В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!

Бивш външен министър настоява Борисов и Плевнелиев да се извинят
Обновена: 9 ное 2012 14:41 | 9 ное 2012 10:27, Елка Василева
657
В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!
Македонската гвардия. Снимка: архив, Reuters

България трудно ще може да обясни пред ЕС позициите си, свързани с Македония, тъй като те съдържат скрити териториални и етнически претенции. Това твърди бившият македонски външен министър Слободан Чашуле пред македонската агенция Макфакс.

Чашуле предлага в духа на необходимостта от развитие на македонско-българските отношения президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да посетят Македония и пред Музея на Холокоста в Скопие да се извинят за престъпленията на територията на Македония по време на фашистката окупация, както до ден-днешен наричат българското управление във Вардарска Македония през 1941-1944 г.

„Още на времето предупреждавах, че към гръцките блокади ще се присъединят и български и това не ме изненадва. Тази тенденция се наблюдава отдавна. Българската държава обаче по-трудно ще артикулира българската блокада, защото за разлика от гръцкия проблем с нашето име тук се крият претенции както териториални, така и етнически“, заявява Чашуле.

Още по темата

„Такова нещо е трудно приемливо за ЕС, особено когато българите по един според мен странен и малко неумел начин искат да представят тази своя позиция като протест срещу фашизма, какъвто са имали по време на Втората световна война, което за Европа е абсурдно и абсолютно неприемливо“, убедено казва бившият външен министър.

„Във връзка с тезите на премиера Бойко Борисов, че Германия вече не отваря този въпрос за фашизма, а защо сега ние го отваряме, трябва да си спомни господин премиерът, при цялото ми уважение, че Вили Бранд отиде в Аушвиц и се извини от името на германската нация на евреите. Така че мога спокойно да кажа, че президентът Плевнелиев заедно с премиера Борисов са добре дошли в Македония, пред Музея на Холокоста да се извинят и след това да отидат до село Ваташа (през 1943 година българска военна част разстрелва 12 млади комунисти – бел.ред.) и да се извинят за това престъпление, едно от много спрямо македонския народ по време на фашистката окупация“, иска Чашуле.

„Тогава ще можем да говорим за европейска България, с която ще се постараем да честваме празници заедно, да проучваме историята, да разграничаваме подробностите, от отделното да направим общо и обратното. Всичко останало е ирационална позиция, която няма да мине в ЕС“, казва Чашуле.

В заплахите от официална София Чашуле не разпознава реална основа, а игра за вътрешна употреба според него, пише македонската агенция.

„Как ще наложат вето заради това, че Македония е направила филм за фашизма, фашистката окупация и погрома? Как ще наложат вето на Македония за това, че крадяла българската история? Първо, те трябва да дефинират кражбата на история и второ, ние в нито един момент не отричаме, че в рамките на Османската империя сме били заедно, в рамките на Византийската империя сме били заедно, имали сме държави, които са били и общи, и отделни“, настоява Чашуле.

„И естествено, как ще обясним на Европа, че повече от 1000 години преди Френската революция по тези земи е имало нации, които са били български. Нацията е феномен на буржоазната държава и всякакво търсене на нация в миналото, както те правят, за да ни оспорват нас, е най-малкото смешно. И това няма да мине в Брюксел. Това обаче е добра игра за вътрешна българска употреба“, твърди Чашуле, който вероятно обърква понятията „народ“ и „нация“.

В края на миналия месец България в лицето на президента Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов заявиха по-категорична българска позиция спрямо Македония. Държавният глава каза, че е крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания. Плевнелиев посочи още, че „не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България“. През декември Македония, която е страна кандидат за член на ЕС от 2005 г., очаква дали ще получи дата за започване на преговори за присъединяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


657
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
488
3
 
6
 
! Отговори
опа преди 11 години
Оставете ги тез промити ***.,.. ся не след дълго ще ни потърсят да йм спасяваме задниците от албанците хахаахахха
487
4
 
9
 
! Отговори
Make преди 11 години
Тито така им е промил мозъците, че още три поколения напред няма да се оправят.
486
14
 
6
 
! Отговори
Пещо преди 11 години
Права и свобода за окупирана Пиринска Македония!
485
0
 
