Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци

Гърция избегна опасността от фалит със споразумението за намаляване на дълга
Обновена: 27 окт 2011 13:12 | 27 окт 2011 10:53, Елка Василева
165
Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу определи като „успех на всички гърци“ постигнатото тази нощ споразумение за намаляване на гръцкия дълг с 50 на сто, което се равнява на 100 млрд. евро, пише пресата в съседната страна.

Вестниците изтъкват задоволството от това споразумение, изразено от президента на ЕС Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Съобщава се още, че еврозоната и МВФ ще предоставят на Гърция допълнителна помощ от 100 млрд. евро.

Още по темата

"Гърция затваря страница, имаме възможност да закрием сметките с миналото и да навлезем в една епоха на растеж, основаващ се на собствените ни сили", каза премиерът Папандреу, цитиран от в. "Етнос".

В. "Катимерини" извежда думите на Папандреу, че с това споразумение Гърция е избегнала смъртната опасност от фалит.

"Споразумението е шанс за Гърция да скъса с миналото", посочва в. "Та неа" с коментара, че европейските лидери са били принудени да поставят на масата своя коз за гръцкия фалит, за да заплашат и да убедят кредиторите да поемат тежестта от дълговата криза.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче е предупредила, че занапред Гърция ще бъде изкъсо следена и че европейски комисари трайно ще се настанят в страната, за да наблюдават реализирането на реформите в страната. За целта се предвижда да бъде подписан меморандум за разбирателство с Гърция.

"Нуждаем се от промени, а не от избори", уточнил Папандреу.

В. "Елефтерос типос" отделя място на реакциите на консервативната опозиция. Говорител на партията Нова демокрация окачестви като погрешни подходите на правителството за случилото се в Брюксел. Той призова Папандреу да не приема страната да загуби национален суверенитет заради намаляването на дълга.

"Национално унижение" пък нарече споразумението националистическият водач на партията ЛАОС Георгиос Карадзаферис. "Преди 71 нашите бащи и дядовци са се борили срещу това унижение, а днес Папандреу върви доброволно към него", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
3
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
Чакай, чакай!Нещо не разбрах!Та къде има комунизъм?Щото аз го чакам от 40 г., нали това ни обещаваха от БКПто!Да си пазаруваме без пари!Та къде е това чудо , че да се щръкна натам!
103
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОКУ ЩО ПОД СУРДИНКА ИЗТЕЧЕ ИСТИНАТА ЗА ТОВА КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО СНОЩИ НА СРЕЩАТА КАЗАХА ПО ЕВРОНЮЗ ,ЧЕ КИТАЙ ,РУСИЯ И ДЪРЖАВИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ СЪЮЗ-БРИК ЩЕ ДАДАТ ПАРИ НА ЗАКЪСАЛАТА ЕВРОПА СРЕЩУ ДЯЛОВЕ В ИНФРАСТРУКТУРА,СВОБОДЕН ДОСТЪП НА СТОКИ И УСЛУГИ ОТ ТЕЗИ СТРАНИ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАЗАР ,С ЕДНА ДУМА ГОТВЕТЕ СЕ САМО ЗА КИТАЙСКИ СТОКИ И ЕНЕРГИИНИ И ДРУГИ СУРОВИНИ ОТ РУСИЯ ,КАЗАХСТАН,УЗБЕКИСТАН,КИРГИСТАН,ИРАН,БЕЛАРУС ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО СЕДЕРАСИ И ДЕМОКРАТИ КОМУНИЗМА ПОБЕДИ ,А САЩ ВЕЧЕ СА ИСТОРИЯ
102
1
 
3
 
! Отговори
до 100 преди 12 години
***, ***, та вдлъбнат!
101
1
 
12
 
! Отговори
полуанонимен преди 12 години
На практика тези 100 милиарда са спекулативните лихви натрупани през последните 3-4 години след сгромолясването на Льохман брадърс,тоест гръцките и френските банки тръгнаха за още вълна,но се върнаха остригани .
100
4
 
2
 
! Отговори
99-тъпия аз преди 12 години
99-ти *** си ти! Господ теб да си пребере хаха
99
2
 
4
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
Колко си ***!Боже слез и си прибери версиите!Прочети 96 и 98 , ***!
98
2
 
