Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци

Гърция избегна опасността от фалит със споразумението за намаляване на дълга
Обновена: 27 окт 2011 13:12 | 27 окт 2011 10:53, Елка Василева
165
Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу определи като „успех на всички гърци“ постигнатото тази нощ споразумение за намаляване на гръцкия дълг с 50 на сто, което се равнява на 100 млрд. евро, пише пресата в съседната страна.

Вестниците изтъкват задоволството от това споразумение, изразено от президента на ЕС Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Съобщава се още, че еврозоната и МВФ ще предоставят на Гърция допълнителна помощ от 100 млрд. евро.

Още по темата

"Гърция затваря страница, имаме възможност да закрием сметките с миналото и да навлезем в една епоха на растеж, основаващ се на собствените ни сили", каза премиерът Папандреу, цитиран от в. "Етнос".

В. "Катимерини" извежда думите на Папандреу, че с това споразумение Гърция е избегнала смъртната опасност от фалит.

"Споразумението е шанс за Гърция да скъса с миналото", посочва в. "Та неа" с коментара, че европейските лидери са били принудени да поставят на масата своя коз за гръцкия фалит, за да заплашат и да убедят кредиторите да поемат тежестта от дълговата криза.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче е предупредила, че занапред Гърция ще бъде изкъсо следена и че европейски комисари трайно ще се настанят в страната, за да наблюдават реализирането на реформите в страната. За целта се предвижда да бъде подписан меморандум за разбирателство с Гърция.

"Нуждаем се от промени, а не от избори", уточнил Папандреу.

В. "Елефтерос типос" отделя място на реакциите на консервативната опозиция. Говорител на партията Нова демокрация окачестви като погрешни подходите на правителството за случилото се в Брюксел. Той призова Папандреу да не приема страната да загуби национален суверенитет заради намаляването на дълга.

"Национално унижение" пък нарече споразумението националистическият водач на партията ЛАОС Георгиос Карадзаферис. "Преди 71 нашите бащи и дядовци са се борили срещу това унижение, а днес Папандреу върви доброволно към него", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те както са я подкарали вече може и да не работят.Ако задлъжнеят ще им опростят дълговете пак.Време е Дянков да спре изобщо да изплаща пенсии за да реши не само демографския проблем.Така ше стане отличник не само в еврозоната но в отвъдното.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 103 ## не е било нужно да гледаш евро-нюз и да чуеш тази новина ,защото и по бтв ,казаха в обедните новини същото ,че руснаците ,китайците и тези от брик дали парите на европата ,но не уточниха срещу какво ,а това е важното ,защото никой не дава пари срещу нищо ,но мисля ,че скоро ще се чуе ,а бе учете китайски ,руски ,че ....
122
0
 
9
 
! Отговори
тртртрт преди 12 години
Опростиха част от външния дълг на Гърция, просто защото беше непосилно за Гърция да го върне някога и по-скоро ще фалират тотално! А нашата работа от това може би трябваше Бойко да изтъргува, да речем - за по високи квоти в земеделието или отваряне на повече пазари в Европа... и ред други неща!?
121
2
 
6
 
! Отговори
97-ми преди 12 години
108 - ми колко време ще са необходими, и колко големи заеми на Гърция за да им свалят заплатите до нашите. В момента най-люхия грък дето за нищо не става взима поне 750 евро , зарежда на1.5 евро гориво?? едва ли щеше да ни е зле и ние да просим а да живеем с такъв доход! Ако има такива хора явно са психически не добре! Както и да има хора да живеят на 125 евро при 1.25 евро гориво , лошото е че ние сме от вторите!
120
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поздрави за министър-председателя Борисов отличника, за финансовия министър Дянков отличника, за цялото правителство отличник и най-вече за гърците, които са не се дадоха. А вие, братя българи, с радвайте също, че сме отличници, и се бийте в гърдите за всичките издънки на великото правителство и великия кормчия Борисов. Тичайте, стадо, в неделя, да гласувате за поредния отличник, той ще ни дозакопае....Пази боже, слуга да стане господар( Борисов, Цветанов , Плевнелиев и хиляди гербаджии)
119
4
 