3
 
! Отговори
BOTEV преди 11 години
Уважавам правото на самоопределение на всеки БЪЛГАРСКИ гражданин от какъвто и да е произход! Стига този гражданин да спазва законите и етиката! Османската империя е в историята, върху нейните руини се възродиха стари държави (България, Гърция, Сърбия), създадоха се нови, между които и Турция, Албания и Босна и Херцеговина. Историята е низ от факти, като за едни народности определен човек може да бъде ангел-спасител, за други да е демон, зависи от гледната точка. И по тази причина гледната
484
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скопие да си седне на ***, нито имам претенции към територията им, нито я искам!!! Но да престанат да изопачават историята и да си измислят.
483
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, бе тоя "великиот" на паментика отзад, хем конят му на задни крака, хем размахал и двете си ръце. С какво се държи? Сигурно нещо го подпира изодзадзе. Дали не е албанско?Тия са *** карикатурите.
482
3
 
8
 
! Отговори
иван преди 11 години
Какъв българин или македонец е този "Слободан" сръбски реваншиш дали е милошевич или друг Слободан! Защо го търпят този а не го наритат у сърбия да обяви и Бангладеш за Сръбско . НеЩасник , Мале мила какви избират за външни министри
481
3
 
7
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 11 години
Този дето ги говори тези работи сака да служи на чужди интереси а не на националните , той не знае как скърбят българите останали извън пределите на съвкупна България На него сакам да му взема езека да не дърдори лъжи
480
3
 
12
 
! Отговори
мунчо преди 11 години
Да...скараха се с всичките си съседи, насъсквани от Сърбия, но Сърбия няма да си мръдне пръста за Бившата Югославска Република Македония!
479
2
 
4
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Да се радваш на попълзновенията и насилята на албанците в Македония? Тази радост не е естествена. Тази радост не е нормална. Тази радост не е българска.
478
2
 
7
 
! Отговори
болшевик преди 11 години
Тоя ***, има нужда от лечение в специализирано заведение!!! Ай, сиктир!!!
477
4
 
19
 
! Отговори
фарс в БЮРМ преди 11 години
Партизанската армия на Тито-най-голямата в света не направи дори опит да спаси и един евреин,а нейните наследници днес не желаят да върнат заграбените в цяла бивша Югославия еврейски имоти!Къде бяха македонското общество и църква,защо не спасиха един евреин поне?!Те трябва да се извинят на Израел,не ние!Този бюрмски холокост е пълен фарс!Това го казва и Самуел Ардити.
476
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбия и БЮРМ си играят с огъня!То не бяха провокации,то не беше чудо!Последната провокация бе,че "българи в БЮРМ искали присъединяване на Македония към България"?!Тъпотиите на простаците от УДБА нямат край!Сега съвсем го сколасаха и за 5-ти път си подсигуриха българското ВЕТО!
475
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за Македония можем да говорим едва след 1947 година....
474
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гоце Делчев - явен българин - надявал се е да писъедини Македония към българия.
473
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Асен - цар на българи и власи (и респективно същата титла има петър).Иван Асен - цар на българи и гърци.Роман - Самуил, българсикят цар се явява негов приемник. сина на самуил - гаврил-Радомир е кръстен гаврил-Радомир-роман. Самуил се именува цар едва след като умира Роман. за какво македонско царство говорим какви пет лева.
472
2
 
13
 
! Отговори
битолски надпис преди 11 години
Аз иван Владислвн, Българин родом, и самодържец български, син на Арона Мокри, и племенник на Самула мокри, СЪЩО БЪЛГАРСКИ ЦАР, в годината 1015 наредих да дигнат тоя надпис....
471
2
 
12
 
! Отговори
За Самуил преди 11 години
Много наши сънародници в Македония следят темата.Моля, кажете кой цар е бил преди и след Самуил? Моля ви, кажете ни? Как се става държава с 1 цар преди 11 века? Още веднъж с моля, кои са тези македонски царе! Ясно е ... НЯМА!
470
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудна работа - колкото повече им влиза на макетата шиптърският х.й, толкова повече скачат срещу сверните си братя!
469
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
ABE TIA KOKO6KARRI TAKA SA SE NASRALI 4E I DA POJARNATA NEMA DA GI IZMIE DOBRE A SE NAPABAT O6TE ,,,,,,KOI LI GI MISLI ZA DARJAVA NEZNAM ,,,,,,TOVA E MAXALA KATO NA6TE POMACI,,,,,,,,,,,