Светът на кино

Или защо задължително трябва да гледаш „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”
26 фев 2008 11:22,
Светът на кино
Кадър от филма. Снимка: София филм фест

За филма на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” знаем отдавна.

Още началото на снимачния му процес ни заведе в Соколица, за да ви разкажем историите на семейството, влюбените, циганина и попа.

След това си говорихме за музиката със композитора на филма – Стефан Вълдобрев.

Сега – няколко дни преди неговата специална премиера на 12-ия Международен София Филм Фест направо потръпваме от нетърпение да го видим.

Затова решихме да ви информираме за най-важното около него. Първо, той е една от най-амбициозните и големи български копродукции – в него участие имат и Германия, Словения и Унгария.

Продуценти на филма са Стефан Китанов, легендарният Карл Баумгартнер (продуцирал филми на Емир Кустурица, Джим Джармуш, Ким Ки Дук, Джани Амелио, Пан Налин и много други), Танасис Каратанос, Даниел Хочевар и Андраш Мухи.

В централните роли фестивалната публика ще види Мики Манойлович (който последно гледахме в “Краят на морето” заедно с Диана Добрева) и изгряващата звезда на немското кино Карло Любек.

От българска страна във филма участват Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека, Стефан Вълдобрев и много други. Оператор на лентата е Емил Христов.

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е създаден по едноименния автобиографичен роман на Илия Троянов, отличен с четири литературни награди в Германия.

Останалите трима сценаристи на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” са Душан Милич (Гуча), Юрий Дачев и самият Стефан Командарев, който открива романа на Троянов през 2000 г. и решава да го превърне във филм.

Сюжетът на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” ни връща в 1976 г. Тогава в малък планински град се ражда Алекс, а в същото време дядо му – местният цар на таблата Бай Дан, печели поредната игра в кафенето на града.

Трийсет години по-късно Бай Дан среща внука си в Германия, където той се възстановя в болница от тежка катастрофа, отнела живота на родителите му и неговата собствена памет.

Разкривайки му тайните на таблата, възрастният човек повежда Алекс в духовно пътуване към миналото, корените на семейството му и майсторството в играта и живота...

Официалната премиера на филма е на 14 март в Зала 1 на НДК в рамките на 12-ия Международен София Филм Фест.

И понеже този филм е една от надеждите на новото българско кино, не ви съветваме да го пропускате за нищо на света...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание