Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци

Гърция избегна опасността от фалит със споразумението за намаляване на дълга
Обновена: 27 окт 2011 13:12 | 27 окт 2011 10:53, Елка Василева
165
Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу определи като „успех на всички гърци“ постигнатото тази нощ споразумение за намаляване на гръцкия дълг с 50 на сто, което се равнява на 100 млрд. евро, пише пресата в съседната страна.

Вестниците изтъкват задоволството от това споразумение, изразено от президента на ЕС Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Съобщава се още, че еврозоната и МВФ ще предоставят на Гърция допълнителна помощ от 100 млрд. евро.

Още по темата

"Гърция затваря страница, имаме възможност да закрием сметките с миналото и да навлезем в една епоха на растеж, основаващ се на собствените ни сили", каза премиерът Папандреу, цитиран от в. "Етнос".

В. "Катимерини" извежда думите на Папандреу, че с това споразумение Гърция е избегнала смъртната опасност от фалит.

"Споразумението е шанс за Гърция да скъса с миналото", посочва в. "Та неа" с коментара, че европейските лидери са били принудени да поставят на масата своя коз за гръцкия фалит, за да заплашат и да убедят кредиторите да поемат тежестта от дълговата криза.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче е предупредила, че занапред Гърция ще бъде изкъсо следена и че европейски комисари трайно ще се настанят в страната, за да наблюдават реализирането на реформите в страната. За целта се предвижда да бъде подписан меморандум за разбирателство с Гърция.

"Нуждаем се от промени, а не от избори", уточнил Папандреу.

В. "Елефтерос типос" отделя място на реакциите на консервативната опозиция. Говорител на партията Нова демокрация окачестви като погрешни подходите на правителството за случилото се в Брюксел. Той призова Папандреу да не приема страната да загуби национален суверенитет заради намаляването на дълга.

"Национално унижение" пък нарече споразумението националистическият водач на партията ЛАОС Георгиос Карадзаферис. "Преди 71 нашите бащи и дядовци са се борили срещу това унижение, а днес Папандреу върви доброволно към него", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
10
 
! Отговори
Всъщност преди 12 години
Това е НАЙ-ЕВТИНО купената държава - за некви си 100млрд.! Гърците ги чака дебелия тепърва...
143
1
 
12
 
! Отговори
Не е Честно преди 12 години
А на мен кой ще ми опрости кредита!!!!!!!!!!!!Гърците доказаха, че има безплатен обяд
142
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ефекта е необратим.Европа сама подписа смъртната си присъда.Риск апитита на международните пазари се увеличава.Банките и страните ще почнат да развързват кесиите от "добрата" новина да инвестират в рискови проекти мислейки че Европа стои зад тях.Страни като Ирландия,Италия,Испания,Португалия които имат дълг много над 100% от БВП ще искат бързо да възвръщат капитали като използват ливъридж а не да произвеждат стоки и услуги защото с производство бавно става печеленето.И тогава ще се пръснат
141
2
 
26
 
! Отговори
Истината е преди 12 години
Гърците са самотен народ! Нямат сродна нация!Както и евреите!Не са като славяните или англосаксонците напр.Затова от историята са се научили да цакат всички около себе си!Това му е вкоренено на гърка, както на *** е вкоренено да краде!Никога няма да се променят!
140
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия пари са толко виртуални, че няма на къде.
139
0
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 12 години
Банките които се кредитирали гърците ще духат супата.Сега Европа ще трябва да спасява тях.Но по лошото в случая е че и другите заборчнели страни ще поискат да им се опростят дълговете.Все повече страни ще се осланят на презумцията "давайте да харчим ако нещо стане Европа ще ни спаси,и не след дълго всички ще си задаваме въпроса: Кой ще спаси Европа???
138
1
 
6
 
! Отговори
34 преди 12 години
Това се казва успешна дипломация мисля аз.А нас милите кой ще ни защити като сме си ги избрали от "кадърен" та по "кадърен"
137
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие какво очаквахте, заради гърчолята да се разпадне еврозоната и целият ЕС ? Браво на гърците, ако не бяха протестите и си мълчаха като овци, никой нямаше да ги жали. Както е с нас българите в момента. Щом не протестираш, значи си доволен.
136
4
 
23
 
! Отговори
billie преди 12 години
най голямата издънка на Папандреу е да нарече милостинята с ''успех на всички гърци'', -звучи някак си успяхме да ги принудим да ни опростят дълга братя! по това се разбира и какво е мисленето на гръка, а впрочем как да се живее на чужд гръб.. браво братя гърци
135
3
 
