Входът към маите - разкрит

Мексикански археолози откриха подземното царство на най-древната цивилизация
15 авг 2008 09:31, Петя Славова
23
Входът към маите - разкрит
Мексиканските археолози вярват, че това е митичният подземен вход към подземното царство. Снимка: БГНЕС

Входът към подземното царство на маите е открит.

Той се намира на полуостров Юкатан и до него са стигнали мексикански археолози.

Експертите, оборудвани с водолазна екипировка са изследвали 11 свещени подземни храма, някои от които са потопени под вода и съдържат остански от човешки жертвоприношения.

Древните маи са вярвали, че през тези тунели, които свързват сухи пещерни “джобове”, минават душите на умрелите, за да стигнат до митичната Шибала.

Водело ги е митично куче, благодарение на което са избягвани препятствия като реки, пълни със скорпиони и къщи с прилепи.

Свещеното пътуване е описано в текста „Попол Вух“, който в началото е бил написан с йероглифно писмо, преведено от испанските завоеватели.

Известните пирамиди и дворци на маите са пострени в Централна Америка и южно Мексиско. Още не е ясно защо са ги изоставили към 900 г. пр. н. е.

Предполага се, че други маи, които са живели в южно Мексико и северна Гватемала, са имали свои входове (пак подземни пещерни компелкси), водещи към подземния свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
бууу преди 15 години
20ти, пирамидата в паленке е датирана на повече от 8хил.год., календара на маите е с отправна точка 13 хилядолетие пр.Хр. /12 562г ако си спомням точно/. тиахуанако е бил преди 4-5хилгод на морско ниво, изобщо в този правулканичен район цари трудно датиране на артефактите. вкл и за олмеките - имаме най-късна датировка, но пък се появяват от нищото - т.е. няма най-ранна /тя за тях е условна/ и пр.и пр. А пирамидите ги има навсякъде - чети хейердал,той като лаик постави сума въпроси за доколумбовия контакт, вкл.генетичната карта на американския памук-хибриден с древни европейски сортове /доказано е!/ и др /37/ въпросителни от този род, които упорито се подминават от привържениците на изолацията. смехория наистина - как може допотопни хора като тях да имат сходни градежи през 9 века. ми как поък ние строим и сега строежи /е.г. на църкви/ по планове отпреди 2 хил.год. бре!
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
:)dosta seriozno razkritie !no vse o6te golemite taini ostavat pazeni jestoko. Podobni vhodove ima po celiqt svqt vklu4itelno i v BG no malcina sa tezi koito znaqt kyde sa te :)
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Големи разбирачи сте всичките, няма що. Един льольо изцепи великата глупост, че маите и египтяните се развивали паралелно и всички взехте думите му за чиста монета и игнорирахте колосалната и грозна грешка с тези девет века ПРЕДИ новата ера, което е невероятно смешно, като се има предвид, че единствената значима цивилизация в Централна Америка в този период е тази на олмеките. И между другото, самото споменаване на маи и египтяни в едно изречение някак подтекстово съдържа думичката "пирамиди" и понамирисва на научно-фантастичен булшит на тема Атлантида и извънземни. И след като демонстрирахте пълна незапознатост с историята на региона, започнахте върху тази дезинформация да градите всякакви теории за сатанистки религии, за робски труд, за древни свръхтехнологии... Уикални сте! И всичките тези спекулации доведоха дотам, че някой съвсем затънал в неведение скудоумно направи широкомащабно заключение за цялостната безполезност на религията... Гениално! С тези задълбочени познания и аналитични способности се учудвам как се е спрял само дотам, а не е разкрил от раз цялата същност на битието! Изобщо, много ги разбирате нещата, всичко заете и велико мислене мислите! Хвала!
19
0
 
0
 
! Отговори
и бягат от нас преди 15 години
те сегашните им наследници да знайте и те са толкова много умни,по тяхната сегашната им култура си личи.
18
0
 
