Вучич обяви ново увеличение на заплатите и пенсиите догодина

Минималното месечно възнаграждение в Сърбия сега е 667 лева
7 дек 2023 11:16, Петър Бойчев
31
Вучич обяви ново увеличение на заплатите и пенсиите догодина
СНИМКА БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич обяви ново увеличение на заплатите и пенсиите, както и нови инвестиции в сраната, съобщи в. „Политика", предава БТА. „През май, юни или юли можем да направим допълнително повишение (на заплатите и пенсиите), но планираме специално повишение на инвестициите в образованието и младите хора", каза Вучич в интервю за сръбската ТВ Първа, като допълни, че планира увеличение на минималната заплата в Сърбия на 40 000 динара (около 667 лева).

Той отбеляза, че ще „доведе" в Сърбия най-добрите университети, за да не се налага сръбските студенти да учат в чужбина.

„Шейсет и седем на сто от децата си намират работа със заплата от 72 000 динара (1200 лева), след като завършат, трябва да повишим това заплащане, особено за занаятчиите. Трябва допълнително да наградим нашите преподаватели, за да могат да се развиват. Образованието е ключово", допълни Вучич. Той посочи, че през ноември общите инвестиции в Сърбия са възлизали на 4,15 милиарда динара (близо 70 милиона лева) и подчерта, че очаква този рекорд да бъде подобрен и до края на годината да достигне между 4,42 и 4,45 милиарда динара.

„Въпреки трудната година, в която много страни от Европейския съюз са изправени пред рецесия, ние ще отчетем растеж на инвестициите. Днес ние имаме все повече инвестиции от Азия – от Китай, но и от Япония", отбеляза Вучич и допълни, че държавата „живее" от тези инвестиции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
15
 
14
 
! Отговори
Сърбите преди 5 месеца
Вучич, отърви се от Русия е ще е доста по-добре. Смешен си!70 милиона лева инвестиции за месец. В България за първите 9 месеца са 3.3 милиарда евро!!! Средно на месец са по 350 милиона евро на месец. Вади и смятай. После защо минималната ти изостава, съответно средната. БВП и другите показатели. С Русия не става мои човек. Който се е хванал с тях, все е пропаднал. Ние сме типичния пример до 1989г. Вие ни водехте във всичко и пътувахте на Запад. Ние бяхме доста по-назад от Вас. Сега е друго
6
1
 
9
 
! Отговори
Да преди 5 месеца
А те не са в ЕС!!!!
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хвалете ме,уста.Имали повече инвестиции от Китай и Япония!Ха,ха,ха!
4
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сърбия е сателит на русия За това и заплати и пенсии там са по ниски от тези в бг. Щяхме да сме по зле дори от тях Ако не бяхме членове на ЕС .А иначе разликата със сърбия ще продължава да се увеличава в наша полза. До 5 години минималната у нас ще е двойно по висока от сръбската .
3
11
 
12
 
! Отговори
бием ги преди 5 месеца
Сега ги бием по всички показатели. Брутен вътрешен продукт, минимална, средна, чуджестранни инвестиции.
2
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никога сърбите не са били по-добре от нас. Мизерийка си бяха и по времето на соца.
1
6
 
27
 
! Отговори
Бай Петър преди 5 месеца
И какво се оказва? Докато бяхме сателит на руснаците, сърбите бяха в пъти по-добре от нас. Сега като сме част от ЕС, а сърбите и те не знаят с кой са, ние ги изпреварваме стабилно по доходи и инвестиции. Случайност?