0
 
! Отговори
гърци до далавера преди 12 години
А ще ни кажеш ли каква ни е далаверата да ги платим?
134
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Гърция не е имало комунизъм и поголовни кражби на всичко ценнно от разни политкомисари и затова европа ги уважава и ими опрощава
133
1
 
16
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
Павлиду се казваше колежка на майка ми гъркиня от политемигрантите в България след войната!Бях малък , но помня, когато говореха с майка ми и гъркинята се оплакваше, че и е омръзнало от роднини, които идвали тук с по 2 буркана маслини и я крънкали за фотоапарати и часовници!И това продължи до 70те години, когата византийците влезнаха в ЕС!А те са специалисти по мошеничествата и мръсните номерца!Първо изсмукаха фондовете, после преминаха на заеми!Но дотук!А сега?Да не се появи Бундесв
132
0
 
29
 
! Отговори
Софянец преди 12 години
А ще може ли и на мен да ми опростят, имам 5-хил. лева заем от една банка и с лихфите те вече са почти 10-хил. Та в момента съм без работа и ми е затруднено!??
131
0
 
24
 
! Отговори
ДАЛАВЕРА преди 12 години
Кредиторите на Гърция, най-вече Германия и Франция подготвят опрощаване на над 60%, дори и 90% от външния и дълг. Съгласно нашата конституция, държавният глава, т.е. президентът може да опрощава задълженията на социално слаби граждани към държавата.Давам това сравнение, защото то ме кара да се смята, че Гърция е едва ли не социално слаба държава. Това съвсем не е така, дори е подло и несправедливо спрямо другите Европейски граждани т.е. става така, че болен здрав носи, защото ГЪРЦИТЕ имат почти 112 тона злато в централната си банка и страната се нарежда на 33 место в света, далеч пред Словакия намираща се на 52 място със 32 тона, но участваща в спасението на пируващата в таверните бедна Гърция. Освен това забележете едно друго много важно сравнение. Тези техни златни тонове представляват 78% от резервите в чужда валута т.е. те превръщат своя излишък в злато и след това подло твърдят, че нямат пари за да посрещнат задълженията си.Дори още повече, имайки пред вид броя на населението, те се нареждат по този показател на 4 то място една от най-богатите държави, далеч пред своите кредитори ха, ха . . . МНОГО ДОБРЕ, НАЛИ ? Да скъпи ГЪРЦИ, нямате банкноти, но имате нещо по-скъпо ЗЛАТО- така че си плащайте задълженията до стотинка.(за справка виж - Gold reserve From Wikipedia, the free encyclopedia ) или Официальные золотые резервы Материал из Википедии свободной энциклопедии)
130
1
 
11
 
! Отговори
до 127 преди 12 години
За следващия месец е интересно, как ще си получат заплатите в държавния сектор!?!?Щото парите, които им се дават са за покриване на лихвите!Т.е. трябва да си изработят заплатите!!!Но как????Може , ако им плащат почасово за запой в таверната!!!
129
1
 
13
 
! Отговори
Марк преди 12 години
След отмяната на военната служба започна тотално инфантилизиране на младите мъже!това се вижда ясно по "коментарите" тук!Няма грам познаване на историята!Гледа момченцето, че гърка яде и пие и си вика :"басиии, колко му е гот!"А не знае, че до войната гърците са просили в пограничните ни градове! А след войната не са , защото падна "Желязната завеса"!До 1970 г. нашите ТИРове всяко лято бяха там командировка да возят маслините и портокалите!Ей, нямате представа колко бързо се менят нещата
128
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затрихме си огромния Руски пазар, за земеделска продукция. За сметка на това сега има Lidl и гръцки банки.
127
1
 
6
 
! Отговори
ИХУ-У-У ! преди 12 години
Стига протести ! Юруш към таверните-е-е . . . .
126
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а може ли и на мен някой да ми опрости дълговете? мноого ви моляя! гръцки прасета наядени - защо трябва сега ние да ги храним?
125
1
 
3
 
! Отговори
*** преди 12 години
Ами то това му е хубавото на несъбираемия дълг, че е несъбираем. Бойко, от своя страна нищо не може да изтъргува, може само им се репчи безсмислуно и само за вътрешна консумация, щото на евросъюза му е през оная работа.