Украйна за първи път призна, че е взривила Кримския мост

Коментарът направи зместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар
9 юли 2023 16:42, Нели Христова
127
Украйна за първи път призна, че е взривила Кримския мост
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар направи коментар, който изглежда като най-ясното признание досега, че украинските сили са отговорни за атаката през октомври миналата година на моста, свързващ Русия и окупирания Крим.

Изброявайки 12 украински постижения от началото на пълномащабната инвазия на Русия преди 500 дни, Малиар написа в Telegram:

"Преди 273 дни ние нанесохме първия удар по Кримския мост, за да попречим на руската логистика."

В съобщението на Telegram също се споменава за потъването на крайцера Москва (преди 451 дни) и освобождаването на Змийския остров (преди 373 дни).

Атаката срещу Керченския мост, която прекъсна основните транспортни връзки между континентална Русия и анексирания Кримски полуостров, не само нанесе удар срещу военните усилия на Русия в Украйна, но също така представлява психологически удар за Москва и голяма пропагандна победа за Киев.

Украинските официални лица отпразнуваха експлозията по това време, но не поеха ясно отговорността.

Това се случи ден след като руският лидер Владимир Путин навърши 70 години, а секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов публикува видео на моста в пламъци заедно с видео на Мерилин Монро, която пее "Честит рожден ден, господин президент".

ВМС на въоръжените сили на Украйна пък публикуваха във Facebook "ПВО на Руската федерация, спиш ли?" заедно с видеоклип, показващ участък от пътя на моста, който е напълно разрушен.

CNN се е свързала с въоръжените сили на Украйна за изявление относно поемането на отговорност за експлозията на моста, но все още не е получила отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
1
 
! Отговори
85 преди 10 месеца
Еха! Минуси! Явно сте от кариеристчета в хубави компании ...
81
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 84. Хубаво е като пишеш за РСМ да кежеш и кой им е промил мозъците и е измислил историята им. Това са Русия, БКП, Сърбия и Коминтерна. Вожда Путин заяви, че Кирилицата идва от Македония
80
0
 
13
 
! Отговори
Гз преди 10 месеца
Украинските *** искат нато и ЕС за да може американските концерни да им приватизират ресурсите, майкоооо
79
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слава на Украйна! Русия на дръвника!
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Копейките са много спрели хора. И да децата беше ясно, че по един или друг начин Украйна участва във взривяването на Керченския мост. Кво да признават, то си е за хвалене," - Убиха невинни хора, но знахвлане било...
77
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Днес пак е имало ракетен удар по кримския мост. Руснака е затворил моста и мълчи като пу...
76
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Копейкаджиите са индивиди основно загубили от Прехода и неспособни да изградят умения да се справят в пазарната икономика " - Ако уменията са да стрелям по мутри и да давма пари на един общинар, да притиска друг общинар, да не ми вземат бизнеса, то не знам кво се кефиш на тоя преход ...
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кскео мислите за РСМ кога се е създала йак са й промили мозъците и нашата история тяхна ли е Същото е като с Украйна просто САЩ си избраха Украйна да воюват с Русия трън им е може да ди поискат Аляска между другото когато Аляска е била руска там са ди говорели на техния език изповядвали са си тяхната религия и после аут ще се гивори на английски само релихуята е американска това ли е дрмокрацията за която САЩ говорят
74
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Демек, *** се хвали, че е взривила граждански цели и е убила граждани...Браво, колко демократично - Паси-то ще се разплаче от умиление! Колко сложно е да взривиш мост?! След 1 година ще си признаят и за язовир Каховка! Мачкай Вова тези освирипелиНацисти-ментета на ЗелениятНаркоман!
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя не го е взривила,тя въобще не е знаела какъв ще бъде този мост,който не е бил нейна разработка,тя е имала фаромна връзка за превоз на транспортни средства на МПС спрямо търговския обмен и подписаните договорености за търговия с РСФР,които преди се изпълнявали от всесъюзните държавни железопътни линии,а в последствие намалял транспорт на превоз на дълги разстояния от автотранспорт през тоз пролив за този регион и др. в състава на Укр.Република обособила се как самостоятелна и независима от др.
72
1
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 10 месеца
Украйна, като бъде победена заедно с НАТО, ще признае и че е нацистка държава, и че е избила цивилни и т.н. Ама лошото е, че и ние заедно с Големият брат ще сме ПОБЕДЕНА ДЪРЖАВА, т.е репарации, без армия, откъсване на територии и др. Като ни е толкова акълът, така... Ще станем като Монако, но без милионери...
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вижте какво пуше в уикипедия за Украйна кога се е създала като държава и т.н и това руски територии ли са или не вижте там пише Кой кого какво защитава
70
12
 
4
 
! Отговори
Москва потъна преди 10 месеца
Путин почти остана без фашисти повечето са такива дето едва знаят как се държи автомат.
69
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще признае и за други взривове които приписват на Русия
68
2
 
16
 
! Отговори
Тома преди 10 месеца
После ще си признаят и за язовира
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Замесихте България с некакъв атентат срещу рашките...как не ви е срам поне малко, не знам урки :)))
66
11
 
2
 
! Отговори
г-н Суровикин преди 10 месеца
От "Сергей, за 2 дни ще забием руското байрак над киевската Рада, на четвъртия ще пием водка и щипаме полякинките под полите на полската граница", след 500 дена бой по ушшаанката стигнахме до "Сергей, мой друг, ще ни епппат, та ще кърви. Да се запасяваме с вазелин и водка!! Все за матушка Россиия!"
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще признаете всичко вие партизанчета, но е късно вече за това :)))
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А министъра на отбраната на Украйна дал ли е изявление, че нещо не го виждам напоследък? Стига ми бутали някакви треторазрядни заместници.
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро и за взривяването на язовира ще си признаят .... И как се опитваха да прехвърлят вината на Русия с оная бяла жигула с изрязан траван за да могат да се виждат ясно вътре двата варела с прикрепена към тях с тиксо противопехотна мина и оранжевия кабел водещ към, но недостигащ до руските позиции .... Ахахахаха . Дали изпратиха вече тези "неоспорими" доказателства на съда в Хага че да се посмеят и там ?