В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!

Бивш външен министър настоява Борисов и Плевнелиев да се извинят
Обновена: 9 ное 2012 14:41 | 9 ное 2012 10:27, Елка Василева
657
В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!
Македонската гвардия. Снимка: архив, Reuters

България трудно ще може да обясни пред ЕС позициите си, свързани с Македония, тъй като те съдържат скрити териториални и етнически претенции. Това твърди бившият македонски външен министър Слободан Чашуле пред македонската агенция Макфакс.

Чашуле предлага в духа на необходимостта от развитие на македонско-българските отношения президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да посетят Македония и пред Музея на Холокоста в Скопие да се извинят за престъпленията на територията на Македония по време на фашистката окупация, както до ден-днешен наричат българското управление във Вардарска Македония през 1941-1944 г.

„Още на времето предупреждавах, че към гръцките блокади ще се присъединят и български и това не ме изненадва. Тази тенденция се наблюдава отдавна. Българската държава обаче по-трудно ще артикулира българската блокада, защото за разлика от гръцкия проблем с нашето име тук се крият претенции както териториални, така и етнически“, заявява Чашуле.

Още по темата

„Такова нещо е трудно приемливо за ЕС, особено когато българите по един според мен странен и малко неумел начин искат да представят тази своя позиция като протест срещу фашизма, какъвто са имали по време на Втората световна война, което за Европа е абсурдно и абсолютно неприемливо“, убедено казва бившият външен министър.

„Във връзка с тезите на премиера Бойко Борисов, че Германия вече не отваря този въпрос за фашизма, а защо сега ние го отваряме, трябва да си спомни господин премиерът, при цялото ми уважение, че Вили Бранд отиде в Аушвиц и се извини от името на германската нация на евреите. Така че мога спокойно да кажа, че президентът Плевнелиев заедно с премиера Борисов са добре дошли в Македония, пред Музея на Холокоста да се извинят и след това да отидат до село Ваташа (през 1943 година българска военна част разстрелва 12 млади комунисти – бел.ред.) и да се извинят за това престъпление, едно от много спрямо македонския народ по време на фашистката окупация“, иска Чашуле.

„Тогава ще можем да говорим за европейска България, с която ще се постараем да честваме празници заедно, да проучваме историята, да разграничаваме подробностите, от отделното да направим общо и обратното. Всичко останало е ирационална позиция, която няма да мине в ЕС“, казва Чашуле.

В заплахите от официална София Чашуле не разпознава реална основа, а игра за вътрешна употреба според него, пише македонската агенция.

„Как ще наложат вето заради това, че Македония е направила филм за фашизма, фашистката окупация и погрома? Как ще наложат вето на Македония за това, че крадяла българската история? Първо, те трябва да дефинират кражбата на история и второ, ние в нито един момент не отричаме, че в рамките на Османската империя сме били заедно, в рамките на Византийската империя сме били заедно, имали сме държави, които са били и общи, и отделни“, настоява Чашуле.

„И естествено, как ще обясним на Европа, че повече от 1000 години преди Френската революция по тези земи е имало нации, които са били български. Нацията е феномен на буржоазната държава и всякакво търсене на нация в миналото, както те правят, за да ни оспорват нас, е най-малкото смешно. И това няма да мине в Брюксел. Това обаче е добра игра за вътрешна българска употреба“, твърди Чашуле, който вероятно обърква понятията „народ“ и „нация“.

В края на миналия месец България в лицето на президента Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов заявиха по-категорична българска позиция спрямо Македония. Държавният глава каза, че е крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания. Плевнелиев посочи още, че „не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България“. През декември Македония, която е страна кандидат за член на ЕС от 2005 г., очаква дали ще получи дата за започване на преговори за присъединяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


657
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
468
2
 
7
 
! Отговори
Кочо преди 11 години
Античките югоси хунзо-фироми са извора на всичко значимо на планетата Земя. Ей сега ще си посипем главата с пепел и на колене ще молим прошка, ха-ха.
467
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пешо.513Браво Пешо, голяма работа си.
466
4
 
18
 
! Отговори
dan преди 11 години
Най-добре е всички да вземем по едно дърво некастрено и вкупом да идем да им се "извиним"
465
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слободан Чашуле - демек сръбско-влашка кръстоска!Ами тогава какво друго освен ла*на може да излиза от устата му?
464
4
 