6
 
! Отговори
Марк до 96 преди 12 години
Браво!Много точен коментар!Ако позволиш да продължа мисълта ти:От 1994 г. до сега са 17 г., в които всички знаем как живеем, /при тези поразлични обеме на дълга 12 млрд. ДОЛАРА срещу стотици милиард ЕВРО/!Да си правят сметка лежеците на юг от нас колко време ще изплащат и как ще живеят!Ние можем да им разкажем, защото едвам излизаме от АДА, а те натам пътуват!Ще се срещнем по средата!
97
15
 
7
 
! Отговори
честито преди 12 години
хахаха нека сега умрат от злоба всички Български ***! Да *** и *** са Българите, със голямата стабилност и 125 евро мин заплата са стабилни, колкото "фалираща" Гърция, хахаха дано някой ден това жалко подобие на държава, спре да функционира! И всеки да си търси късмета където може! Честито на гърците-те си живеят добре, честито и на Българите, които вечно ще ядът говната на гърците и на западняците! За нас пари няма, но да участваме във фондове може! Жалко че и аз съм Българин!
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
87, явно ти изневерява паметта. 1994-та година на България и опростиха 3,8 милиарда долара дълг, което беше около 42% от задълженията към търговските банки. Освен опростяването на толкова голяма част от дълга България емитира нови брейди облигации с много ниска лихва!Така погледнато сегашното положение на Гърция е подобно на това на България през 1994-та година, само обемите са по различни!
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде сега на стартова позиция за ново безогледно харчене! Европа опрощава.
94
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещастни, злобни, жалки, дребни, българи...:):):)
93
2
 
16
 
! Отговори
Фактите преди 12 години
Европа за едни е майка, а за сдруги - мащеха !
92
1
 
25
 
! Отговори
Марк преди 12 години
1. В Европа се вихри див, извратен социализъм! Даже и СССР не ни е опрощавал така дългове!2. Меркел кара последни месеци, като канцлер! Кой нормален германец ще се съгласи да бачка като *** и да плаща узото и сиртакито на гръцките лежеци?!?!3. това нищо не решава на гърците! И 100 % да им опростят /което няма да ме учуди/ те ще трябва да работят за заплатите си! А какво е "работа" те не знаят! Яде ли се пие ли се? В коя таверна се сервира?Освен, ако Европа не ги осинови!А ако това стане
91
0
 
0
 
! Отговори
doko преди 12 години
kat pro4eta mangizliite 4e imat problemi ,si sipvam edna rakia ,sas salatka ,tva e
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До преди време се смяташе, че у нас няма много злато и сребро, но последните научни изследвания обърнаха нещата. Вече се знае: България е сред най-богатите страни в Европа!- Колко тона са залежите?- Знаеше се за 13 800 тона на стойност около 140 милиарда долара. 16 000 тона, златото които струват 202 милиарда долара, а колко са 27 тона злато ИЗВАДЕНИ ЗА 9 ГОДИНИ ? :)
89
0
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
На нивата ми винаги има място за гърци.
88
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
загуби от златото в крумовград на държавата колко са компанията се оплаква че е загубил 500 милиона евра за това,че не дават да добива злато ВЕЧЕ НА МЕСЕЦ вместо да са за държавата парите излизат в чужбина концесионерите инвестират 30 милиона а взимат 500 милиона. концесионерите ще добият от планината 27 тона злато за период от 9 години. КОЛКО СТРУВА 27 ТОНА ЗЛАТО ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ГИ ИЗВАДИ А ЩЕ ГИ ИЗНЕСАТ В ЧУЖБИНА А ТЕ НЕДОБИВАТ САМО ЗЛАТО А И МЕД И ЖЕЛЯЗО.
87
2
 
3
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
Кой в Гърция ял - ял! Сега ще стягат колана така, че ще заприличат на пчеличката Мая. Жалко, че на България никой не и опрости поне 3 милиарда долара, но нали знаем кой "голем" финансист през 1990 проведе разговорите във Франкфурт.
86
0
 
1
 
! Отговори
doko преди 12 години
neznam dali sa oseshtate,ama na tqh im pomagat sas si4ka sila,toest bogatite se podkrepqt,kolko po bedni sme nie ,a ot nas samo iziskvat ,da ste 4uli da izpratqt pomoshti ili neshto tak...na nas ,nema bate,nas ku4eta ni qli,ei zatva im pik...na nomerata na celiq zapad i brat4edite im,tva e
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав си 80, много е интересно след тази загуба от 50% кой и на колко процента лихвва ще финсира Гърция...