6
 
! Отговори
ew преди 12 години
ЕС е отврат.
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да сме благодарни и да се радваме за спасението на нашите съседи. Техният успех е успех и за хиляди бедни българи, които ще могат да продължат да слугуват за жълти стотинки в прахосническа Гърция. Доброто бъдеще за гърците е шанс за оцеляването им. Единствен.
117
3
 
13
 
! Отговори
97-ми преди 12 години
До 108 от 97, Какво е значението, че Гърците просели?? Конкретния гражданин на Гърция, му е през оная работа, че всеки ден давали Гърция по телевизията, че са зле и се просели! Гърците нито от ядене се лишават, нито от коли, нито от къщи от нищо. Ако не си ходил скоро отиди и виж, казвам го от опит! Хората са тарикати, знаят си правата, единни са и живеят добре! Полвин България *** им работят селското стапанство! Защо тез *** не работят тук а? Виновни сме си ние българите!
116
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Сега всеки по-умен българин трябва да кандидатства за гръцко гражданство за да може да яде и пие до края на живота си без да плаща.
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко сте жалки! Заслужавате си съдбата!
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Te se radwat gyrcite, oba4e towa sa nemski i frenski pari. Germaniq i Franciq 6te nastoqwat za mnogo po strogi merki i 6te sledqt gyrcite w byde6te. Taka 4e, da se zalawqt za rabota i da ne rewat za lipswa6ti bonusi.
113
1
 
6
 
! Отговори
галактика преди 12 години
след прочитане на коментар 3 - Сипете по едно узо и пуснете сиртаки! Нека веднъж поне не завиждаме на някого за късмета му! Аз лекичко уважавам гърците по една причина - останаха неутрални относно Либия, макар че са на една ръка разстояние, не бяха дали и въздушен коридор на НАТО за Сърбия. Това си е морал!
112
0
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
До 107 , защото те имат хора навсякъде. Като евреите са. Защо Израел получава огромни помощи и има специален дял в бюджета на САЩ? византия също има добро разположение, затова и Чърчил я запазва (доста трудно в северната част благодарение на глупостта на Сталин, от която най-вече ние страдаме) на всяка цена. За едни може за други - не.
111
0
 
5
 
! Отговори
DLYJNIK преди 12 години
AZ IMAM KREDIT KYM GRYCKA BANKA. ISKAM DA MI OTPI6AT POLOWINATA OT ZADYLJENIETO. I DA SE IZBAVQ OT EJEDNEVNIQ TORMOZ, V KOITO JIVEQ OT 3 GODINI!
110
1
 
5
 
! Отговори
истината преди 12 години
101-ви нашите комшии лесно не си дават вълната :) , за разлика от Гърция тук в БГ ще пуснат доста вълна, и ще си я вземат, а по нашите голи тела и косъм няма да остане :) там е разликата между Гърците и Българите! начина по който хората остават да бъдат оправяни...
109
2
 
3
 
! Отговори
вомит преди 12 години
"На нас дали някой ще ни упрости такъв дълг и дали ше ни позволи някой да живеем на широко като тях, без да имаме парите за това?"=======ХехНямаш си и напредстава, колко си прав! :)На вас никой няма да ви Упрости :):):) такъв дълг!Щото на робите не се опрощава, от тях се взима, те нашироко не живеят, бутат се с овцете в кошарата! :)
108
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
97 ти какъв си? Византийците може и да се гордеят с това постижение, но те са толкова голи в момента че и остатъка не могат да платят. Аз лично никога не бих се гордял с просене на милостиня от където и да е. Може да им е гот че са изяли и изпили парите на запада, които сега няма да връщат, но аз смятам че запада сгреши. Трябваше да им удължи падежа на облигациите с 10-15 години и да ги връщат с лихвите за да се научат на ред и дисциплина!
107
1
 
19
 
! Отговори
Питане преди 12 години
Защо големите и богати Европейски държави вместо да инжектират най-бедните държави-членки на ЕС, които демографски загиват, подаряват космически суми за разточителните борчове на избрани техни държави-членки ?
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И да не забравим да наградим нашите "отличници"! Благодарение на тях се радваме на почит и уважение не само в Европа, но и в целия цивилизован свят. Българин звучи гордо.
105
0
 
11
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Накратко ОБОБЩЕНО....От германците според възможностите,на гърците според потребностите.......