Биг Брадър мина отвъд смъртта. Но всичко е само шоу...

Холандското реалити шоу, в което жена-донор трябваше да избере на кого да дари своя бъбрек, всъщност е било манипулация
2 юни 2007 12:31,
16
Биг Брадър мина отвъд смъртта. Но всичко е само шоу...
Реалити шоуто предизвика остри реакции в страната, а и извън нея. Снимка: ibnlive

Холандското реалити шоу, в което жена-донор трябваше да избере на кого да дари своя бъбрек, всъщност е било манипулация.

Неговата цел е била да се алармира общественото мнение за липсата на донори на органи.

Самата донорка „на края на дните си“ се оказа актриса.

Това беше разкрито от водещия Патрик Лодиерс, когато "Лиза", която твърдеше, че е болна от тумор в мозъка, се готвеше да посочи, обляна в сълзи, болния, на когото решава да дари бъбрека си.

Тримата болни, кандидатстващи за органа, са истински болни пациенти и са приели да участват в предаването, уточни водещият.

"Ние няма да дарим бъбрек. Искахме да привлечем вниманието върху техния живот, проблемите им /на хора, чакащи орган за присаждане/. Тримата кандидати, които участваха в тази режисирана измама, разказваха жестоката реалност на своя истински живот“, подчерта водещият.

Реалити шоуто предизвика остри реакции в страната, а и извън нея.

Стотици журналисти и телевизионни екипи от различни страни по света пътуваха до Холандия, за да присъстват пряко на финала на предаването "Големият спектакъл на донора" по младежкия тв канал BNN, когато трябваше да стане ясно кой е избраният реципиент на бъбрека.

Холандският министър на здравеопазването Аб Клинк го определи като "неуместно, неетично заради състезателния елемент".

"Лиза" трябваше на принципа на елиминирането да посочи един от тримата, който да получи бъбрека й.

Предаването съвпадна с петата годишнина от смъртта на основателя на на предаването "Големият спектакъл на донора" по младежкия тв канал BNN, който почина докато напразно чака в продължение на 7 години донор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
дада преди 16 години
харесвам биг брадър, но това ще ми дойде в повече, много е извратено, никой няма да го гледа освен разни психопати и болни мозъци
14
0
 
2
 
! Отговори
Gerg преди 16 години
тапа ралта
13
0
 
2
 
! Отговори
asd преди 16 години
izvinqam sa ma moje li 2 biri?
12
0
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 16 години
Dnes BG, zashto triete komentarite mi? Ili moje bi ne traete kritika!?!?Vse pak moje bi az za moia kometar izgubih pove4e vreme, otkolkoto vie otdeliata ot vr. na vreme za statiite si... No zashto triete? Ako potrebiteliat imashe vuzmojnost da trie ot vashite statii, kolko li shtiaha da ostanat neiztriti, zamislete se?!Да, наистина, нека почетем паметта на загиналите за свободата на България с *** статийки за секс, политика, разврат и т.н. Това наистина ме огорчава. Наистина омаловажаваме поводите, когато можем да изразим съпричастността си към историята си.За мен е празник, ако ще и празничен ден, защото за тези хора не бива да се говори като за Мъртъвци, драга ми estrella, нали знаеш, че този КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА ТОЙ НЕ УМИРА! Така че, ПРАЗНИК Е ДА! Тъй като днес е денят, в който се сещаме за подвига на тези българи, без които едва ли днес щяхме да живеем в България и т.н. Но и този празник е и повод за размисъл - къде сме, къде се намираме, доколко изпълнихме заветите на предците си, които платиха за нашето бъдеще с цената на кръвта си! Май на всички ни липсва желание да мислим и да се замисляма за някои неща все пак. Най-лесно е да ВЕГЕТИРАМЕ...Най-безболезнено е да си мълчим в усещане на летаргия. И дори в дни като днешния да си говорим кой с кого ще се гъделичка, спи, кой какк бил се направил на мъж и кого бил уволнил, за да го потъпат от Брюксел и т.н.Вместо днес да стане един чудесен повод за дискусия, за равносметка.. Дори само за припомняне на историята... Не само да се каже колко минути ще вие сирената... Защото видях по центъра на столицата ни много хора които стояха мирно и си мълчаха, но и много които използваха времето си да си початят по телефоните, други с колите си притесняваха стоящите, трети гледаха с недоумение...Празник е да. Празник на българското и на България, защото ако революционерите не бяха напоили с кръвта си Родината, едва ли щаше да ни има нас, пък дори и този ден, мила Естрела.Много мило, че ми напомняш за задушница...Но и днес е празник и се гордея с ден като тозите, понеже ден като днешния ми дава самочувствие и ме кара да се гордея с предците си, които са дали наистина всичко от себе си в наше име, твоето, моето и т.н. За да бъдем свободни, за да кажем на света, че ние СМЕ...Нека днес наистина бъде повод за гордост, повод за празник. Нека днес всеки от нас излеза с напомнани гърди от самочувствие и с вдигната глава. Нека всеки днес да почувства заряда на Ботевата поезия и публицистика, нека всеки днес всеки си даде сметка за думите на революционера:"Но... стига ми тая награда -да каже нявга народът:умря сиромах за правда,за правда и за свобода..."Нека празнуваме, но не както всички сме свикнали - да обръщаме празниците на вакханалия...Нека празнуваме свободата си, нека се преклоним пред светлата памет на всички герои и нека се гордеем в сърцата си с техния подвиг. От това по хубав повод за празник, здраве му кажи!А задушница е нещо с
11
0
 
