Отиде си легендарният японски дизайнер Исей Мияке

Той е преживял атомната бомба над Хирошима
9 авг 2022 18:34, Нели Христова
10
Отиде си легендарният японски дизайнер Исей Мияке
Снимка: БГНЕС

Японският моден дизайнер Исей Мияке, чиято световна кариера продължи повече от половин век, почина на 84-годишна възраст.

Още по темата

Погребението му вече се е състояло, в него са участвали само роднини, в съответствие с желанието му. Исей Мияке е роден в префектура Хирошима и завършва университета по изкуствата Тама в Токио.

По-късно се премества в Париж и учи моден дизайн в областта на висшата мода.

Мияке беше част от вълната млади японски дизайнери, които оставиха своя отпечатък в Париж от средата на 70-те години на миналия век.

Когато е била хвърлена атомната бомба над Хирошима, Мияке е бил на 7 години и е бил на училище. Домът му е бил на 2,5 километра от епицентъра на взрива. Успял да стигне до вкъщи едва на следващия ден и открил, че е обгорена цялата горна част от тялото на майка му.

Четири дни по-късно медиците установили, че самият Мияке е получил възпаление на обвивката на костта /периостит/ и по чудо успели да го спасят. Майка му обаче починала скоро след като той самият оздравял. Много от приятелите на Мияке, от които е получил първите съвети и напътствия в областта на дизайна, са умрели млади вследствие на радиоактивното облъчване.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Не е учудващо преди 1 месец
САЩ и Американските бомби и ядрени оръжия са съсипали и почернили живота на Японеца. Ако не се били американските агресори и терористи щял да бъде здрав и с японският ген могъл да доживее над 100 години.
9
0
 
2
 
! Отговори
Учудващо? преди 1 месец
Японците нали бяха най-големите дълголетници. До 120 години е могъл да си поживее поне още едно 36 години. По японските стандарт млад си е отишъл. Преживял и агресията на САЩ и геноцида. Американците ако бъдат наистина осъдени за престъпленията изобщо някога. Надяват се след време всички свидетели да починат и да се забрави терора и ядрената агресия на САЩ убили цивилни граждани, майки и деца.
8
1
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
ПАРФЮМИТЕ СА МУ МНОГО ХУБАВИ
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ко , сега да плача ли ?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог да го прости бай Исей!
5
6
 
4
 
! Отговори
oтСиднейАавсъралияя преди 1 месец
Остана ни На Сакото Яката
4
1
 
10
 
! Отговори
Ме преди 1 месец
Аз, имам негов парфюм! Невероятен е, жалко че ни напусна!
3
3
 
6
 
! Отговори
КОВИД-Ваксините преди 1 месец
Забавят, но Не Забравят!
2
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
обикновено ни занимават с "проблемите" на джукести силиконки и "мъже" с малкипишки..Тая информация обаче,макар и тъжна,и макар че за пръв път чувам за този човек,май нарушава традицията..
1
4
 
3
 
! Отговори
Неангажиращ въпрос преди 1 месец
На кого ни оставяш, Исей!?