0
 
! Отговори
Gaver преди 15 години
На полуостров Юкатан се намира раят за леководолазите-пещерняци - стотици подводни пещери, образувани преди милиони години и с потъването на полуострова оказали се под вода. Вход към тях са така наречените "ценоти" - отвори на повърхността, водещи под земята.Само че времето на потъване на полуострова след образуването на пещерите се измерва в милиони години, докато на цивилизацията на маите е само няколко хиляди и няма начин да са ги използвали за храмове... Та затова питам за източника на "дезинформацията"... :-)
17
0
 
0
 
! Отговори
sisibest преди 15 години
въпреки, че са правили жертворприношения според мен може да се вземе нещо от тяхната наука. как са успяли за толкова млко време да се развият толкова добре и как са живеели. Никой ли не го интересува какво се е случило преди него ???? Нима не трябва да разгадаваме все повече миналото си , за да може да се учим от него. Нима римляните са изобретили бетона? Не. Бетона е бил изобретен много преди това, но е бил забравен и после те са го преоткрили. Представете си какви знания може да натрупаме изучавайки други култури!
16
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
Все едно към днешна дата не продължават да се правят човешки жертвоприношения , No 6
15
0
 
0
 
! Отговори
es преди 15 години
e i kvo
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
древни американски цивилизации?!ТАКОВА НЕЩО НЯМА!!!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
share преди 15 години
Все повече се убеждавам ,че организираните форми на религия са мн вредни.А бе 10 и 11 ,чета ви простотиите и се чуда как може да има толко *** същества.Вярвайте си там в Иисус ,майка му ,леля му ,Мохамед , Алах и нз си кой си ,ама престанете да налагате идеите си на другите.Заради такива слабоумни същества са изчезнали множество от древно американските цивилизации са изчезнали.Бъдете малко по-толеранти и не налагайте собствените си тълкования на другите.Пийс !!!
12
0
 
0
 
! Отговори
вожда на другото пле преди 15 години
да не забравим да въведем и робския труд за строенето на култови сгради, а и за всичко друго.въпреки че не знам кое е по-зле за малките ни мозъчета - древното маоянство, или православното християнство :-рмай все пак второто :-р
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ne me interesuvat maite...ne e nujno da se vrashtame kam primitivite vav veka na visokite tehnologii. meksikantsite sa primitivi i im e neobhodimo da se pompat s mitovete za maite! neka si gi prouchvat. nali i nie se gordeem s trakite i tyahnata kultura / a kolko obshto imame s tyah/.
10
0
 
0
 
! Отговори
waniia преди 15 години
Няма що! Голямо духовно богатство има в принасянето на човешки жерстви!!! И на кого мислите са ги принасяли?! На своя бог - летящият змей. А кой е той? Сатана! Тежко ти и горко, душо, щом на сатаната духовното богатство ти е ценно! Какво се чудя?! Съвсем естествено е атеистите и езичниците да не познават паровславното си духовно богатство, което имат и да се кланят на чуждо!!! При това сатанинско. Точно и заради това испанските конкистадори са ги избивали! Дерзай Българио, с такъв народ....
9
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
точно преди Н.Е е :) Маите са се развивали паралелно с египтяните, само че на различни континенти. А египтетската цивилизация е била преди Н.Е
8
0
 
0
 
! Отговори
Крали Марко преди 15 години
Няма грешка.Шамбала е в Хималаите и няма общо с маите.Обаче май има грешка в това 900 години ПРЕДИ Н.Е. ??? Май че е след....не май,ами сигурно си е така.Обаче нали разликата е една думичка кво толкоз!
7
0
 
0
 
! Отговори
drumNbass преди 15 години
e nema kfo nai golemoto duhovno bogastvo sa se izbivali za nai malkoto neshto i s tiq jertvoprinosheniq za nekoi si tam mn sa duhoviti
6
0
 
0
 
! Отговори
вожда на другото пле преди 15 години
като започнем да правим човешки жертвоприношения ще бъде една духовност, едно чудо, мале-мале...
5
0
 
0
 
! Отговори
незнайко преди 15 години
Аз съм чувала за митичната ШАМБАЛА, но за Шибала не съм
4
0
 
0
 
! Отговори
EVA преди 15 години
3, коментара ти ми напълни душата! :)
3
0
 
0
 
! Отговори
Нагуалът Пешо преди 15 години
... на Карлос Кастанеда да изпадне в умиление... :)

Спонсорирани публикации