2
 
! Отговори
Mimi преди 16 години
drugoto e formen IDIOTIZAM - URODI NE6ASTNI
10
0
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 16 години
станало е като Козлодуйското предаване на Каналето.Докато се разбере кой какъв театър играе.....
9
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
debamaikavinavsi4kkiti
8
0
 
2
 
! Отговори
Merry-go-round преди 16 години
Според мен идеята им въобще не е била да си правят шеги с който и да е било. И ако не сте прочели внимателно, болните хора са се съгласили да участват в играта с ясната идея как стоят нещата. Така че не виждам кой се е гаврил с тях. А за това, че нямало на света човек , който да не е наясно с проблемите с донорството - това не помага по никакъв начин. Защото хората не осъзнават сериозността на проблема и не го приемат насериозно, докато не им се случи на тях! Ако го осъзнаваха, щяха да дават органите на починалите си роднини, без да си измислят глупави оправадания!
7
0
 
2
 
! Отговори
^^BIMBO^^ преди 16 години
ne sa postapeli pravilno teq ot 6oyto ama dano nqkoi naistina se zainteresyva 4e nqkoi hora v tozi moment ymirat v 4akane na svoi donor
6
0
 
2
 
! Отговори
adity преди 16 години
mnogo ste zle vie ne 4etete li ! nikoi ne se e gavril s horata te sami sa prieli da u4astvat kato sa ZNAELI ! 1vo se nau4ete da 4etete a posle da govorite . Kolkoto do drugoto - da tova ne e na4inat! No za nqkoi hora moje da e , ako taka ima po golqm 6ans da razmislqt kato vidqt v kakvi muki jiveqt bolnite hora - taka da e ! za seki 4ovek si ima put
5
0
 
2
 
! Отговори
ot NL преди 16 години
ne sa bolni i otka4eni holandcite...samo im e po-nestandraten na4ina na izrazqvane i privli4ane na ob6testvenoto vnimanie
4
0
 
2
 
! Отговори
ТОПИДИОТ преди 16 години
Сега вместо да се обясняват водещия на шоуто и създателите му трябва да станат донори, защото никой няма право да се гаври с болни хора. Няма не искам, няма недей - всички до един под ножа ... Само това би било справедливо възмездие за изцепката им.
3
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
Напушеняциииииии, тая марихуна ги отведе в небитието тея холандци :)))) *** откачалките, да видиме сега на наш'те *** какво ще им хрумне :)) Крайно време е да направят един "бейби брадър" че да може и детето на Здравко да спечели някой лев :))))
2
0
 
2
 
! Отговори
x преди 16 години
Тия холандци вече минаха всякакви граници на нормалност... Сега сигурно и тука ще му хрумне на някой да ни занимае с подобен идиотизъм.
1
0
 
2
 
! Отговори
a преди 16 години
nemoga da razbera,zasto triabva da se prawiat shegi s tolkova seriozni nesta.edvali ima v sveta 4ovek koito da ne e naiasno 4e donorstvoto e pglobalen problem.