10
 
! Отговори
аз преди 11 години
Г-н Слободан Чашуле е с умопомрачено съзнание и е роден с дефект под косата. Щом България има териториални претенции ,нека се наведат пред албанците да им пръснат задниците и тогава да се усетят какво се е случило.
463
3
 
10
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Да не се притесняват . Няма такова нещо . Само сме им подготвили новите регистрационни номера за колите , наименованията на областите , новите учебници по граматика и история . Какво толкова е станало !
462
9
 
4
 
! Отговори
bansko преди 11 години
za sajalenie tozi tip Chaschule e prav ..... Politikata e K ... va , a istoriqta ni e ednakva i savmestna . Taka , che e trudno da se kaje koi kakav e .
461
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pravi sa maketata
460
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България няма териториални и етнически претенции , защото Македония си е българска територия и македонците са българи.
459
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
513. Пешо, голяма работа си. Направо си си е*ал майката.
458
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
samo shiptari ke gi opravime tia maketa .
457
5
 
10
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
"Македонците" ни крадът историята, макетата .... За България "македонци" са българите от Македония. Няма македонски българи, както няма шопски българи, както няма северняшки българи, добружански българи и т.н. Добруджанци, северняци, шопи, македонци, тракийци - така е нарекъл негово величество българският народ българите в зависимост от кой край на България са.Та като пишете, плюете, псувате, злобеете и т.н. за Македония,македонците, макетата, имайте го впредвид.
456
5
 
25
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Мaкедонци ДA ВИ ЕБA МAИКAТA. Сaмо се чудa нa нaште зaщо рмонтирaт пътя Благоевград Логодaш ами не минирaт грaницaтa и не дръпнaт бодливaтa тел. Тa тея *** мaкедонците дa си гният в пикaнaтa си македония. Кaто се сетя колко истински Бългaри дaдохa животa си зa тея *** ме стaвa много яд.
455
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега това ще кажат и напишат Дойче и Веле от ''западната македонска диаспора''
454
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То според официалните власти в Македония Сун Дзу е бил македонски воевода.Кой знае защо ли останалият свят мисли различно.А откровено казано е много смешно да си много малък и да си мегаломан.
453
2
 
1
 
! Отговори
като ги гледам преди 11 години
те тия макета приличат на тивански репички. Айде да видим има ли маке което да знае че филип макетски е бил тиванска репичка. ХАХАХАааааааа . ЦВЕКЛО!!!!!! И вие всички сте цвекло!!!! Щом сте древни макета от онова време би трябвяло да знаето на кому са викали цвекло или репичка в онези времена.
452
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
античните югословени са прости както винаги.Абе *** докато се занимавате с нас и гръците.Проблема с шиптарите те бавно си взимат от бюром.После пак ще искате оръжия от България
451
2
 
2
 
! Отговори
абе преди 11 години
що ли с гърците не си поделим тая област. едно време не сме го сторили и вижте сега кво става.и още3 нещо. ал маймундонски е ходел в хитон а не с ***. тоест маймундонците са длъжни да носят поли като него. Що ходитуе с *** ве маймундонци. те са хунско изобретение. я навличайте роклите и оставете гащите за мъжете...ъ тей де хуните.
450
3
 
6
 
! Отговори
copy paste преди 11 години
Предлагам на всички македонци да им се дава профилактично, япрез 3 месеца, натриев пентотал- понеже периодично забравят кое е истина и кое -лъжа, е хубаво да бъдат принудени да си припомнят истината;) А онзи, който твърди, че щом една жена е българка, значи е ***, го чакам в София с първата доза натриев пентотал- ще си каже веднага кой го принуждава да твърди тези работи за българките; кой му плаща, за да пише такива коментари за тях; кой му промива мозъка и други такива прелюбопитни нещица;)
449
3
 
3
 
! Отговори
neka make ima bg преди 11 години
koi da vi se izvinqva ...promiti mozaci slaboumni kak ne rabrahte 4e takava darjava -makedniq- ne sashtestvuva- samo v me4tite vi nikoga nqma i da ima idvote v balgariq da vzemate pasporti i da bqgate navan ina4e se bite v gardite 4e ste golemi nacionalisti SMESHNICI