Християните в Англия и Уелс вече са под 50 процента

Намалява делът на хората, отговорили при преброяването, че са бели
29 ное 2022 20:48, Елка Василева
127
Християните в Англия и Уелс вече са под 50 процента
Снимка: архив, БГНЕС

Две от съставните области на Великобритания - Англия и Уелс, регистрират продължаващ спад в дела на населението си, идентифициращо се като "бяло", а по-малко от половината от хората там се самоопределят като християни, показват най-новите данни от миналогодишното британско преброяване на населението, цитирани от Ройтерс.

Делът на хората в двете области, които са отговорили, че са бели, през 2021 г., е спаднал до 81,7 на сто в сравнение с 86 на сто при предишното преброяване - през 2011 г. Същевременно британците от Англия и Уелс, описали етническата си принадлежност като азиатска, азиатско-британска или азиатско-уелска, са се повишили до 9,3 на сто спрямо 7,5 на сто през 2011 година.

За същия период населението на двете британски области, описващо се като "черни, черни британци, черни уелсци, карибци или африканци", се е увеличило до 4 на сто, при дял от 3,3 на сто отговорили по подобен начин преди десетилетие.

Британската Национална статистическа служба заяви, че промените в етническия състав отразяват "различни модели на остаряване, раждаемост, смъртност и миграция" и вероятно промени в начина, по който хората се самоопределят.

Също така данните сочат, че за периода 2011 г. – 2022 г. е имало особено рязък спад на дела на населението на Англия и Уелс, които се опитват като християни, съответно от 59,3 на сто до 46,2 на сто.

Голямо увеличение също е отбелязал и делът на хората, които не изповядват никоя религия - от 25,2 на сто през 2011 г. до 37,2 на сто през 2021 година.

След християнството (46,2 на сто), втората най-разпространена религия в Англия и Уелс е била ислямът (6,5 на сто, или с 1,6 процентни пункта повече от 2011 г.) следвана от хиндуизма (1,7 на сто), сикхската религия (0,9 на сто) и юдаизма (0,5 на сто).

От хората, които са се определили като "бели", тези, които също е заявили, че са "англичанин, уелсец, шотландец, северноирландец или британец", са намалели до 74,4 на сто през миналата година, докато преди десетилетие са достигали 80,5 на сто.

Сред хората с азиатски етнически произход броят на индийците, пакистанците или бангладешците е нараснал между 2011 и 2021 г., докато делът на хората с китайски произход е останал стабилен. По-малко чернокожи описват себе си като хора с карибско потекло, докато най-много от тях са казали, че имат нигерийски, сомалийски и ганайски произход.

Лондон остава най-етнически разнообразният регион в Англия и Уелс. Едва 36,8 на сто от жителите на столицата се описват като "бели: англичани, уелсци, шотландци, северноирландци или британци", докато през 2011 г. този дял бе 44,9 на сто.

Данните от преброяването на Великобритания не са налични, тъй като правителството на Шотландия отложи преброяването с една година заради пандемията от коронавирус.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ти втълпяват, че си произлязъл от май.му.на е обида за човешкия интелект.
47
2
 
20
 
! Отговори
Спасителят Христос преди 1 година
Християнин е този който вярва, че Исус Христос е Божий син и Го следва.
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да кажем ние,с нашите 10 % индиици и още толкова анадолци.
45
3
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Анонимен Истината е, че човек е създаден от БОГ ! Но интересното е, че БОГ е бил яко на "ТИ" с генното инжинерство !
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може хранител на християнството да напада и убива братски и християнски народ.......... Кой братски и християнски народ? Който се опита да възроди нацизма, и в нац. си доктрина е записал, че Русия е враг?? Войната е свещено дело. Чети Библията - най-издаваната книга за всички времена!
43
22
 
1
 
! Отговори
Dr Abdullah преди 1 година
Християнството не дава смисъл, особено в трибожната православна форма. Според свещените хадиси, в последната война две ще са армиите на Исляма. Едната ще тръгне от изток, а другата от запад. Затова много скоро ще има мюсюлмански общини, в Белгия и Англия първо. Те ще управляват по законите на шериата. Няма лошо и всички англичани избрали да следват правия път се посрещат добре. Ислямът е отворен за всички. Наскоро един инфлуенсър го прие. Няма пречка да се върне човек към единобожието (теухид).
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или човек приема ,че е произлязал от / защо се цензурира, име на животно е / м.а.й,м,у,н,к,и,т,е . Или че е съдаден от Бог . Това е . Не се сещам за някакво средно положение
41
12
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Русия вече е завладяна от таджики, узбеки, казахи, тюркмени, киргизи, азърбейжанци, начело с чеченците. Последните дават ъкъл и на Путин. Аллах акбар.
40
1
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Анонимен 49 О-оооо необразований юроде ......... Менталната ти ограниченост в следствие на недостатъчна образованост ти пречи да възприеме факта, че не само Християнството е религия !
39
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
е,голема работа!...Нали си имат озъбен Принц на Уелс,който съвсем скоро и жъ стани крал?..Какво значенее има етническия состав?..-Все таки става въпрос за Империя,в която "Слънцето никога не залязва"../"Гот,сейф тхе кинг!" /..
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 20-ти век бе атеистичен в историята на света и той донесе повече беди на човечеството, отколкото всички векове преди това взети заедно... Атеизмът е най-лошата религия!
37
2
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Анонимен 40 Ако беше ходил на училище вместо да дърпаш джоинта в парка щеше да схванеш за какво иде реч. Но, издигането на бананите в култ сериозно уврежда мозъчната дейност !
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ: не, класификацията на убийството, кражбата и безброй други като преспъление не е наложено от християнството, а от правната система на Рим.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Християни няма в БълЗа мен лично религиите са манипулация, дали християни, дали мюсюлмани..... :)) Но мюсюлманите и черните са вкарани много повече във филма, видехме "белгийците" мароканци как безчинстват след победа на Мароко над Белгия :))
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 -за Русия ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ В РУСИЯ ИМА 26-27% МУСУЛМАНИ, А НА ПРАКТИКА НАД 30%, ВИЖ В ГЪРЦИЯ Е ДРУГО.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня -ти си тая инжектираната, нали? Каква изненада. Равно ниско представяне по всички точки.
32
2
 
5
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Много е лошо да си атеист със самомнение за някакво уж високо образование, а да не са ти ясни основни истини в живота. Нищо, той животът приземява и те кара да научиш някои простички истини по трудния начин.
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Религията носи морални норми, модели за подражание, обществена съпричастност и тн. Без религия остава едно нищо, всеки сам за себе си, извращения и кухи псевдоценности. Загрейте го, че време не остана.
30
1
 
6
 
! Отговори
Простак анатемосан преди 1 година
Как не видях тия дни един бежанец християнин да дойде на границата ни и да се помоли да го пропуснат ..
29
2
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Как може хранител на християнството данапада и убива братски и християнски народ