци на Балканите
69
2
 
6
 
! Отговори
чичоГочо преди 1 година
С референдум са го взели с референдум ще го дадат. Демократите така казват.
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей ***, какво викате браво на тоз анадолски диктатор, само той от цяла Европа не е наложил санкции на ***, и няма да наложи защото Ердоган е аналноподатлив, хем с европейците и американците и суче ит тях, хем с ***, не е нормално. Затова в държавата му вземат по-ниски пенсии и заплати от България даже
67
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кримските татари са един от коренните народи на Крим през Средновековието. Хиляда години преди тах, коренните народи на Крим са скити и българи.
66
8
 
11
 
! Отговори
L. преди 1 година
Че то Ердоган утре може да каже, че и България му принадлежи.
65
9
 
9
 
! Отговори
Милков преди 1 година
Поздравления ,господин Ердоган !!!
64
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Ердоган.
63
5
 
7
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
То и ние на референдум сме "пожелали" да бъдем "народна република", къде ще ходиш. И много други неща сме си "пожелали", аслед това все охкаме и пъшкаме.
62
7
 
4
 
! Отговори
Sic Semper Tyrannis преди 1 година
Демокрацията побеждава всички тирани! Крим и Анадола са гръцки, елински, свободни земи! Поклонете се всички на богинята на демокрацията, Атина, първа в битката срещу тираните!
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теа двамата са хвани единият удари другия... То комунизмът и сляма си приличат...
60
7
 
2
 
! Отговори
Gargata преди 1 година
Turcite da se iztegljat kam Anadola i da osvobodjat cjaloto Sredizemnomorsko krajbrejie to e na Garcia
59
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До по преден комент. Въпросните запорожки казаци / укри са били под османско иго и също като нас са освободени от Русия от Донските казаци.
58
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган да се изтегли от Кипър и от Сирия.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запорожките казаци биха му написали писъмце на Ердоган относно Крим, ама сега са заети с друго
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55 .Прав си но защо започваш с малка буква първо и второ сложи си лайк на себе си и на съмишлениците си, но за другото си прав.