Първи присъди в Украйна за смъртните случаи на Майдана

Десетки демонстранти и полицаи загинаха зимата на 2013/2014 г.
Обновена: 19 окт 2023 10:03 | 19 окт 2023 10:03, Елка Василева
49
Първи присъди в Украйна за смъртните случаи на Майдана
Снимка: архив, БГНЕС

Украински съд постанови първите присъди срещу полицаи, участвали във фаталното прострелване на близо 50 демонстранти по време на прозападните протести на Майдана в Киев през 2014 г., предаде ДПА.

Командир от специалните полицейски сили "Беркут" бе осъден на доживотен затвор, съобщиха украински медии. Двама полицаи бяха осъдени на по 15 години затвор.

Тримата мъже бяха осъдени задочно, защото през 2019 г. бяха предадени на проруските сепаратисти при размяна на затворници.

Двама други подсъдими, срещу които бяха повдигнати обвинения във връзка със смъртоносната стрелба, бяха оправдани. Те се върнаха в Киев доброволно.

Решението на съда все още не е влязло в сила.

През зимата на 2013/2014 г., в продължение на близо три месеца, десетки хиляди хора участваха в демонстрации на Майдана в Киев (известен още с официалното си название Площад на Независимостта) срещу проруския президент Виктор Янукович.

Протестите прераснаха в насилие, а държавата отвърна със силови действия - десетки демонстранти и 17 полицаи загинаха.

След като Янукович падна от власт през февруари 2014 г., Русия окупира и анексира черноморския полуостров Крим, припомня ДПА.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
9
 
! Отговори
Интересно... преди 6 месеца
...Броят на загиналите от мирния протест момчета от Беркут е точно известен, те са 17, а загиналите мирни демонстранти са "десетки". Клоунадата продължава.
19
5
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До Фактите/14 "ЦРУ стреля в гръб на протестиращите със снайпери от хотела" - стрелците не са от ЦРУ. Но операцията е планирана и координирана от тях. Стрелците са наемници, рекрутирани и платени за това от министри на Порошенко.
18
6
 
24
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Убийствата на Майдан-а са организирани от ЦРУ със съдействието на министри от кабинета на Порошенко. Това е Факт.
17
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А демонстранти защо не са съдени за убити полицаи ?
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мижав интерес... /15/, в Китай попитаха Путин "Как върви октомврийският контранаступ на Херсонското направление". Руският президент отговори лаконично "Жертви има, резултат за ВСУ няма".
15
22
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
ВИКТОР ЯНУКОВИЧ ИЗДАЛ ЗАПОВЕДТА ДА СЕ ВИКТОР ЯНУКОВИЧ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕДТТА ДА СЕ СТРЕЛЯ ПО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ИСКАЩИ МУ ОСТАВКАТА И НОВИ ИЗБОРИ! ОСТАВКАТА МУ БЕШЕ ПРАВИЛНО ПОИСКАНА ЗА НЕПРЕСТАННО ЛЪГАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО , ЧЕ Е ЗА ЕС А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ СЛУГА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ!
14
8
 
26
 
! Отговори
Фактите преди 6 месеца
ЦРУ стреля в гръб на протестиращите със снайпери от хотела. Беркут бяха от другата страна на площада. Очаквано след първите убийства, извършени от американците, нещата бързо ескалираха. Това са фактите
13
5
 
17
 
! Отговори
Мижав интерес... преди 6 месеца
Контранасупа зацикли,нЕма вести от Зельоньй ФюрЪр,нЕма видео драми и героичен патос с бЕло по нослето, а сената на кравария отказва 100 млрд за Укрия и предпочита да ги даде на еврейската държава... И сега изведнъж - хоп! И се появил укрински съд, ти да видиш... Разбира се инфото е на Дойче ПропагандеН Ейджънси,така че стойността на новината е колкото баба Пена от женския пазар каза,как чула от една съседка,която слушала две бабки на пейката в парка са си говорят,че дЕдо Гошо бил казал...
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Смехории...
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само за времето на контраофанзивата - от 04 юни до сега - ВСУ са загубили над 90 хиляди човека, 557 танка и около 1 900 бронемашини.
10
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Има интервюТе се радваха с истеричен наркомански смях как като изпросят ракети със среден обсег (atacms) щели да взривяват руски аец-ове.Все пак народ който може да избере за национален герой човек който се е забавлявал като е връзвал с бодлива тел одрани малки деца.Така си тествал мъжкото сърце според неговите писания. Интересна личност е Степан Бандера мислех че е най-обикновен садист но всъщност е бил нещо като хомосексуалист-педофил-садист.Един ден комунист на следващият нацист.Украйнец
9
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А за жертвите, изгорени живи по време на майдана фашистката хунта, дошла на власт с преврат скоро ще отговаря. Както и за 8 годишното изтребление по Донбас ще има възмездие.
8
2
 
11
 
! Отговори
Пак преди 6 месеца
Поредните глупости
7
5
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 6 месеца
Дори един човешки материал не може да мине без пропаганда. Какво общо има съдебен процес срещу полицаи, стреляли по демонстранти с окупацията на Крим? Но ние си знаем както Мирча Кришан с неговата краставица. Всичко трябва да завърши с краставицата: "След като Янукович падна от власт през февруари 2014 г., Русия окупира и анексира черноморския полуостров Крим, припомня ДПА."
6
5
 
9
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 6 месеца
да де, ама по-просто би било осъдените укро-полицаи да ги изпратят на фронта (в момента все още само Източен). Там бойците на РФ ще решат въпроса с тях (окончателно), нал тъй
5
5
 
22
 
! Отговори
Има интервю преди 6 месеца
С украйнска снайперистка която открито заяви че е убивала в гръб украйнци които са бягали към Русия. Попитаха я защо, тя каза те са национални предатели и затова. Не беше умна в отговорите си. Но се гордееше с постъпките си. Видеото може да се намери за който търси.
4
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И кво като правиха "Майдан"? 10 години по-късно до къде стигнаха ?Просто замениха едните окови с по-кървави и по-скъпи и направиха няколко милионера милиардери. Винаги когато си мисля че няма по-зле от бг политиците се сещам за украйнските им колеги.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Американска робска колония .Осъдените вероятно нямат нищо общо с престъплението
2
1
 
21
 
! Отговори
ама преди 6 месеца
Как така снайперистите се оказаха руснаци
1
1
 
19
 
! Отговори
Л преди 6 месеца
Там всички граждани са с присъди